Kabinet vraagt toestemming Coca-Cola voor beleid gezonder voedsel
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Binnen een paar weken wordt naar verwachting het nieuwe voedselbeleid van dit kabinet bekend gemaakt: het (ziekte)preventieakkoord. De conceptversie is al uitgelekt.

Na het lezen maak ik mij grote zorgen: regeert onze regering eigenlijk wel zelf? Of zit de voedingsindustrie achter het stuur? Na de rel rond de dividendbelasting, waarbij de invloed van Unilever enorm groot bleek, zijn het nu Coca-Cola & Co met een flinke vinger in de pap.

Laat Coca-Cola niet regeren
Steun onze strijd!

Geen voedselbeleid zonder toestemming Coca-Cola

Beeld RTL nieuws 2016: Rutte opent nieuwe fabriek Coca-Cola met speechtekst uit folder Coca-Cola

Dat ons eten gezonder moet worden, daar is iedereen het wel over eens. Staatssecretaris Blokhuis zegt echter over de plannen 'dat we op sommige onderdelen minder ver gaan dan ik zou willen' omdat het (ziekte)preventieakkoord een breed gedragen akkoord moet worden. Ook door de voedingsindustrie.

Ja, je leest het goed: zonder handtekening van de frisdrankgiganten, gaat bijvoorbeeld een suikertaks niet door. 

Staatssecretaris Blokhuis zegt te geloven dat ook de frisdrankfabrikanten streven naar een gezonde samenleving. Hoe naïef kan een mens zijn? Hij gaat er kennelijk aan voorbij dat uit interne stukken van Coca-Cola via Wikileaks, bleek dat juist een suikertaks met alle mogelijke middelen bestreden moet worden: ‘fight back’. Wordt het niet eens tijd dat wij terug gaan vechten?

Beeld: uit via Wikileaks gelekte interne memo van Coca-Cola Europe: fight sugartax

Blokhuis heeft echter een ultiem wapen in hand, zo vertelt hij met een strak gezicht aan Eenvandaag: “We hebben daar pittige gesprekken over”. Pittige gesprekken voer ik met mijn puberkind die na enig aandringen wel voor rede vatbaar is. Maar je denkt toch niet dat Coca-Cola zich laat overtuigen om minder winst te maken omdat de staatssecretaris met een pittig gesprek dreigt?

Bedrijven willen winst maken, dat is voor niemand een verrassing. Overheden horen ons te beschermen door daarvoor de regels op te stellen zodat alle kwestbaren voldoende worden beschermd.

De Wereldgezondheidsorganisatie verwoordt het als volgt:

Het is geen enkel land gelukt om de obesitasepidemie in alle leeftijdsgroepen tot stilstand te brengen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan.

Een gebrek aan politieke wil om het gevecht met de voedingsindustrie aan te gaan! Daar lijden we in dit polderland aan. Dit akkoord stinkt nu al naar lobby van voedingsmultinationals!

Met vriendelijke groet,

Sjoerd van de Wouw,
Campaigner

Twitter Facebook LinkedIn

P.S. Wil je ons steunen met een donatie, dan is dat natuurlijk meer dan welkom. We krijgen geen geld van de overheid of bedrijven dus we kunnen elke steun gebruiken om onze campagnes te versterken!

Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64