"Een ding is zeker: van het verdriet hoef je niet te vluchten."
Lieve lezer, 

Al enkele weken probeer ik er achter te komen wat de beste remedie tegen liefdesverdriet is. Sommigen kijken naar oneindig veel filosofische films die hun kijk op de wereld veranderen. Anderen brengen zo veel mogelijk tijd door met hun hechte vrienden. Een ding is zeker: van het verdriet hoef je niet te vluchten.  

Als je voor een lange periode samen bent met iemand en onverwachts uit elkaar gaat, moet je jezelf volledig loskoppelen van de ander. In het begin neemt eenzaamheid de overhand, maar na een tijd besef je al snel dat er constant liefdevolle mensen om je heen staan die een klein stukje van het verdriet op zich nemen. Dit doen ze vooral om de pijn een beetje te verzachten. 

Engels filosoof, dichter en activist Edward Carpenter was van mening dat de grootste liefdes slechts voor een tijd kunnen voortbestaan. De verschillende tijdschalen van liefde zijn elastisch; ze trekken samen en breiden uit, met een enorme diepte en omvang. Toch zijn ze eindig, zoals boeken, mensenlevens en het universum zelf.

'De overwinning van liefde ligt in de moed en integriteit waarmee we de bovenaardse vergankelijkheid bewonen die twee personen voor een tijd bindt', zegt Carpenter, 'voordat we ze met evenveel moed en integriteit loslaten.' 

Liefde, zelfs de meest pijnlijke en frustrerende kanten ervan, leert ons veel bij over de wereld en onszelf. Het liefdesverdriet zal, net als de andere dingen, op een gegeven moment eindigen. Voor je het weet, kijk je hier met veel kennis en wijsheid op terug. 

Liefs,

Stefanie Gordin
Redacteur
Column: Als cavia's in de val

Marthe van Bronkhorst wil niet meer vliegen maar loopt tegen allerlei problemen aan als ze een duurzame vakantie probeert te boeken.

Essay: Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Netflix zet in Inventing Anna een oplichtster op een voetstuk. Emma Stomp zet daar vraagtekens bij.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Verhaal: De draad
Sumai Yahya schreef een kort, poëtisch verhaal over menselijke vleermuizen slingerend aan een draad. Een korte versie verscheen in het papieren magazine, maar lees hier de volledige versie, vol symboliek, donkere massa's, naalden, konijnen met rode ogen en aangeslepen ruggengraten. 
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.