De 1e prijs met onze inzending gewonnen! We hebben dus de 1e prijs hebben gewonnen met onze inzending voor de wedstrijd ‘Betrek en verjong je achterban”. En daar zijn we eigenlijk best wel trots op! Het is een mooie opsteker om te investeren in onze gastlessen Fair Fashion en Fair Food. We zijn nu ook officieel Wereldburgerschapsambassadeur van Wilde Ganzen!
Tijdens de Wilde Ganzendag op zaterdag 9 maart 2024 in Amersfoort mogen wij ons presenteren aan het publiek als Wereldburgerschapsambassadeur van Wilde Ganzen. We vertellen dan ook meer over ons jongerenprogramma Young + Fair aan collega stichtingen en aanwezigen. Fairtrade Gemeenten zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Wel graag aanmelden via het aanmeldformulier (10 euro per persoon). Boeiende gastsprekers, interessante workshops en er is volop gelegenheid om te netwerken en gelijkgestemden te ontmoeten. De dag draait om de vraag: hoe kunnen wij ons nú met elkaar inzetten voor de wereld van morgen.
De jury van Wilde Ganzen was enthousiast over ons lesprogramma Young + Fair, voor en door jongeren. Met dit geld kunnen we een start maken en het landelijk campagnebureau uitbreiden met een coördinator voor de gastlessen. De sollicitatieronde is geweest en er is een hele goede en leuke kandidaat aangenomen. Ze start per 1 maart en zal zich aan jullie voorstellen op onze inspiratiedag van 15 maart in het Figi Theater in Zeist. Onze inspiratiedag heeft als thema: "Verhalen vertellen via social media". Er zal ook weer een Belgische Fairtrade Towns delegatie aanwezig zijn. Ben jij erbij? Geef je hier op!
De jury was lovend over ons jongerenprogramma. Hieronder wat citaten uit het juryrapport!
Concept boodschap is zeer aansprekend voor jongeren De jury motiveert dat als volgt: De boodschap is misschien niet wat jongeren WILLEN weten maar wel iets wat ze MOETEN weten. Heftige discussies in de klas lijken gegarandeerd. Mooi! Mode en voedsel zijn dingen die heel dicht bij de belevingswereld van jongeren liggen, hierdoor spreekt het erg aan - zeker in de vorm van een spel. De conceptboodschappen en de uitwerking ervan, inclusief actieplan, zullen zeker aansprekend zijn voor de leeftijdsgroep waarbij de organisatie de boodschap wil overbrengen. Ook omdat de lessen door mede-jongeren worden gegeven. De boodschap rond voedsel en kleding heeft in hoge mate betrekking op het eigen leven en doen en laten van jongeren.
De gekozen doelgroep scoort hoog in alle onderdelen De jury motiveert dat als volgt: We denken dat de doelgroep goed met de boodschap aan de slag kunnen gaan. Het 'voor -en door jongeren' element zal ervoor zorgen dat de doelgroep makkelijker te bereiken is. Een sterk punt in het plan is het handelingsperspectief: zo kun je met je koopgedrag bijdragen aan een betere wereld. Professionele aanpak met al veel aanwezige kennis.
De communicatie kanalen passen goed bij de doelgroep De jury motiveert dat als volgt: De schoolse context heeft wel altijd een verplichtend karakter dat kan aversie oproepen bij de ontvangers. Heel belangrijk dat de leerlingen voldoende plezier beleven aan de lessen in de klas door middel van een spel. Gastlessen geven jongeren de mogelijkheid om echt betrokken te raken en hun aandacht te houden bij 'de les'. De nadruk ligt op fysieke bijeenkomsten en dat is een goede manier om mensen te informeren en te betrekken.
Bereik aantal mensen in hoge mate waarschijnlijk De jury motiveert dat als volgt: Het lijkt ONS dat dit goed haalbaar is en ook mooi uitgewerkt. We kunnen ons voorstellen dat dit voor studenten een mooie kans is om deze gastlessen te geven. De verwachting dat ze daarom de 25 studenten voor gastdocenten wel zullen vinden. Dan kan ook het aantal van 1500 leerlingen behaald worden. Per klas kan wel weer verschil zal zijn in hoe bevattelijk men is voor de boodschap. Goed uitgewerkt.
Relevantie, de communicatie resultaten zijn zeer relevant De jury motiveert dat als volgt: De drieslag resultaten is mooi weer gegeven en zijn voor alle niveaus van doelgroep tot wereldburgerschap relevant. Consumeergedrag beïnvloeden, kennis/houding/vaardigheden op het gebied van kleding en voedsel. Fair Food en Fair Fashion zijn thema's die zeer actueel zijn voor jongeren. Jongeren worden hier zeker door aangesproken en zullen mogelijk gedrag gaan veranderen.
Conclusie Mooi plan en een leuke activiteit. Een sterk en goed doordacht plan dat voortbouwt op bestaande netwerken en contacten met scholen. Het betrekt jongeren op een mooie manier als gastdocenten. De boodschap is constructief en een sterk punt is de nadruk op het handelingsperspectief voor jongeren.
Hoe tof dat wij met ons plan de 1e prijs hebben gewonnen! Interesse in een gastles? Stuur dan een mail naar gastlessen@fairtradegemeenten.nl.
Faire groet,
Campagnebureau Fairtrade Gemeente |
|
|
|