Het kan u niet ontgaan zijn. Nederland is drie Werelderfgoederen rijker. Maar hoe word je eigenlijk Werelderfgoed? Lees hierover in ons eerste bericht.
In de zomer verschijnen we minder vaak. U ontvangt onze nieuwsbrief om de week.
Wie werelderfgoed wil worden, heeft een lange adem nodig: het traject duurt zo'n 10 à 20 jaar. Wat wordt er in die periode allemaal gedaan? Koosje Spitz van de Nederlandse Unesco Commissie vertelt ons hier meer over.
Hier vindt u het verslag van een schriftelijk overleg tussen de Tweede Kamer en de Minister van OCW met betrekking tot erfgoedbeleid. Het gaat daarbij onder andere over Erfgoed onder water, de Collectie Nederland en het Verdrag van Faro.
De inschrijving van drie Nederlandse erfgoedsites op de Werelderfgoedlijst brengt ons favoriete onderwerp weer terug op de agenda van de landelijke media. Er wordt volop gespeculeerd over de gevolgen voor de drie kersverse Werelderfgoederen.
Een rijksmonument kopen en vervolgens laten vervallen; het zou niet moeten kunnen, maar toch lijkt vastgoedbaas Van de Putte er steeds mee weg te komen. Hopelijk kan een aangifte op basis van de Monumentenwet hier een duidelijk signaal tegen afgeven.
Eerder leverde de locatie Wolveren-Sprok al een skelet uit de tijd van Karel de Grote op, maar nu komt daar weer iets nieuws bij: een met grind verharde weg, waar Romeinse soldaten zich sneller over konden verplaatsen dan de gebruikelijke zandwegen.
Je zal het geluk maar hebben: van één van de weinige bewaard gebleven fluitschepen in de Baltische zee een ontbrekend puzzelstuk vinden. Archeologen stuitten op een stuk versiering van de achtersteven met het jaar '1636' erop, wat het dateren een stuk makkelijker maakt.
Het recreatieoord uit 1923 is één van de drie oudste recreatieoorden van Nederland. Oorspronkelijke eigenaar Rotterdam wilde het verkopen; zal het voor haar honderdste verjaardag in commerciële handen vallen?
Albert was als historicus bijna 35 jaar werkzaam binnen de wereld van immaterieel erfgoed en volkscultuur. Daarnaast was hij nauw betrokken bij werkgroepen rond het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Op vrijdag 6 augustus om 19.00 uur presenteren de Stichting Archeologie & Publiek en ArcheoHotspots de derde editie van de live-talkshow ‘Land vol archeologie’. De uitzending staat in het teken van bijzondere vondsten uit Noord-Holland en maritieme archeologie.
De Romeinse Limes in Nederland is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed! Maar, er is nog veel werk aan de winkel om deze status meer uit te dragen. In Nijmegen is er bijvoorbeeld bovengronds geen spoor te zien, en ook de in de moderne tijd toegevoegde herkenningstekens laten te wensen over. Wethouder Noël Vergunst is zich hier van bewust, en zegt dat er in de toekomst meer aan zal worden gedaan. "Het moet een totaalbeleving worden. Dat is ook een opdracht vanuit Unesco."
Het brutalisme is op zijn zachtst gezegd een architectuurstroming die verdeeldheid zaait. De grote betonnen gebouwen waren ooit bedoeld als het toppunt van modern en egalitair, maar bleken gevoelig voor betonrot en veranderende smaken. Voor veel mensen staat de stijl gelijk aan sociaal verval en verkrotting. Toch kan het brutalisme ook op fans rekenen, die graag voor de betonnen kolossen in de bres springen wanneer de sloop dreigt.
Amsterdam viert dit jaar 25 jaar Pride. Helaas kan de befaamde botenparade dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar er zijn in de stad ook bijzondere historische plekken te vinden. Zoals het oude Paleis van Justitie aan de Prinsengracht, waar Gerard Reve werd beschuldigd, en vrijgesproken, van godslastering als gevolg van zijn openlijke homoseksualiteit. Of juist de Stopera, waar in 2001 het eerste homohuwelijk ter wereld werd voltrokken.
In 2017 werd een plan gepresenteerd om Paleis Het Loo grootscheeps aan te pakken. Voor wie benieuwd is wat er sindsdien allemaal is gebeurd, heeft het paleis een handige tijdlijn gemaakt. Te zien is niet alleen wat voor mooie vloeren en muren bezoekers zo te zien krijgen, maar bijvoorbeeld ook hoe speciaal 'onderwaterbeton' wordt gestort en hoe alle antieke onderdelen überhaupt veilig zijn verwijderd voor de restauratie kon beginnen.