Koning Willem-Alexander en Birgit Donker © Fred Ernst
De Koning op bezoek voor de Eregalerij van de Nederlandse fotografie

Afgelopen woensdag 9 juni bezocht Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het Nederlands Fotomuseum. Hij bekeek als een van de eerste bezoekers de Eregalerij van de Nederlandse fotografie en sprak met fotografen van wie werk in de Eregalerij is opgenomen zoals met fotograaf Dana Lixenberg over haar portret van Tupac Shakur. Curator Guinevere Ras vertelde de Koning over het portret van Anton de Kom dat recent opnieuw in de belangstelling kwam door de Black Lives Matter-beweging en het maatschappijbrede debat over racisme. Ook sprak de Koning met leden van de selectiecommissie van de Eregalerij en met medewerkers over hun werk bij het Nederlands Fotomuseum.

Eerst zou de Koning in januari de Eregalerij openen, maar vanwege de sluiting van het museum door de coronapandemie kon dat niet doorgaan. Het was een heel geslaagd bezoek!
Koning Willem-Alexander bezoekt de Eregalerij van de Nederlandse fotografie © Fred Ernst
Publiek kiest: 99 + 1

De Eregalerij bestaat uit 99 iconische werken plus één lege lijst. Deze plek staat symbool voor de foto die - bewust of onbewust – niet is gekozen óf niet is opgemerkt, dan wel niet bekend was of (nog) niet werd gewaardeerd. Het publiek mag deze ‘ontbrekende foto’ zelf invullen. De Eregalerij nodigt op deze manier iedereen uit op de huidige selectie foto’s te reageren. Bezoekers kunnen hun eigen +1 foto toevoegen via een speciale app tijdens hun bezoek aan de Eregalerij. Aandachtig bekeek de Koning ook de digitale +1 tafel, waar alle +1 foto’s te zien zijn naast de foto’s uit de Eregalerij. 
Eregalerij App

Levendige verhalen via de Eregalerij App

Met levendige beeld- en audioverhalen in een speciaal ontwikkelde app wordt bij iedere foto in de Eregalerij uitgelegd wat deze zo bijzonder maakt en waarom deze een plek in de Eregalerij verdient. 
Met verhalen verteld vanuit verschillende perspectieven komt ook meerstemmigheid ruim aan bod met gasten zoals Raoul de Jong en Ernest van der Kwast.

Download de Eregalerij app alvast via de App Store en Google Play en bekijk direct de eerste vijf verhalen. Zodra je de Eregalerij bezoekt, kun je alle foto’s en de boeiende verhalen erachter ontdekken door de QR codes te scannen. Daarnaast kun je met de app jouw favorieten uit de Eregalerij kiezen en jouw eigen +1 foto uploaden. Welke foto past volgens jou in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie en waarom? Laat het ons weten!
De Eregalerij van de Nederlandse fotografie in diverse media

Media aandacht voor de Eregalerij

De Eregalerij van de Nederlandse fotografie is zeer positief ontvangen door de media. Nieuwsuur kwam dinsdagavond 8 juni met een mooie reportage.
Landelijke dagbladen volgden woensdag 9 juni op de dag van de opening met uitgebreide artikelen en grote coverfoto’s. Zo pakte de Volkskrant uit door 6 pagina’s aandacht in de krant en een toelichting bij 14 iconische foto’s uit de EregalerijTrouw vond het een veelzijdige selectie, miste wel de rafelranden van geweld en seks, maar gaf toch vier sterren: “Het is een tentoonstelling die je vaker kunt zien”. NRC kopte met ‘Eregalerij van de Nederlandse fotografie’ toont hoe Nederland op camera werd vastgelegd’. De redactie bekeek de tentoonstelling met fotograaf Hajar Benjida, die het artikel eindigt met de quote: “Wat opvalt aan het geheel, is dat je mooi ziet dat het bij sommige foto’s vooral gaat om wat ze vastleggen en minder om de techniek.” En dat is wat Benjida vooral zal bijblijven van deze tentoonstelling: dat fotografen in de beginjaren met zo weinig technische middelen al zoveel konden vertellen met hun foto’s.
Museumwinkel © Fred Ernst

De Eregalerij thuis

Interesse in een foto uit de Eregalerij van de Nederlandse fotografie?
Bij een aantal foto’s uit de Eregalerij is het mogelijk om een afdruk te bestellen, voor jezelf thuis aan de wand of om weg te geven als een origineel cadeau zoals bijvoorbeeld de Touareg-vrouwen van Violette Cornelius of die straatscène uit Rotterdam-Noord van Maria Toby

Bezoek de museumwinkel waar een aantal maten en uitvoeringen naar keuze als voorbeeld zijn weergegeven. De prijzen variëren afhankelijk van je fotobestelling, de wijze van afdrukken en de lijst. In onze webwinkel kun je deze, maar ook andere foto’s, bestellen in een uitvoering naar keuze.

Je kunt natuurlijk ook het gelijknamige boek Eregalerij van de Nederlandse fotografie kopen. Dan heb je alle 99 iconische foto’s altijd bij de hand. De rijk geïllustreerde catalogus is ontworpen door Kummer & Herrman en verkrijgbaar in de museumwinkel in het Nederlands en Engels voor € 30.
Bezoek webshop

Eregalerij PLUS

Afgelopen zondag 6 juni vond de kick-off van ons nieuwe talkshowprogramma 'Eregalerij PLUS' plaats. Met Eregalerij PLUS worden iedere derde zondag van de maand lezingen, interviews en debatten gehouden met thema's die in de Eregalerij centraal staan, zoals  ‘witte vlekken’ in de fotogeschiedenis, nieuwe perspectieven voor fotografie en meerstemmigheid.

Marc Prüst ging het gesprek aan met directeur Birgit Donker over de Eregalerij van de Nederlandse fotografie en de kracht van fotografie in deze bewegende samenleving. Ook sprak hij Frits Gierstberg, voorzitter van de selectiecommissie, over hoe de Eregalerij van de Nederlandse fotografie tot stand is gekomen. De derde podcast was een gesprek met Guinevere Ras, curator bij het Nederlands Fotomuseum en specialist meerstemmigheid, over de +1 foto’s, waarom voor deze toevoeging aan de Eregalerij is gekozen en wat ze hoopt te zien tussen de nieuwe suggesties van het publiek.

De podcasts kun je volgen via ons YouTube-kanaal!
 
Luister podcast

Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam
di. t/m  zo. 11- 17 uur

www.nederlandsfotomuseum.nl 
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2021 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp