Radio Prague International

Zprávy: Sobota, 17. červenec 2021

Zdeňka Kuchyňová

Web Radio Prague v ruštině byl zablokován na území Ruské federace kvůli 20 let starému článku o Janu Palachovi

Ruský státní úřad Rospotrebnadzor zablokoval přístup k webové stránce Radia Prague International v ruštině na území Ruské federace. Důvodem je článek o Janu Palachovi, který údajně porušuje ruské zákony. Článek byl publikován v lednu 2001. Radio Prague International je zahraniční vysílání Českého rozhlasu. Vedení veřejnoprávního rozhlasu odmítá cenzurní zásah ruských státních orgánů. "Blokaci webu zahraničního vysílání Českého rozhlasu ze strany Ruska považujeme za bezprecedentní cenzuru. Tento krok je nedemokratický a útočí na veškeré principy svobody projevu. Český rozhlas se jako nezavislé médium veřejné služby proti ruské cenzuře důrazně ohrazuje", - uvedl Jiří Hošna, mluvčí Českého rozhlasu. Rospotrebnadzor své námitky proti článku publikovanému před dvaceti lety oficiálně nezdůvodnil.

V pátek bylo potvrzeno o pět desítek méně případů covidu než před týdnem

Za pátek přibylo v Česku 233 potvrzených případů onemocnění covid-19. Bylo to o 49 méně než ve stejný den předchozího týdne. V mezitýdenním srovnání klesají počty nových případů třetí den v řadě. V přepočtu na 100.000 obyvatel připadá v Česku necelých 15 nově nakažených za posledních sedm dní. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nejhorší situace je už několik dní v Praze, kde za uplynulý týden připadá na 100.000 obyvatel 40 nakažených. V Plzeňském kraji je to necelých 34 případů, ve středních Čechách pak 22. Pod hodnotou deset je indikační číslo v devíti krajích. Nejlepší situace je v Karlovarském kraji, kde je incidence 4,4.

V nemocnicích bylo k pátku 30 lidí s nákazou covid-19, stejně jako ve čtvrtek. V těžkém stavu bylo šest pacientů, počet vážných případů tak rovněž stagnoval. Na začátku tohoto týdne se v Česku otevřela první dvě očkovací centra pro lidi bez registrace, a to v nákupním centru na pražském Chodově a na hlavním nádraží. Příští týden ve středu k nim přibudou další dvě místa, a to v nákupních centrech Karolina v Ostravě a Olympia v Brně.

Nová opatření na Slovensku, v Řecku či Bulharsku

Slovensko od pondělí 19. července podle očekávání zpřísní podmínky vstupu do země pro cestující, kteří nejsou plně očkováni proti onemocnění covid-19. Nově omezí výjimku z izolace pro lidi očkované pouze první dávkou preparátu. Vyplývá to z nové vyhlášky, kterou vydal úřad hlavního hygienika. Učinil tak poté, co platnost dosavadního opatření o karanténě tento týden pozastavil ústavní soud právě z toho důvodu, že výjimku z izolace dostali i lidé jen s první dávkou vakcíny. Karanténu nebude Slovensko nadále vyžadovat od některých skupin cestujících a od lidí, kteří Slovenskem po určených silničních koridorech jen projíždějí. Pro plně neočkované proti covidu-19 bude obecně nadále platit povinná dvoutýdenní karanténa, kterou lze ukončit testem na koronavirus s negativním výsledkem.

V Řecku vstoupilo v platnost nařízení, kvůli kterému do konce srpna mohou do vnitřních prostorů restaurací, kaváren, barů a zábavních podniků jen lidé očkovaní proti covidu-19. A hosté s tímto opatřením zavedeným v době, kdy se země potýká s novým nárůstem počtu nakažených, převážně souhlasí. Informuje o tom agentura Reuters. Na venkovní části podniků se nové nařízení nevztahuje.

Kypr se na takzvané mapě cestovatele od pondělí přesune do tmavě červených zemí s velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Pohorší si i dalších několik zemí, některé se přesunou do oranžové a jiné do červené kategorie. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zdravotnictví, jehož informace se týkají příjezdů z daných zemí. Podmínky pro vstup lidí z ČR se od pondělí vedle Slovenska zpřísní také v Bulharsku, naopak do Španělska nově postačí příjezdový formulář, oznámilo na webu ministerstvo zahraničí. Při cestě do Bulharska je třeba se prokázat dokončeným očkováním, negativním testem nebo prodělaným covidem-19 v posledních 180 dnech, oznámilo ministerstvo zahraničí.

Advokáti kritizují elektronizaci justice či změny v exekučním řádu

Digitalizace justice je pomalá, kvůli novému zákonu o znalcích bývá obtížnější sehnat znalecký posudek, problém lidí zatížených exekucemi vyřešila vláda na úkor vymahatelnosti práva ze strany věřitelů. Na žádost ČTK o zhodnocení naplnění programového prohlášení kabinetu Andreje Babiše (ANO) v oblasti práva a spravedlnosti to uvedli zástupci České advokátní komory (ČAK).

"Stav digitalizace justice se za poslední funkční období kabinetu opravdu nijak významně nezměnil, naopak, tempo rozvoje je stále zoufale pomalé, uvedl Martin Maisner z představenstva ČAK. Dlouholetá diskuse o elektronickém spisu se podle něj nikam neposunula. Předvídatelnost se podle názoru místopředsedy ČAK Tomáše Sokola zlepšuje, zato vymahatelnost utrpěla nově přijatými změnami exekučního řádu. Profesní komora se vyjádřila i k tomu, že se stále nepodařilo dokončit legislativní práce na novém trestním i občanském soudním řádu.

Moravskoslezský kraj čeká z EU víc než 18 mld. Kč na rozvoj po těžbě uhlí

Moravskoslezský kraj by měl v souvislosti s koncem těžby uhlí z Evropské unie čerpat více než 18 miliard korun. Připraveno má 13 strategických projektů. Regionu by měly pomoci zvládnout transformací spojenou s útlumem důlní činnosti. Novinářům to dnes řekl hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO) po setkání s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Kromě Moravskoslezského kraje by na podobné zdroje měly dosáhnout i kraje Karlovarský a Ústecký.

Podle Vondráka se bude transformace kraje silně dotýkat i klimatických balíčků, které v těchto dnech komise představila. Komise například navrhuje, aby se do roku 2035 skončilo s výrobou benzinových a dieselových vozů. Mnoho automobilek se podle Timmermanse tímto směrem už vydalo a auta výhradně s nulovými emisemi budou některé schopny vyrábět už v roce 2028, 2029 či 2030. Brusel rovněž navrhuje zásadní rozšíření systému emisních povolenek, jejichž prostřednictvím by se mělo nově platit i za znečišťování ovzduší v důsledku silniční či lodní dopravy a vytápění budov.

Kontroly v pražských klubech odhalily prohřešky u hostů i provozovatelů

Hygienici a policisté zkontrolovali v noci na dnešek dodržování protiepidemických opatření v desítce pražských barů a klubů. V několika z nich zjistili porušení pravidel provozovateli, informovala dnes na webu pražské policie její mluvčí Eva Kropáčová. Mezi návštěvníky bylo nejčastějším prohřeškem neprokázání negativity. Policisté se s pracovníky hygienické stanice zaměřili primárně na kontrolu nočních barů, hudebních a tanečních klubů v centru hlavního města. Dodržování opatření proti šíření onemocnění covid-19 prověřili přibližně v deseti provozovnách, včetně čtyř velkých.

Cenu sudetských Němců považuje Herman za potvrzení svého úsilí

Vděk a také potvrzení správnosti své cesty překonávání propastí minulosti cítí bývalý ministr kultury České republiky Daniel Herman, kterého Sudetoněmecké krajanské sdružení (SL) vybralo jako letošního laureáta Evropské ceny Karla IV. V rozhovoru s ČTK na okraj sudetoněmeckého sjezdu v Mnichově řekl, že kritika z komunistických a xenofobně laděných kruhů ho v jeho úsilí jen podporuje.

Získáním nejvyššího sudetoněmeckého ocenění, které nese jméno římského císaře a českého krále Karla IV., se Herman zařadil mezi osobnosti, jakými jsou vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn, narozený v Čechách, nebo bývalá předsedkyně Ústřední rady Židů v Německu Charlotte Knoblochová. Kolektivní spojování sudetských Němců s možnými restitucemi a hrůzami druhé světové války Herman odmítá. "Nejsou a nebudou zpochybňovány majetkoprávní jistoty občanů České republiky, to je minulost, která měla určité příčiny," uvedl.

Zkušební komisaři pro autoškoly vyhlásí v pondělí stávkovou pohotovost

Zkušební komisaři pro autoškoly se chystají od pondělí vyhlásit zatím časově neomezenou stávkovou pohotovost. Důvodem je jejich nespokojenost s kroky ministerstva dopravy, které podle nich dlouhodobě ignoruje jejich požadavky. Komisaři chtějí především změny v procesu vzdělávání a státního dozoru. ČTK to řekl mluvčí Asociace zkušebních komisařů ČR Jan Bajgar. Ministerstvo výtky odmítlo s tím, že s komisaři pravidelně jedná a jejich zástupci byli zapojeni i do vytváření nové legislativy. V ČR působí několik stovek zkušebních komisařů.

Letních táborů dětí každý rok přibývá, loni jich bylo 4300

V Česku v posledních letech každý rok přibývá letních táborů. Zatímco v roce 2014 se jich konalo asi 3700, loni téměř 4300. V minulém roce se táborových pobytů zúčastnilo přes 230.400 dětí a mladých. Uvádí to zpráva o mládeži, kterou připravilo ministerstvo školství. Z údajů vyplývá, že na letní tábor tak mohla loni vyrazit téměř pětina chlapců a děvčat mezi šesti a 18 lety.

"Česká republika patří v mezinárodním kontextu k leaderům počtů dětí a mladých lidí na letních táborech," uvedlo ministerstvo ve zprávě o mládeži. Podle resortu velkou část táborů zajišťují neziskové organizace, které se zaměřují na vzdělávání a pracují s dětmi a mladými. "Jsou tak oporou letní táborové činnosti společně se soukromým sektorem," stojí ve zprávě. V Česku žije podle údajů statistického úřadu přes 1,3 milionu dětí a mladých mezi šesti a 18 roky. Účastníků na letních táborech bylo loni přes 230.400.

Nátáčení filmu The Gray Man v Praze pokračovalo i u Národního muzea

U nové budovy Národního muzea v centru města dnes v Praze pokračovalo natáčení snímku The Gray Man z produkce Netflixu. Filmaři, kteří jsou v hlavním městě druhým týdnem, kvůli scéně postavili z jižní strany budovy bývalého Federálního shromáždění plot, produkční společnost na místě podle zjištění zpravodaje ČTK na místě chystala i natáčení z dronu. The Gray Man je podle firmy Netflix s rozpočtem 200 milionů dolarů nejdražším snímkem v její historii.

Natáčení, které má trvat do neděle, s sebou přineslo řadu uzavírek a omezení. Akční thriller se natáčí podle stejnojmenného knižního bestselleru Marka Greaneyho z roku 2009 a hlavní role v něm hrají američtí herci Chris Evans a Ryan Gosling.

Člen českého realizačního týmu na olympiádě měl koronavirus

Nejmenovaný člen realizačního týmu české výpravy měl po příletu do dějiště olympijských her v Tokiu pozitivní test na covid-19. Český olympijský výbor to oznámil v tiskové zprávě. Pozitivní test měl jeden z pasažérů pátečního charterového letu z Prahy. Výsledek antigenního kontrolního testu na letišti potvrdila i následná analýza PCR. "Každopádně všichni ostatní členové týmu měli negativní testy a všichni sportovci jsou v pořádku v olympijské vesnici," řekl šéf výpravy Martin Doktor. Člen týmu s pozitivním nálezem je momentálně v izolaci, stejně jako několik možných blízkých kontaktů z letadla.

Sport

Česká tenistka Tereza Martincová si na turnaji Prague Open poprvé v kariéře zahraje na okruhu WTA o titul. V semifinále porazila 6:3, 6:4 Greetje Minnenovou z Belgie. Šestadvacetiletá Martincová zatím v pražské Stromovce neztratila ani set a do premiérového finále postoupila na čtvrtý pokus. Její soupeřkou bude vítězka Rolland Garros Barbora Krejčíková, která v semifinále porazila 6:1, 6:2 Wang Sin-jü z Číny.

Sprinter Eduard Kubelík získal na juniorském mistrovství Evropy atletů stříbrnou medaili v běhu na 200 metrů. Časem 20,82 sekundy překonal v Tallinnu o sedm setin vlastní národní rekord této věkové kategorie. Ve finále Kubelík nestačil jen na Brita Dereka Kinlocka, který zvítězil v novém osobním maximu 20,72. Osobní rekord si vytvořil i třetí Ital Federico Guglielmi (20,98).

Počasí na neděli

V noci oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo déšť, místy bouřky, na východě i velmi silné. Přes den převážně polojasno a ojediněle přeháňky. V jihovýchodní polovině území zataženo až oblačno. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C.

Intenzivní déšť zvedl hladiny potoků a řek na Děčínsku. V Mikulášovicích se protrhla hráz rybníka a voda zatopila sklep nedalekého rodinného domu. V sousedním Vilémově zaplavila voda silnici přímo před stanicí dobrovolných hasičů. Voda komplikuje dopravu i na dalších místech v Ústeckém kraji.

Hladiny potoků a řek stoupají i na Liberecku. Některé ulice v Liberci město muselo uzavřít. Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo v oblasti Jizerských hor nad Libercem od rána už téměř 50 litrů na metr čtvereční, a déšť neustává.

Škola Komenský ve Vídni se letos raduje z bílé vlajky

Školy Školského spolku Komenský nabízejí dětem žijícím ve Vídni po celá desetiletí výuku nejen v českém, ale od roku 2004 i ve slovenském jazyce. RPI navštívilo maturitní slavnost na závěr školního roku.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se