In de Franse zakenkrant Les Echos waarschuwt Antoine Foucher, de stafchef van de voormalige Franse minister van Arbeid, voor een fundamentele verandering in de samenleving. - Vroeger, in een maatschappij waarin werk centraal stond, kon men verwachten dat werk de levensstandaard verbeterde, dat het grootste deel van iemands bezit afkomstig was van zijn of haar werk, en dat werkende mensen over het algemeen een beter leven hadden dan degenen die niet werkten.
- Dit is niet meer het geval. In de afgelopen decennia is het steeds moeilijker geworden voor de meeste mensen om met werken hun levensstandaard te verhogen.
- De meeste rijkdom van mensen is nu afkomstig van erfenissen in plaats van hard werken.
- Bovendien hebben gepensioneerden nu vaak een hogere levensstandaard dan werkende mensen.
- Foucher pleit voor maatregelen om werk meer te waarderen en verdienste weer centraal te stellen in de samenleving.
- Dit omvat het verlagen van sociale premies en inkomstenbelasting om werk aantrekkelijker te maken, het verhogen van successierechten op grote erfenissen en het stabiliseren van pensioenen om hun aandeel in het bbp te verminderen.
Hij concludeert dat de samenleving zich lijkt te verplaatsen van een samenleving van werk en verdienste naar een samenleving van renteniers en erfgenamen. Lees zijn opiniestuk hier [Bouchers werk toont veel gelijkenis met de stelling die centraal staat in ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’, het boek dat de Franse econoom Thomas Piketty 👇 wereldfaam opleverde. Het centrale thema van dat boek (900 blz.) hebben wij hier in 165 woorden voor u samengevat.]
|