S
Van 10 t/m 17 november vindt de landelijke Week van de Mediawijsheid plaats. Dit jaar is het thema #hierniet: over online omgangsvormen. Hoe houden we het samen fijn en sociaal online? Waar liggen de grenzen? Wil je met jouw klas/school aan de slag met mediawijsheid of het thema #hierniet? We geven graag tips:  
 
HackShield
 

Kom dit schooljaar met groep 7/8 HackShield in de bieb spelen waarbij leerlingen in groepjes het virtuele desinformatie monster moeten slaan. In dit bibliotheekbezoek krijgen leerlingen opdrachten om verschillende vormen desinformatie herkennen en kritischer te kijken naar informatie. Boek hier de laatste plekken! Je kunt ook zelf gratis HackShield in de klas spelen en met andere mediawijsheidthema's aan de slag. 

 
MediaMasters
 
Ook dit jaar kan jouw groep 7/8 de meest mediawijze klas van Nederland worden. Hoe dan? Door jullie in te schrijven voor de spannende game MediaMasters! Van 9 t/m 17 november kun je elke dag aan de slag met mediawijsheid en leren jouw leerlingen alles over de kansen en gevaren binnen de digitale wereld. Inschrijven kan hier t/m 8 november.  
 
BiebBoys
 
Ook de BiebBoys helpen jouw leerlingen Mediawijs worden. Bekijk de gratis kant- en klare lessen inclusief leuke thuisopdrachten op thema's als mediawijsheid, informatievaardigheden maar ook leesplezier. 
 
Landelijk webinar
 

Tip voor ouders: op 13 november vindt er een landelijk webinar plaats over mediawijs opvoeden. Dit webinar wordt gegeven door Denise Bontje van Mediasmarties en is voor (groot)ouders met kinderen in groep 5 t/m 8. Je kunt je gratis inschrijven via deze link. 

 

In verschillende bibliotheekvestigingen vinden ook mediawijze activiteiten plaats. Meer weten of op zoek naar tips en informatie? Bekijk onze themapagina. 

De week van de Mediawijsheid is een initiatief van o.a. Netwerk Mediawijsheid en de Koninklijke Bibliotheek. Meer informatie over de campagne vind je hier. 

S
Nieuw! Professional abonnement
 

Het Professional abonnement is een doorlopend bibliotheek abonnement met 30% korting voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten en docenten die werken in de kinderopvang, het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs in Utrecht. Ook voor professionals die al lid zijn van de Bibliotheek.

Met dit abonnement kun je boeken, e-books en online luisterboeken lenen en heb je toegang tot de Online Bibliotheek. 

 
Word lid   S
S

Maar liefst 11 nieuwe titels zijn er toegevoegd aan de collecties literaire gesprekken, van Vuurtorenbeer van Mathilde Stein voor de onderbouw tot De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort voor de bovenbouw. Kijk in onze webwinkel voor alle titels. Literaire gesprekken zijn gesprekken over één boek, verhaal of gedicht dat meerdere leerlingen tegelijk lezen. Na het lezen wisselen ze hun leeservaringen uit. Door kinderen de mogelijkheid te geven hun leesbelevingen met elkaar te bespreken, krijgen ze een dieper leesbegrip en wordt hun literaire competentie groter. 

 
S

Wil je op jouw school structurele aandacht voor leesbevordering, leesmotivatie en het leesplezier bij leerlingen vergroten? Volg dan de cursus Open Boek. In januari 2024 gaat de cursus van start, bekijk hier de data en kosten. Meer informatie over de cursus kun je hier vinden. 

 
Schrijf je in!   S
S
 
Dit jaar stijgt het aantal Utrechtse scholen met een Bibliotheek op school van vijftien naar veertig! Op 11 oktober openden we een bibliotheek in de Luc Stevensschool. Voor ons een bijzonder moment, omdat dit de eerste bibliotheek is die we op het SBO (Speciaal Basisonderwijs) openen.

Samen met Dennis de Vries, Utrechts wethouder jeugd, mocht Samra uit groep 1-2 het gouden lint doorknippen. Dit deed zij geheel toepasselijk met een gouden schaar op een gouden kussen. Vervolgens las Dennis de Vries voor uit het boek De wolf die uit het boek viel van Thierry Robberecht. Lees meer over de Bibliotheek op school.
 
S
 

Is de voorleeskampioen van jullie school al bekend of is de schoolfinale in de komende weken? Vergeet dan niet jullie schoolkampioen in te schrijven voor de Nationale Voorleeswedstrijd. Alle basisscholen hebben in september automatisch een gratis deelname-envelop opgestuurd gekregen, hierin vind je ook de activatiecode om jouw schoolkampioen aan te melden op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl. Aanmelden kan tot 1 december, eenmalige kosten € 35.

Scholen die zich hebben aangemeld, ontvangen voor de Kerstvakantie meer informatie over de vervolgrondes in de Bibliotheek Utrecht. Twijfel je nog over meedoen en ben je benieuwd naar meer voordelen van voorlezen op school? Bekijk dan deze video: Doe mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd.

 
S
 

Informatief jeugdboek over de leuke en minder leuke kanten van social media met kleurrijke illustraties en grappige weetjes, opdrachten en na elk hoofdstuk een miniquiz. Er is aandacht voor privacy, influencers, nepnieuws, cyberpesten en viraal gaan. Met uitleg over bekende social media kanalen zoals TikTok en Instagram. Duidelijk taalgebruik waarbij moeilijke woorden met praktijkvoorbeelden worden uitgelegd. Vanaf 11 jaar. 

 
 
 

Haai kan zijn vriendje Ferm niet bereiken, omdat die helemaal opgaat in zijn videospelletje. Haai bedenkt van alles om contact met Ferm te krijgen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Als Ferm eindelijk weer terug is in de echte wereld, bedenken ze samen een creatieve oplossing om te zorgen dat Ferm niet te lang gaat gamen. Toegankelijk verhaal over schermtijd en hoe een kind zich kan verliezen in de digitale wereld en er een oplossing gezocht kan worden. Voor kinderen van 4 t/m 7 jaar. 

 
 
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open