In deze nieuwsbrief aandacht voor de Molukse Nederlanders. In de YouTube video zie je de lesvideo van Marco van Vemde over Kamp Vught, waar de eerste Molukkers werden opgevangen. Daarnaast kijken we terug naar hoe Joop Zoetemelk in 1980 de tour won. Vergeet ook niet de nieuwe Andere Tijden special over caravans van gister terug te kijken!
 
 
Vakantie op wielen
 
Gister zond Andere Tijden deze special over caravans uit. Kijk hem hier terug!

Vakantie op wielen

 

Weggestopt in een concentratiekamp
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Weggestopt in een concentratiekamp


 
Marco van Vemde werd in 2021 de geschiedenisleraar van het jaar. Als prijs mocht hij een lesvideo maken over een onderwerp naar keuze. Marco koos voor de geschiedenis van het Molukse woonoord dat overging naar woonwijk. Drie Molukse Nederlanders leiden hem rond in Kampong Lunetten, de Molukse woonwijk in Vught. Daar staat ook de originele barak van het kamp waar de Molukkers in eerste instantie -tijdelijk- werden opgevangen, Barak 1B. En die barak is onderdeel van Nationaal Monument Kamp Vught, het voormalige concentratiekamp
 
Bekijk online
 

Artikelen

De dag dat Joop de Tour won

De dag dat Joop de Tour won

Met Mathieu van der Poel heeft Joop Zoetemelk eindelijk zijn opvolger. 38 jaar na Zoetemelk werd Van der Poel wereldkampioen. Nu alleen de tour nog! In1980 won Joop Zoetemelk de 67e editie van de Tour de France. Hoewel de Nederlandse interesse voor wielrennen nu veel groter is, waren er dat weekend bijna honderdduizenden Nederlanders in Parijs om Joop te zien finishen. Andere Tijden Sport blikt in deze aflevering terug op de Tourwinst van Joop met inwoners van Rijpwetering, oud-premier Dries van Agt, Joop Zoetemelk zelf en Nederlandse fans die op Champs-Elysees stonden op die regenachtige julidag in 1980.

Bekijk hier de uitzending
Tunnel onder de muur

Tunnel onder de muur

Vandaag in 1961 begint de bouw van de Berlijnse muur. Direct na de bouw proberen bewoners van het oostelijk deel naar het westen te vluchten. Als door en over de muur niet meer lukt, dan maar er onderdoor, denkt een groep West-Duitse helpers. Zowel de bouw van de tunnel als de vlucht zijn gefilmd door een Duitse cameraman. Andere Tijden toont deze indringende beelden en twee tunnelbouwers en twee vluchtelingen vertellen over de noeste arbeid, de angst ontdekt te worden en de alles overwinnende drang naar de vrijheid.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 13 augustus - NPO Radio 1

De eerste persoon #5: Arnon Grunberg over Van het westelijk front geen nieuws

'Wie meer wil weten over de oorlog in het oosten van Oekraïne, wie wil begrijpen waarom alle propaganda, ook de best bedoelde propaganda, uiteindelijk een belediging is voor de frontsoldaat, maar ook eenieder die het boek nog niet heeft gelezen, raad ik Van het westelijk front geen nieuws van harte aan', aldus schrijver Arnon Grunberg.

In Van het westelijk front geen nieuws beschreef Erich Maria Remarque de gruwelen en zinloosheid van de Eerste Wereldoorlog. Ook Grunberg heeft oorlog van dichtbij gezien, in Afghanistan. We gaan met hem in gesprek over Remarque's meesterwerk en over de vraag wat oorlog met mensen doet.




Verder in de uitzending:
• De Vakantieman (m/v/x): Leendert van der Valk gaat naar Ouidah in Benin


Vorige week in de uitzending:
• De eerste persoon #4: Dominique van Varsseveld over het levensverhaal van Frederick Douglass
• De Vakantieman (m/v/x): Bart Nauta gaat naar Litouwen
• Het Spoor Terug: Wat weet jij eigenlijk van mij? – Pam van der Veen

 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe vierden we vroeger vakantie?
We vinden het heerlijk om er even tussenuit te gaan. De meerderheid van de Nederlanders gaat minstens één keer per jaar op vakantie. Veel mensen gaan zelfs meerdere keren per jaar. Vroeger was dat wel anders. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn het vooral de rijke mensen die op pad gaan. Lees en bekijk in deze story van NPO Kennis hoe Nederlanders vroeger vakantie vierden.
 
Ontdek het hier
 

Andere Tijden tipt

De reis van Ranchi | NPO 2 extra - Live tv

De reis van Ranchi | NPO 2 extra - Live tv

Op 15 augustus, de dag dat we herdenken dat Japan capituleerde en daarmee ook in Azië een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, zendt de NTR op NPO 2 extra de documentaire ‘De reis van de Ranchi’ om 20:30 uit. Het is een verlengde versie van de film die vorig jaar werd vertoond op evenementen in het hele land bij de lancering van de podcastserie ‘De Ranchi Baby’s’. Hierin spoorde Joost Wilgenhof de 37 baby’s op die werden geboren aan boord van het stoomschip De Ranchi.

Bekijk het hier om 20:30 op 15 augustus
 

High Fashion & Street Style | Het Noordbrabants Museum

High Fashion & Street Style | Het Noordbrabants Museum

Iets anders voor Andere Tijden: de geschiedenis van modefotografen. Tentoonstelling A Personal View on High Fashion & Street Style. Photographs from the Nicola Erni Collection. 1930s to Now geeft een uniek en onbegrensd inkijkje in bijna honderd jaar haute couture- en straatmodefotografie. Van de supermodellen en de schoudervullingen tot de streetstyle looks op social media.

Meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.