Je bent dol op je viervoeter, maar verzorg je hem ook goed?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Quest
 

Kun je zien of een hond zich schuldig voelt?

Je komt thuis en de bank is volledig verwoest. Ja hoor, in de hoek staat je hond je met grote ogen aan te kijken. Die voelt zich hartstikke schuldig. Tenminste, dat denken wij mensen vaak. Welke emoties hebben dieren? En kunnen we die echt herkennen?

 
 
Quest
 

Is er eigenlijk wel een wezenlijk verschil tussen mensen en dieren?

Dieren hebben ook empathie: apen vlooien een ander als die net een gevecht verloren heeft. En er zijn meer eigenschappen die eerder voor puur menselijk werden gehouden, maar bij talloze diersoorten voorkomen.

Zo brengen wolven vlees mee voor dieren die afwezig waren bij de jacht, en denken daarmee aan anderen. Olifanten bezoeken nog regelmatig het karkas van een overleden soortgenoot en ze onthouden hun getrompetter. En in tegenstelling tot mensenbaby’s herkennen mensapen en dolfijnen zichzelf in de spiegel. Is het dan wel terecht dat we onszelf boven dieren plaatsen? 

De nieuwe Quest, met het antwoord op deze en veel meer interessante vragen, ligt nu in winkel. En hij is uiteraard te koop onze webshop.

 
 
Quest
 

Waarom lijken kattenhaters die beesten altijd aan te trekken?

Je hoort het wel vaker. Een kat die 'expres' op schoot gaat zitten bij de grootste kattenhater die er bestaat. Gewoon om te pesten. Klopt dat?

 
 
Quest
 

Heeft het zin om een huisdier aan te schaffen als je je eenzaam voelt?

De coronacrisis gaat een nieuwe fase in. We werken zoveel mogelijk thuis, en vanwege de maatregelen is het bezoeken van vrienden niet altijd even eenvoudig. Is dit dan het ideale moment om een huisdier aan te schaffen?

 
 
Quest
 

Kan een hond ruiken dat je bang bent?

Dat zul je altijd zien: jij vindt honden eng, en juist op jou reageren die beesten altijd. Ze blaffen en grommen, terwijl ze anderen met rust laten. Honden ruiken je angst, zo wil de volkswijsheid. Is dat waar of lijkt het maar zo?

 
 
Quest
 

Test: weet jij hoe je je huisdier gelukkig houdt?

We kopen speciaal voer voor ze, brengen ze naar de dierenarts als ze ziek worden en overstelpen ze met liefde. Maar zijn onze huisdieren net zo gelukkig met ons als wij met hen?

 
 
Quest
 

Het best gelezen artikel van vorige week

Waarom krijgen bijna alleen mannen last van een bierbuik?

Grote, ronde buiken: je ziet ze veel bij mannen, maar amper bij vrouwen. Waarom eigenlijk? En helpt het als je je biertje laat staan?