Met Wopke Hoekstra Renske Leijten, Lodewijk Asscher
NRCDe Haagse Stemming
Abonneer nu
dinsdag 21 januari 2020
nrc.nl/denhaag
door
Rik Rutten
Goedemorgen! De rechter deelt in de zaak over het Haga Lyceum een tik uit aan het kabinet én aan Arie Slob. In de toeslagenaffaire kan Rutte alleen zijn tranen bieden. En de nieuwste opschudding over een D66-plan verloopt geheel volgens plan.

SLOB VS DE RECHTER: Opnieuw vindt Rutte III de rechter op zijn pad. Minister Arie Slob (Onderwijs, CU) had het bestuur van het islamitische Haga Lyceum helemaal niet mogen opdragen op te stappen, aldus het oordeel van de Amsterdamse bestuursrechter. De kritiek van het ministerie op het burgerschapsonderwijs en de beschuldigingen van financieel wanbeheer werden van tafel geveegd. En dan was de nederlaag van Slob ook nog eens te wijten aan zijn geliefde Artikel 23. Door te eisen dat het bestuur van de middelbare school „openlijk” afstand zou nemen van „personen met salafistisch gedachtegoed”, tornde de minister volgens de rechter aan de vrijheid van onderwijs. Het kan verkeren: toen VVD, PvdA en Slobs eigen ChristenUnie het afgelopen jaar pleitten om de vrijheid van onderwijs te begrenzen, was het juist Slob die zich als beschermheer in de strijd wierp.

We zullen doorgaan: Toch geeft Slob na deze tegenslag niet op: hij gaat in hoger beroep en wil de eisen voor burgerschapsonderwijs aanscherpen. Dat moet een nieuwe nederlaag in de rechtbank voorkomen.

BELASTINGTRANEN: Veel emotie, maar even geen actie. Premier Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) troffen gisteren 300 gedupeerde ouders op een bijeenkomst in een partycentrum Rijswijk – een fractie van de duizenden ouders bij wie de Belastingdienst onterecht de kinderopvangtoeslag stopzette op verdenking van fraude. Veel van hen moesten onterecht tienduizenden euro’s terugbetalen. Er werd een enkele traan gelaten, ook door Rutte zelf: hij hoorde heftige verhalen waarbij „geen normaal mens het droog zou houden”. Maar meer dan een luisterend oor kon hij niet bieden, net zomin als Hoekstra, die zijn reorganisatieplannen bij de Belastingdienst vandaag in de Tweede Kamer moet verdedigen. Ook voor de ouders zit het er nog niet op. Het zal maanden duren voordat bij hen is vastgesteld wat er is misgegaan en wat er moet worden terugbetaald.

Baantjescarrousel: Een nieuwe staatssecretaris is nog niet gevonden – laat staan twee – maar de Belastingdienst heeft inmiddels wel een nieuwe directeur-generaal, de hoogste ambtenaar bij de dienst.    Maar daarmee zal de kritiek vanuit de Kamer niet wegebben. Rob Kerstens, de nieuwe DG, komt net als veel topambtenaren uit de Algemene Bestuursdienst (ABD), de kaartenbak van hoge ambtenaren die van het ene ministerie naar het andere ministerie rouleren. En juist die rondhoppende ambtenaren worden door sommige Kamerleden als de bron van veel problemen gezien. „Ze zien het als een trucje, terwijl je met hart en ziel en empathie moet luisteren naar een organisatie”, aldus Kamerlid Renske Leijten (SP) bij Nieuwsuur.

PLANNETJESDAG: Het was een maandag als alle andere: een nieuwe dag, een nieuwe week, een nieuw D66-plannetje om de coalitie op de kast te jagen. Het drugsmanifest, waarin de partij gisteren de legalisering van harddrugs opperde, past in een rijtje plannen die schuren met kabinetsbeleid: het uitbreiden van euthanasie, de halvering van de veestapel, et cetera. De negatieve reacties van de andere coalitiepartijen lieten zich dan ook raden. Deels is het een beproefde strategie voor een coalitiepartij met verkiezingen in aantocht: meer kleur op de eigen wangen, ten koste van de coalitierust. Deels heeft D66 goede reden gefrustreerd te zijn nu onder Rutte III van belangrijke D66-thema’s nog altijd weinig terechtkomt: euthanasie bij ‘voltooid leven’ lijkt nog ver weg, de landbouwrevolutie blijft uit en de wietproef beweegt trager dan stroop.

IN GOEDE BANEN: Lodewijk Asscher windt er geen doekjes om. „Na het neoliberale decennium breekt een ander tijdperk aan. Na het ongebreidelde marktdenken moeten we de markten weer gaan reguleren”, zegt de partijleider van de PvdA in de Volkskrant. Net als het kabinet wil Asscher dat het vaste contract weer in trek komt, maar hij gaat daarin nog een paar stappen verder. Zijn nieuwste plan: betere bescherming van werknemers en hogere belastingen voor bedrijven om het inhuren van zelfstandigen minder aantrekkelijk te maken. Het is hoe dan ook goed getimed: dit is de week waarin de commissie-Borstlap een langverwacht advies uitbrengt aan het kabinet over zekerheid op de arbeidsmarkt.

Quote van de dag
„Ik had dat na afloop willen melden.”
Een verbaasde premier Rutte leert bij aankomst in Rijswijk dat collega Wopke Hoekstra al excuses aan de ouders in de toeslagenaffaire heeft beloofd: ook nazorg is voer voor politieke strijd.
Fijne dag. Heb je nieuws, commentaar of een vraag? Mail me op r.rutten@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Volg ons op InstagramTwitterFacebook
NRC