Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Wel Jong neemt afscheid van woordvoerder Senne: "Vaak worden trans personen vergeten in LGBTQ+ debat"

Na 5 jaar geeft Senne Misplon (hij/hem) de fakkel van zijn woordvoerderschap bij Wel Jong volledig door aan een nieuwe lichting. Senne blikt samen met Coördinator Sander Cornelis terug op de momenten die bij hem de grootste indruk nalaten, de veranderingen binnen Wel Jong en onze samenleving en de nood aan een blijvend gesprek binnen de LGBTQ+ beweging.

Lees verder

Trainen van AI-systemen vergt enorme hoeveelheden stroom en water

Nu kunstmatige intelligentie zich in een razend tempo ontwikkelt, staan 's werelds grootste techbedrijven steeds meer onder druk om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. AI-systemen zoals ChatGPT verbruiken namelijk grote hoeveelheden elektriciteit en water.

Lees verder

Nu al dodelijkste jaar in Israël-Palestina sinds 2005

Meer dan 200 Palestijnen en bijna 30 Israëli's zijn dit jaar al gedood bij demonstraties, militaire operaties en aanslagen. Daarmee is het dodental van recordjaar 2022 al overtroffen, zei VN-gezant Tor Wennesland in een briefing aan de Veiligheidsraad op maandag.

Lees verder

Ecuador kiest in tweede ronde voor sociaal beleid of neoliberale afbraak

De kandidaten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador bieden een duidelijke keuze: een voor de gewone Ecuadoranen en een andere voor de economische elite. De linkse Luisa González behaalde weliswaar de meeste stemmen met 33 procent, maar zowat alle andere kandidaten die afvallen scharen zich achter haar tegenstander, de neoliberale 'hervormer' Daniel Noboa. De winnaar blijft onzeker tot 15 oktober.

Lees verder

Guatemala kiest voor terugkeer naar de democratie van 1954

In Guatemala hebben de politieke krachten die opkomen voor de arme bevolking – de overgrote meerderheid – een zeer belangrijke electorale overwinning geboekt. De strijd is echter verre van gestreden. De reactionaire elite geeft zich niet zomaar gewonnen. Ze hebben daarvoor ruime ruggesteun van de grote noorderbuur in Washington en de volledige medewerking van de mediabedrijven van de oligarchie.

Lees verder

In Niger wordt het oude Europa op de proef gesteld

Volgens de Italiaanse onderzoeksjournaliste Geraldina Colotti stelt de recente staatsgreep in Niger vooral het oude Europa op de proef. Deze coup legt zich niet langer neer bij de neokoloniale machtsverhoudingen. Het is maar de vraag hoe de EU in het algemeen en Frankrijk in het bijzonder gaan reageren op deze uitdaging van hun economische dominantie over West-Afrika.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De Lijn en vervoer van (personen in) een rolstoel

  Met alle respect voor De Lijn die me de laatste weken gepast en correct heeft vervoerd. Dat is, sinds ik met mijn nieuwe rolstoel de bussen en trams gebruik. Maar wat ik maandag 21...

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium