View this email in your browser
Nieuwsbrief augustus 2020

Voor veel mensen is de vakantie nu voorbij. Tijd om weer met frisse moed aan de slag te gaan! DEN organiseert dit najaar een reeks online sessies over verschillende aspecten van kunstmatige intelligentie. Daarnaast zijn er online sessies over AVG en online sessies over platforms waarop je digitaal (erfgoed)lesmateriaal kunt maken en delen. Genoeg te doen dus! Ook hebben we weer veel nieuwe artikelen op de website, bijvoorbeeld over hoe filmfestivals samenwerken om een hybride vorm te vinden of over de impact van de covid-19-maatregelen op de digitale strategie in musea. 

We hebben sciencefiction nodig: tijd voor culturele AI

“Wees niet bang om AI te gebruiken” aldus Martijn Kleppe en Jacco van Ossenbruggen in hun pleidooi in Informatie Professional 03/2020 voor een meer realistische benadering van kunstmatige intelligentie in de erfgoedsector. Te vaak is er alleen maar oog voor de nadelen, de mogelijke vooringenomenheid (‘bias’), en eenzijdigheid van algoritmes en schending van privacy. Het kan ook anders, menen zij. Lees meer
 

DEN start reeks online AI-sessies

Komend najaar start DEN met een reeks online sessies over kunstmatige intelligentie waarin allerlei zaken die belangrijk zijn voor de cultuursector aan de orde komen. Zo kijken we hoe AI invloed heeft op diversiteit en inclusiviteit en op zaken als auteursrecht en privacy. We laten makers aan het woord die kunstmatige intelligentie gebruiken in hun werk en waar ze tegenaan lopen. We kijken ook naar de toekomst van AI en hoe generaties na ons gaan terugkijken. Wat zit er straks bijvoorbeeld in het archief?

Een vol programma dus, maar ook een programma waarin we ruimte willen laten voor jullie ideeën en initiatieven. Ben je bezig met een project of initiatief met AI of gebruik je het in het artistieke producties en lijkt het je leuk om dat te presenteren in onze reeks? Neem dan contact met ons op!

DEN zoekt collega's!


Adviseur op het gebied van digitalisering in de cultuursector

Ter versterking van ons team zijn we op zoek naar een inhoudelijk adviseur. Zie jij de mogelijkheden van digitale toepassingen en digitale culturele content in de cultuursector? Ben je bekend met de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? Lees dan snel verder.

Bekijk de volledige vacature

Stageplek communicatieafdeling

DEN is op zoek naar een student die stage wil lopen op onze communicatieafdeling. Ben jij een creatieve, schrijflustige, social media-vaardige student die op zoek is naar een uitdagende stage in de communicatie, dan hebben we een mooie stageplek voor jou!

Bekijk de volledige vacature

Nieuw op de website
 
Agenda, ticketverkoop en livestreams in één app: hometour.events heeft het

Presentator Tim Hofman, onder andere bekend van het online programma #BOOS, verzuchtte al aan het begin van de COVID-19-crisis dat hij best zou willen betalen om streams van  concerten te kunnen bekijken, om zo artiesten te ondersteunen. Ontwikkelaar Terence Huijgen deelde dit gevoel en ontwikkelde binnen een paar dagen het concept voor een nieuwe app, waarop artiesten en poppodia een liveoptreden kunnen streamen voor thuiszitters.

Een digitaal huis: filmfestivals NFF, Cinekid, IDFA en IFFR gaan (ook) online

Hoe kunnen we in een tijd waar 1,5 meter afstand de regel is, filmliefhebbers toch een goede filmfestival-ervaring bieden? Dat was de uitdaging voor de vier Nederlandse filmfestivals NFF, Cinekid, IDFA en IFFR. Ze vonden de oplossing in een hybride variant. De festivals zijn straks deels live en deels online te bezoeken. Dat is op zich niet nieuw. Bijzonder aan de aanpak van deze vier filmfestivals is dat ze voor het online gedeelte samen optrekken.

De geschiedenis van Utrecht tot leven gewekt met digitale toepassingen in Het Utrechts Archief

In een gesprek met Erik Plomp, projectleider publieksprogrammering in het Utrechts Archief, kreeg Else Laura een inkijkje in de techniek die gebruikt is in de exposities van Het Utrechts Archief. Dit artikel belicht drie onderdelen van de huidige expositie: Utrecht begint hier, de werven van Utrecht en de brieven van Margaretha Turnor. In deze voorbeelden zijn digitale en mechanische technieken gecombineerd om het verhaal over de historie van Utrecht te vertellen.
(Foto: concretestate.nl)
De impact van COVID-maatregelen op de digitale strategie in musea: verslag van een livesessie

De COVID-19-maatregelen van voorjaar hebben gezorgd voor een grote omslag in digitaal werken in de cultuursector. Zowel achter de schermen, waar van de ene op de andere dag op afstand moest worden samengewerkt, als bij het bereiken van publiek. DEN is benieuwd hoe deze periode van invloed is geweest op de digitale strategie en organisatie in de sector. Daarom spraken we tijdens een digitale livesessie met marketeers, digitale strategen en educatoren uit verschillende musea over de impact van de COVID-maatregelen.
De Uit & Thuismarkt

De Uitmarkt in Amsterdam, traditioneel de aftrap van het culturele seizoen, vindt dit jaar deels online plaats. Omdat grote evenementen nog niet zijn toegestaan vanwege de Covid-maatregelen, ontwikkelde de organisatie een platform waarop korte optredens te bekijken zijn: de Thuismarkt. DEN sprak producent Frans de Vries over de ontwikkeling, doelen en ontvangst van het platform.
Aan de slag met je archief: 20 jaar urban dance bij Don't Hit Mama

Na 20 jaar een actieve rol te spelen in de urban dance van Nederland kijken ze bij Don’t Hit Mama terug op een zestigtal projecten. Dit jaar werken ze toe naar hun nieuwe project Rewind & Fast Forward, waarin ze hun dansverhalen in de etalage zetten. Ze hebben een rijk en beeldend archief, maar hoe maak je keuzes in wat je online zet? En waar begin je?
Sectorbrede Digitale Infrastructuur Podiumkunsten (SeDIP)

Met het project Sectorbrede Digitale Infrastructuur Podiumkunsten, dat begin 2020 is gestart gaat DEN op zoek naar het antwoord op de vraag hoe er binnen de podiumkunsten op dit moment wordt omgegaan met digitalisering. En maken we plannen voor een toekomstige infrastructuur voor de podiumkunstensector.
Nieuws |Lees- & kijktips |Oproepen
Oproep: Call for papers Euromed 2020
De internationale conferentie over digitaal cultureel erfgoed, die dit jaar virtueel wordt gehouden van 2 tot 5 november, heeft een call for papers uitgeschreven. Onderzoekers worden uitgenodigd om papers in te dienen met betrekking tot 'Protection, restoration and preservatino of tangible and intangible cultural heritage' en 'Digital cultural heritage'. Lees meer
Oproep: Enquête over gebruik crowdsourcing in cultureel erfgoedsector
Vanuit het Common Culture project binnen Europeana wordt een enquête gehouden over de inzet van crowdsourcing in de cultureel erfgoedsector. Met het invullen van de enquête help je Europeana kennis te verzamelen op dit gebied. Vul de enquête voor 6 september in. Lees meer
Nieuws: Fonds Podiumkunsten publiceert besluiten meerjarige subsidies 2021-2024
Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2021 aan 78 makers c.q. producerende instellingen en 58 festivals een meerjarige subsidie. Voor de producenten geldt dat van de 202 aanvragers slechts 39% wordt gehonoreerd. Bij de festivals ligt het percentage honoreringen een stuk hoger: vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen een programmeringsbijdrage. Alle festivals die zijn voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgen deze ook. Lees meer
Lezen: In het Natuurlab doen leerlingen als biologen onderzoek met de Naturaliscollectie
Hoe zet je het goud van je erfgoedcollectie in voor digitale lessen? En hoe zorg je ervoor dat die lessen ook nog eens toegankelijk, leuk en makkelijk te gebruiken zijn? Met de online leeromgeving Natuurlab van natuurhistorisch museum Naturalis gaan leerlingen in het voortgezet onderwijs als biologen aan de slag. Hansjorg Ahrens (inhoudsontwikkelaar educatie) vertelt hoe hij de verbinding heeft gelegd tussen Natuurlab en het onderwijs. Lees meer
Lezen: AI-algoritme kan verborgen verbanden tussen kunstwerken ontdekken
Het 'MosAIc'-systeem draait momenteel op de databases met kunstwerken van het Metropolitan Museum of Art en het Rijksmuseum en vindt daarin onverwachte parallellen in thema's, motieven en visuele stijl. Lees meer
Zien: VOMA is het eerste interactieve en digitale museum
Op 18 augustus openden de deuren van het VOMA, het eerste museum dat volledig digitaal en interactief is. Het gratis te bezoeken museum moet de kloof tussen de kunstwereld en het grote publiek overbruggen. Lees meer
Naar het nieuwsoverzicht
Agenda september
15 september
Online workshop Zelfscan Digitaal Erfgoed
Wil je weten hoe het gesteld is met de digitale collectie binnen jouw instelling? En hoe bruikbaar, houdbaar en zichtbaar je collectie is? De Zelfscan Digitaal Erfgoed geeft antwoord op die vragen.
 
18 september
Podcastfestival 2020
Het Podcastnetwerk organiseert op 18 september de Podcastconferentie, met in de avond een feestelijke openingsavond. Op 19 september vindt aansluitend het Podcastfestival plaats.


Aan de slag met AVG

17 september
Workshop Bezoekersgegevens uitwisselen met theaters
Om meer inzicht te krijgen in je publiek kan je gebruikmaken van bezoekersgegevens, bijvoorbeeld door deze uit te wisselen met andere partijen. Wat er mogelijk is binnen de AVG-richtlijnen en hoe je aan de slag kunt, leer je tijdens deze workshop.

6 oktober
Workshop Aan de slag met het AVG-stappenplan
Veel organisaties hebben de afgelopen tijd, noodgedwongen door de coronacrisis, extra software en nieuwe systemen aangeschaft om werken op afstand mogelijk te maken tijdens de lockdown. In deze workshop leer je met een stappenplan je software in lijn te brengen met de eisen uit de AVG.
22 - 24 september
#WeMissIPRES online evenement
Dit online evenement van drie halve dagen is een combinatie van presentaties, lightning talks, panels en interactie met deelnemers, en natuurlijk sociale momenten en netwerkmogelijkheden.
 
23 september
Erfgoedsymposium Verbindend Verleden & Uitreiking BNG Erfgoedprijs 2020
Hoe vormt erfgoed de verbinding met cultuur, duurzaamheid en landschap en draagt het bij aan de sociale verbinding tussen mensen? Op dit symposium wordt ook de BNG Bank Erfgoedprijs 2020 uitgereikt.
25 september
Zilveren Opening Depot Boijmans
In het laatste weekend van september is het lege depotgebouw te bezoeken. Drie dagen lang openen de ‘simsalabim’ spiegeldeuren en kun je het unieke gebouw van binnen bekijken.
27 september t/m 31 oktober
Erfgoedfestival Gelderland 2020

Tien kunstenaars, geïnspireerd door tien Gelderse erfgoedlocaties. Tel daar vijftig aanhakers bij op, en je krijgt Erfgoedfestival 2020. Helemaal in het teken van Oost/West.
Kennissessies platforms voor (erfgoed)lesmateriaal
 

Voordat je aan de slag gaat met het ontwikkelen van lesmateriaal (met erfgoed), is het verstandig je te verdiepen in bestaande online tools en platformen waarmee je lesmateriaal kunt ontwikkelen en delen.

In september en oktober organiseren we daarom met Kennisnet en het NDE vijf online kennissessie over verschillende platformen waarmee je lesmateriaal kunt ontwikkelen.
 

Wikiwijs en Edurep – 8 september 14:00
Spreker: Lalibel Mohaupt 
SpacetimeLayers – 10 september 14:00
Sprekers: Patrick Trentelman (Spacetime Layers) + Hester Witteveen (Stichting Kunst & Cultuur)
Voordeklas.com – 15 september 14:00 
Spreker: Suzanne
LessonUp – 29 september 13:30
Spreker: Jan-Wolter Smit 
Beeld en Geluid op school – 8 oktober 2020 (onder voorbehoud)
Spreker: Marieke Hermans
1 & 2 oktober
Op weg naar digitale transformatie in cultureel erfgoedorganisaties
Deze eendaagse cursus richt zich op directeuren, managers en senior medewerkers in de kleine en middelgrote erfgoedinstellingen die zich bezighouden met strategische vraagstukken over digitalisering voor hun organisatie.
8 oktober t/m 3 december
Managementprogramma Digitale Strategie & Innovatie voor directeuren en senior managers (najaarsronde)
Is je organisatie eraan toe om een volgende stap te zetten in digitale innovatie? Het managementprogramma Digitale Strategie & Innovatie is er voor directeuren en senior managers in de erfgoedsector die de ambitie hebben om digitaal te innoveren.
Naar de agenda
Website
Twitter
Email
LinkedIn
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven voor de DEN-nieuwsbrief.

DEN Kennisinstituut Cultuur & Digitalisering
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag

Voeg DEN toe aan je contacten

Wil je wijzigen hoe je deze mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren updaten of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp