Nieuwsbrief 256
Gianotten Mutsaers - 7 april 2023

‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. Maar zonder waarde zou niets de moeite waard zijn.

Als iets van waarde opduikt is de meetlat meestal niet ver weg. Het goud gaat naar de snelste hardloper. Het leukst is het bericht met de meeste ‘likes’. En alle lof verdient de leerling met de hoogste cijfers. Hoe meer mensen het waarderen hoe meer iets waard wordt. Maar is wat alleen ikzelf waardevol vind dan minder waard? En wat is de waarde van zaken die niet te meten zijn?

April is de Maand van de Filosofie en het thema is Weerloos en waardevol. Marjolijn van Heemstra schreef een essay over de waarde van ruimte, Joep Dohmen geeft een lezing over zijn boek Iemand zijn, over de filosofie van de persoonlijke vorming en we stellen de nieuwe Denker des Vaderlands aan je voor.

In deze nieuwsbrief veel aandacht voor de Maand van de Filosofie én, iets heel anders maar ook interessant, een lezing over Janssens de Horion’s Wollenstoffenfabrieken door Charles Boissevain.

Fijn Paasweekend,
De boekverkopers van Gianotten Mutsaers.

PS Eerste Paasdag zijn we gesloten, Tweede Paasdag zijn we geopend van 12.00 tot 17.00 uur
 

Wat is ruimte waard

Het essay van de Maand van de Filosofie 2023.
In de ruimte lonkt het nieuwe goud. Waar vroeger verre landschappen gekoloniseerd werden, zijn nu planeten aan de beurt. Miljardairs lanceren de ene raket na de andere, er zijn plannen voor mijnbouw op asteroïden en voor een tankstation op de maan voor wie op doorreis is naar Mars.
Maar ten koste van wat? In dit boek neemt Marjolijn van Heemstra je mee naar de vertes die rijk maken en toont ze de verarming die dat tegelijkertijd teweegbrengt.
Wat is ruimte waard - Marjolijn van Heemstra

Lezing Joep Dohmen - Iemand zijn

Hoe kunnen we ons leven vormgeven? In zijn magnum opus Iemand zijn. Filosofie van de persoonlijke vorming laat filosoof Joep Dohmen zien op welke manieren wij ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen.

We leven in een vloeibare tijd. Er zijn zoveel invloeden en zoveel opties. Er klinken zoveel stemmen en er is zoveel lawaai. Hoe kunnen we daarin overeind blijven en onszelf bewaren? Het is wel degelijk mogelijk dat we onszelf beter gaan begrijpen. We kunnen onze emoties en verlangens onderzoeken en gaandeweg ontdekken wat we echt willen.
Deze lezing is gratis toegankelijk maar aanmelden is gewenst via info@gianottenmutsaers.nl
Lezing | Zondag 23 april 15.00 - 16.00 uur | meer info

De nieuwe Denker des Vaderlands

Per april 2023 is Marjan Slob de nieuwe Denker des Vaderlands. Ter ere van haar denkerschap verschijnt Ruimte maken voor het andere. Het denken van Marjan Slob waarin journalist Jannetje Koelewijn ons laat kennismaken met de nieuwe denker en haar gedachtegoed.

‘Maak je belevingswereld groter, ruimer,’ zegt de nieuwe Denker des Vaderlands Marjan Slob, ‘en je ziet dat er eigenlijk geen verschil is tussen jou en de ander, tussen mensen en andere wezens. Er is alleen een web, een weefsel waar je deel van uitmaakt.

Eerder verscheen van Marjan Slob De lege hemel, over eenzaamheid
Ruimte maken voor het andere -Jannetje Koelewijn
De lege hemel - Marjan Slob

De beste filosofische ideeën om je moraal te verbeteren

De menselijke soort bestaat al honderdduizenden jaren, maar het inzicht dat we kunnen klussen aan onze moraal is relatief nieuw. We zijn er nog niet zo handig in. Bovendien hebben we alleen gammel gereedschap: ons feilbare verstand. Toch kunnen we onze opvattingen over goed en kwaad aanscherpen. In dit boek zet Klaas Rozemond de beste verbeterideeën uit de filosofie op een rij. Via Socrates, Plato, Hobbes, Kant, Hegel, Rawls en anderen ontdekken we dat morele verbetering nodig en mogelijk is. Wie de morele lat hoger legt, wordt bovendien gelukkiger.
De beste filosofische ideeën om je moraal te verbeteren - Klaas Rozemond

Marx Wagner Nietzsche

Marx, Wagner en Nietzsche ontwikkelden hun revolutionaire ideeën in de negentiende eeuw en hadden grote invloed op de periode daarna, een eeuw van extremen en politieke catastrofes.

Politicoloog Herfried Münkler brengt deze drie fascinerende figuren bij elkaar, wijst op hun overeenkomsten en verschillen en roept daarmee een heel tijdperk op dat vele aardverschuivingen kende: politiek, economisch en maatschappelijk, maar ook esthetisch en psychisch. Marx was uit op de revolutie van de sociaaleconomische verhoudingen, Wagner op culturele regeneratie en Nietzsche op de schepping van een nieuwe mens.
Marx Wagner Nietzsche - Peter Claessens

Boekpresentatie Charles Boissevain - Kamgaren

De geschiedenis van NV Janssens de Horion’s Wollenstoffenfabrieken te Tilburg is kenmerkend voor veel bedrijven in de Nederlandse textielproductie. Het is het verhaal van het private en risicovolle ondernemersinitiatief dat start in de negentiende eeuw, de grote uitbreidingen en mechanisering daaropvolgend en de successen en tegenslagen rondom de twee wereldoorlogen. Tot slot de neergang in de jaren zeventig van de twintigste eeuw.
Wil je deze boekpresentatie door Charles Boissevain bij wonen? Graag aanmelden via info@gianottenmutsaers.nl
Boekpresentatie | donderdag 20 april 19.30 - 20.30 uur | meer info
 

Hieronder staan de drie bestverkochte boeken van afgelopen week
Alter ego

Esther Verhoef

Wat is ruimte waard
Marjolijn van Heemstra

Icebreaker
Hannah Grace
GIANOTTEN MUTSAERS
Emmapassage 17
5038 XA Tilburg
T: 013-4651111
E: info@gianottenmutsaers.nl
W: www.gianottenmutsaers.nl

 
OPENINGSTIJDEN
Maandag 13.00 – 18.00 uur
Dinsdag 9.30 – 18.00 uur
Woensdag 9.30 – 18.00 uur
Donderdag 9.30 – 21.00 uur
Vrijdag 9.30 – 18.00 uur
Zaterdag 9.30 – 17.30 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur
FB
Twitter
IG
Website
Copyright © 2023 Boekenhandel Gianotten Mutsaers
Profiel bijwerken - Afmelden