juli 2023

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Webinarreeks:
'Werken met online taalbronnen'

In oktober en november 2023 organiseren het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Taalunie de gratis webinarreeks ‘Werken met online taalbronnen’. In vier interactieve webinars krijg je handvatten om aan de slag te gaan met verschillende taalbronnen van het INT: het Corpus Hedendaags Nederlands, Woordcombinaties, de Algemene Nederlandse Spraakkunst (e-ANS) en de Historische Woordenboeken online. De webinars zijn bedoeld voor een breed geïnteresseerd publiek. Ze zijn in het bijzonder nuttig voor docenten en studenten Nederlands (als vreemde taal) en onderzoekers van het Nederlands. Op 5 oktober gaat de reeks van start tijdens de Week van het Nederlands.

Meer lezen en direct aanmelden

DAGENTA: Database Geschiedenis Nederlandse Taalkunde

In 1852 publiceerde de Nederlandse taalkundige Matthias de Vries zijn ontwerp voor het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Marten Le Mayre bracht in 1606 een leerboekje voor Engelsen uit met ‘the true and perfect way to learne the Dutch tongue’. Deze twee belangrijke taalkundige werken met historische waarde zijn nu door het Instituut voor de Nederlandse Taal samengebracht zijn in een nieuwe versie van DAGENTA: Database Geschiedenis Nederlandse Taalkunde.

Lees het nieuwsbericht

22 september: Streektaalconferentie


Op 22 september 2023 organiseert de Stichting Nederlandse Dialecten (SND) in samenwerking met de Taalunie, provincie Fryslân en gemeente Waadhoeke haar jaarlijkse streektaalconferentie. De conferentie vindt plaats op het gemeentekantoor van Waadhoeke in Franeker en heeft als thema: ‘Streektaal in zicht: Zichtbaarheid van streektalen in de openbare ruimte’.

Meer lezen en aanmelden

Gymtimidatie


Ook wel eens het gevoel onder te doen voor andere sporters in de sportschool? Dan heb je last van gymtimidatie.

Nieuw woord van de week

META-FORUM: Nederlands staat er digitaal goed voor in Europa


Op 27 juni 2023 vond in Brussel het META-FORUM plaats, de internationale conferentie over state of the art taaltechnologieën voor de meertalige informatiemaatschappij. Tijdens de conferentie werd het boek European Language Equality. A Strategic Agenda for Digital Language Equality gepresenteerd. Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Universiteit Antwerpen schreven het hoofdstuk voor het Nederlands. Het boek is in Open Access downloadbaar.

Lees meer op onze website

Taaladvies: het voorzetsel 'op'


Het voorzetsel op heeft veel betekenissen. Het kan onder meer een plaats aangeven (op tafelop het station), een verhouding (een op de drie) en een tijdstip (op 31 december). In het nieuwste taaladvies van Onze Taal staat beschreven hoe je het voorzetsel op gebruikt.

Ga naar het taaladvies op de website van Onze Taal

Grammaticasafari: svarabhaktivocaal


Wat hebben melk en arm gemeen? Niet veel, behalve dat ze een lettergreep hebben die eindigt op twee medeklinkers: -lk en -rm. Dit noemen we een consonantcluster. Aan zo’n cluster kun je een extra klinker toevoegen: mel-lukar-rum. Die extra klinker is een stomme e, ofwel sjwa. Voeg je ’m toe aan een consonantcluster, dan heet-ie de svarabhaktivocaal.

Ga mee op grammaticasafari

Smous & n-woord

 

Moet je het n-woord en woorden als smous uit het woordenboek schrappen? En uit historische uitgaven? En uit ons dagelijks taalgebruik? In de podcast Over taal gesproken spreken Laura van Eerten (INT) en Raymond Noë (Onze Taal) erover met taalhistoricus Ewoud Sanders.

 

Luister de podcastaflevering

Hijgend hert: gelegenheidswoordenboekje


De regel “het hijgend hert, der jacht ontkomen” is algemeen bekend, maar lang niet iedereen weet dat hij het begin is van Psalm 42 in de versie van Het Boek der Psalmen, het gezangboek dat in 1773 officieel in de Hervormde Kerk werd ingevoerd. Dit jaar viert het boek zijn 250-jarig jubileum. Ter ere daarvan stelde Nicoline van der Sijs een gelegenheidswoordenboekje samen met 62 bijzondere woorden en uitdrukkingen uit Het Boek der Psalmen zoals flonkervuur, hemelleer en wederhorig kroost.

Ga naar het woordenboekje

Dokkelen


Waar komt dokkelen vandaan en welke andere synoniemen worden er in de dialecten nog meer gebruikt voor pootjebaden?

Uit de streek

Het grote misverstaan


Vlaanderen en Nederland eengemaakt? Is dit een utopie of kan het morgen realiteit zijn? Karel Luyckx ging op zoek naar de mening van bekende Nederlanders en Vlamingen over dit heikele onderwerp. Met als resultaat enkele tientallen denkers, wetenschappers of gewone mensen die een bijdrage leverden aan zijn boek Het grote misverstaan. Nadenken over de hereniging van de Nederlanden. INT-taalkundige Nicoline van der Sijs schreef hiervoor een hoofdstuk met de titel: ‘Twee zielen, één taal: leve de latrelatie!’ 

Bestel het boek op de website van uitgever Sterck & De Vreese

Kippesol


Er zijn verschillende manieren om je tegen de felle zon te beschermen. In het Verre Oosten bood de kippesol uitkomst.

Terug in de taal

Meer nieuws & agenda

Zie ook de Taalagenda op ivdnt.org.
Redactie: Laura van Eerten
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Instagram Instagram
Facebook Facebook
ivdnt.org ivdnt.org
© 2023 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor een van de nieuwsbrieven (Algemeen en/of Terminologie) van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Rapenburg 61
NL-2311 GJ Leiden

Postbus 9515
NL-2300 RA Leiden

voeg ons toe aan uw adresboek


inschrijving of gebruikersprofiel bijwerken of afmelden voor alle nieuwsbrieven