Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Niemand wil nog vliegen - 4 grote struikelblokken in de post-brexitonderhandelingen - Welke landen hebben de beste cybersecurity?

Aantal Belgische coronabesmettingen verdubbeld tot 109

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.629 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Welke bedrijven profiteren van de coronavirusepidemie?

Of covid-19 meer wordt dan ‘een serieuze griep’ zal de toekomst moeten uitwijzen. Feit is dat elk nadeel ook een voordeel heeft en er een reeks bedrijven is dat van de epidemie kan profiteren. Beleggers kijken daarbij vooral naar producten en diensten die mensen nodig zullen hebben wanneer de crisis verder uitbreidt. 

Beleggers verwachten dat mensen steeds meer tijd thuis en voor hun tv gaan doorbrengen indien de epidemie zich verder uitbreidt.  Lees meer

2. 'België is zo creatief, dat we dit ook wel zullen overleven’

Op Radio 1 gaf Geens vanmorgen in mensentaal uitleg bij z’n voorstel voor een staatshervorming. Maar in de marge zei hij ook een paar interessantere zaken. Daarbij komen weer dezelfde lijnen terug:

  • ‘Het kan toch niet meer in ons systeem dat één partij, de PS, omdat ze incontournable zijn, kan stellen over een andere democratische partij, N-VA, dat die ‘niet welkom‘ zijn. Stel dat we dat in Europa zouden doen, over Hongarije? We kunnen niet bepaald enthousiast zijn over die regering, maar we vragen toch niet aan de oppositie om een Commissaris te sturen?’
  • Bovendien heeft hij z’n hoop op een ‘grote deal’, met PS én N-VA, toch niet helemaal opgegeven: ‘Indien de atmosferische omstandigheden ernaar zijn, moet men dan maar eens opnieuw proberen de Himalaya te beklimmen.’
  • En hij heeft blijkbaar die hoop: ‘We hebben de koningskwestie overleefd, de Congo-kwestie en andere kwesties. België is zo creatief, dat we dit ook wel zullen overleven.’
  • Meteen blikte Geens ook nog eens vooruit, op wat na Dewael en Laruelle moet komen: ‘Ik heb eindeloos herhaald, laat Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) maar aan zet. Magnette heeft dat toen geweigerd. Maar ik ben niet iemand die snel van mening verandert.’
  • Hij verwees ook naar het idee om mogelijk de deelstaten aan zet te brengen: Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) die als minister-presidenten vanuit de regio’s een initiatief kunnen nemen. Dat laatste is niet zomaar: het is een publiek geheim dat binnen de PS iemand als Di Rupo meer geneigd is om wel een deal te maken met de N-VA. Maar Jambon geldt dan weer binnen N-VA als een ‘hardliner’. In elk geval: een interessante piste, die Geens dus nog even in de markt zette. Lees meer
3. Leeftijd is niet zo maar een getal: Sanders is te oud, net als Biden. En ook Trump...

De Amerikaanse president Donald Trump is 73. Zijn belangrijkste democratische uitdagers Joe Biden en Bernie Sanders zijn respectievelijk 77 en 78. Mitch McConnell, de voorzitter van de Amerikaanse Senaat, is 79. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wordt later deze maand 80

Amerika blijft voorlopig een gerontocratie, schreven we woensdag.

'Gerontocratie is familie van plutocratie. Wanneer macht wordt geconcentreerd in de handen van ouderen die daarbovenop ook nog eens rijk zijn, zal dat altijd leiden tot een beleid dat ouderen en rijken bevoordeelt, ten koste van de minder bevoorrechten. […] Dat jongeren kunnen wegen op een regering met een gemiddelde leeftijd van meer dan 70 jaar is onwaarschijnlijk.

Oud bestuur is vaak slecht bestuur. Bij het einde van de Koude Oorlog was een vaak gehoorde kritiek op de U.S.S.R. dat het land aan het afbrokkelen was omdat het Sovjetpolitbureau te oud was en niet begreep dat de wereld veranderde.

Onderzoek wijst uit dat cognitieve achteruitgang meestal versnelt eens de leeftijd van 70 is bereikt. Zonder kiezers of werkgevers te willen oproepen tot leeftijdsdiscriminatie lijkt het riskant om belangrijke kwesties inzake leven, dood en welzijn over te laten aan een groep zeventigers, die de biologisch voorspelbare cognitieve achteruitgang aan den lijve ondervinden.

Ten slotte is de belangrijkste uitdaging waar de VS en de wereld mee geconfronteerd worden - de klimaatverandering - een zaak van alle generaties. Oplossingen vinden vereist een vooruitziende benadering van diplomatie, innovatie en technologische inzet, die een krakerig oud land onmogelijk kan bieden. Deze crisis heeft dringend de inbreng en ideeën nodig van de generaties die meest door de klimaatverandering zullen worden getroffen. Als een regering van ouderen, voor ouderen en met ouderen niet van de aardbol verdwijnt, dreigt de rest daar de gevolgen van te ondervinden.'

Derek Thompson, in The Atlantic

4. Business AM | Meest gelezen
Niemand wil nog vliegen: kwart minder vluchten bij Brussels Airlines
Steeds meer grote evenementen worden geschrapt of uitgesteld [VIDEO]
Belgische bedrijven mogen belastingen uitstellen door coronavirus
5. General Motors wil Wall Street overtuigen dat het de beste gok is voor elektrische voertuigen

De Amerikaanse automaker General Motors gaat de komende vijf jaar 20 miljard dollar investeren in de ontwikkeling en productie van elektrische auto’s. Een elektrische Cadillac komt volgende maand al op de markt.

General Motors gaat voor alle merken die het voert elektrische modellen op de markt brengen. Het offensief, dat topvrouw Mary Barra aankondigde, begint met een concurrent voor Tesla. GM komt in april met een de luxe-SUV Cadillac Lyriq. De komst van het e-model hing al langer in de lucht, maar de merknaam was nog niet bekend.  Lees meer

6. Telex

1 op 3 Belgische jongeren (15 tot 25 jaar) vindt dat er geen sprake kan zijn van verkrachting wanneer de partner niet expliciet 'neen' zegt. 1 op 4 denkt dat wanneer de partner niet zeker is van wat hij of zij wil, dat betekent dat hij of zij instemt. 1 op 5 jongens denkt dat ze nooit van verkrachting kunnen worden verdacht binnen een bestaande relatie. 53% van alle klachten m.b.t verkrachting worden in België zonder gevolg geklasseerd. (Enquête Amnesty Int'l  & SOS Viol)

De gemeente Amsterdam neemt vijf nieuwe elektrische dienstauto’s in gebruik voor de burgemeester en wethouders. De hybride BMW’s worden ingewisseld voor Audi’s. Ook de Tesla Model X was in beeld om de BMW’s te vervangen, maar dit type viel al snel af 'omdat de naar boven openzwaaiende deuren als niet-representatief worden gezien'.

Speelgoedfabrikant Lego is op de lijst van bedrijven met de beste reputatie gestegen van de tweede naar de eerste plek. Lego scoort hoog: 78,9 punten op 100. Het speelgoedbedrijf wordt op de voet gevolgd door Walt Disney, met 78,1 punten. Vorig jaar moest Lego nog Rolex voor zich laten. Disney stond toen op drie. Dit jaar zakt Rolex naar de derde plaats. De andere bedrijven die dit jaar in de top-tien staan zijn: Ferrari, Microsoft, Levi's, Netflix, Adidas, Bosch en Intel.

In Nederland moeten tankstations en supermarkten de verkoop van sigaretten liefst komend jaar al gaan afbouwen tot nul. Daarover is een politieke meerderheid het eens. De supermarktsector vreest voor een zware klap. Daar stijgt de totale sigarettenomzet jaar na jaar. In 2019 bracht tabak bijna 2,1 miljard euro in de Nederlandse supermarktkassa's.

Volgens de UNESCO hebben nu 13 landen al hun scholen gesloten vanwege het coronavirus. In totaal zijn 300 miljoen leerlingen betrokken, 'een cijfer dat geen precedent heeft'.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. De vier grote struikelblokken in de post-brexitonderhandelingen

Na drie jaar van overleg vol wederzijdse verwijten over de voorwaarden van de brexit, proberen de twee partijen nu een handelsovereenkomst te sluiten. Deadline: het einde van het jaar. Als ze daar niet in slagen zal het VK handel drijven met Europa volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat betekent de facto de terugkeer van quota en tarieven.

De gesprekken begonnen deze week in een zeer kille, pessimistische sfeer. De Britse premier Johnson dreigde uit de onderhandelingen te stappen als er tegen juni geen akkoord in zicht is. De toponderhandelaar Barnier haalt vier punten aan waarover de voormalige partners het vooralsnog niet eens raken. Lees meer

8. Covid-19: wanneer is er een vaccin?

Teams over de hele wereld zijn momenteel bezig met het zoeken naar een vaccin. Sommige kandidaat-vaccins worden momenteel al op dieren getest, slechts enkele weken nadat de coronavirus-DNA-sequentie werd vrijgegeven.

Inovio Pharmaceuticals zegt dat het z’n op DNA gebaseerde vaccin al op grotere schaal aan het produceren is in afwachting van het begin van menselijke testen tegen het begin van de zomer. Een team van de Universiteit van Queensland test zijn vaccin al in combinatie met een technologie ontwikkeld door GSK, waardoor het immuunsysteem sterker reageert op vaccins en waardoor de vereiste dosis mogelijk met een factor vier wordt verlaagd.

Het lijkt dus vrijwel zeker dat tegen de zomer een levensvatbaar vaccin bij mensen wordt getest. Maar deze incrementele proeven, waarbij het aantal vaccinaties wordt verhoogd van 20 naar 200 en vervolgens duizenden, zullen onvermijdelijk vele maanden duren om ervoor te zorgen dat het vaccin veilig is en dat zelfs zeldzame bijwerkingen worden opgemerkt. Een commercieel verkrijgbaar vaccin moeten we allicht niet binnen het jaar verwachten.

Meer bij Newsweek (mits éénmalige gratis registratie)

9. Welke landen hebben de beste cybersecurity? België staat op plaats 24

Elk jaar stelt gespecialiseerde website Comparitech een ranking op met landen die het goed en slecht doen op vlak van cybersecurity. Bovenaan de lijst staat Denemarken, helemaal onderaan bengelt Algerije.

Comparitech zette zeven parameters uit voor de vergelijking. Zo keken ze naar het laagste percentage van mobiele malware-gevallen (Finland scoort het best). Ook het laagste aantal aanvallen met financiële malware krijgt een eigen categorie (Denemarken, Ierland en Zweden met 0,1 procent van het aantal gebruikers). Het aantal malware-infecties op computers bekijkt Comparitech ook (Denemarken, 3,15 procent). Lees meer

10. Foto du Jour

Kandidaat 'First Lady' Jill Biden verdedigt met brio haar man Joe nadat een veganistische activiste probeert het feestje na de Super Tuesday-overwinningen te verstoren. (Foto: Bloomberg/ Getty)

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België