Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Wereldvluchtelingendag: "We winnen er als samenleving zó veel bij als we mensen op de vlucht terug beschouwen als mensen"

"Derde poging, boot niet gezonken. Honderden kilometers door een donker bos met een baby op de arm. Vijf maanden op straat zonder plaats in een opvangcentrum." Vandaag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. We eren het doorzettingsvermogen van iedereen die zijn thuis heeft moeten verlaten op zoek naar een veilige toekomst.

Lees verder

Chris Hedges: “Wij zijn als gasten van keizer Nero medeplichtig aan genocide”

Chris Hedges hield deze toespraak in Blackburn, Engeland, tijdens de campagne voor parlementskandidaat Craig Murray. Zijn centrale strijdpunt is de genocide in Gaza. Hij roept op tot een permanent staakt-het-vuren, oprichting van een volwaardige en onafhankelijke Palestijnse staat en steun aan de BDS-boycot-, desinvesterings- en sanctiecampagne tegen apartheidsstaat Israël.

Lees verder

Chatcontrole: mag de overheid al je privéberichten laten scannen?

Mag de overheid bedrijven verplichten om al je privéberichten te laten scannen? Dat is de vraag die vandaag, 20 juni, voor zou liggen op de Europese Raad, maar de stemming is op het laatste moment van de agenda afgehaald.

Lees verder

Amsterdam Encampment for Palestine: dekolonisering is een materiële praktijk

Sinds 17 juni hebben honderden studenten, medewerkers en andere actievoerders een kamp in Science Park van de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat zij Wallid Daqqa Campus noemen naar de politieke gevangene die op 7 april na 38 jaar gevangenschap voor zijn vrijheidsstrijd is gestorven. De actievoerders vertrekken pas als de UvA alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

Lees verder

Dag van de Schoonmaak: "De gezondheid en de veiligheid van huishoudhulpen blijft een grote bekommernis"

Schoonmaaksters en schoonmakers zijn fier op hun beroep en op de essentiële rol die ze vervullen in de maatschappij. Helaas zien we die essentiële rol nauwelijks weerspiegeld in hun loon- en arbeidsvoorwaarden. Daarom zet ACV Voeding en Diensten het schoonmaakpersoneel in de bloemetjes met de Dag van de Schoonmaak.

Lees verder

Toenadering president Macron tot extreemrechts Rassemblement National is logisch

Het was voor de Fransen geen grote verrassing. Het Rassemblement National won de Europese verkiezingen met 31,37 procent. President Macron reageerde onmiddellijk met de ontbinding van de Assemblée Nationale en nieuwe parlementsverkiezingen op 30 juni en 7 juli. Extreemrechts heeft de wind in de zeilen, Macron is elke geloofwaardigheid kwijt en links reageert verdeeld. Politiek auteur Bruno Drweski onderzoekt in dit interview wat op het spel staat.

Lees verder

Vijf grootste supermarkten in België schieten tekort in bescherming van mensenrechten: "Wake-up call"

"Geen enkele grote Belgische supermarkt doet voldoende om de mensenrechten in hun toeleveringsketens te beschermen." Denktank Questionmark en ngo Rikolto onderzochten alle stappen die nodig zijn om producten op de schappen te krijgen, en bekeken de bescherming van mensenrechten, gendergelijkheid en de rechten van landbouwarbeiders, kleine boeren in het Globale Zuiden en Europese boeren.

Lees verder

Vloeit jouw spaargeld naar het Israëlische leger?

Europese financiële instellingen investeren voor meer dan 60 miljard euro in bedrijven die wapens verkopen aan Israël. Dat blijkt uit een nieuw internationaal rapport gepubliceerd door onder meer 11.11.11 en FairFin.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Luchtvervuiling eiste in één jaar 8,1 miljoen sterfgevallen

Luchtvervuiling heeft een steeds grotere impact op de menselijke gezondheid. In 2021 leidde vuile lucht tot 8,1 vroegtijdige sterfgevallen en een veelvoud aan chronische aandoeningen.

Lees verder

Verkiezingsshow

Zondag, verkiezingsdag. De VRT bracht een ‘wij amuseren ons kapot’ verkiezingsshow performant gebracht door entertainende politici, politicologen en presentatoren. Maar waar waren wereldproblemen en mondiale uitdagingen zoals klimaat, armoede, oorlog en migratie?

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium