Ondanks dat we in onzekere tijden leven, kijken wij met vertrouwen uit naar Holland Festival 2021. We zijn er trots op de associate artists voor de komende editie bekend te kunnen maken, en zijn blij te kunnen melden dat ook volgend jaar Fonds 21 onze hoofdbegunstiger is. Daarnaast hebben we nog interessante culturele tips met betrekking tot kunstenaars die in eerdere edities van het Holland Festival te zien zijn geweest. En we zijn op zoek naar een nieuwe perscoördinator.
Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto
associate artists voor Holland Festival 2021
De Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne (1976) en de Japanse componist Ryuichi Sakamoto (1952) zijn benoemd tot associate artists voor het Holland Festival in 2021. Beide kunstenaars zijn bijzonder veelzijdig en delen een grote belangstelling voor elektronische muziek en de Japanse cultuur. Het festival belicht behalve hun werk ook thema’s die voor hen van betekenis zijn, evenals aan hen gerelateerde kunstenaars.
Sakomoto brak in de jaren 70 door als lid van Yellow Magic Orchestra met baanbrekende elektronische popmuziek en werd beroemd om zijn filmmuziek voor bijna veertig films, waaronder Merry Christmas, Mr. Lawrence van Nagisa Oshima (1983) en The Last Emperor van Bernardo Bertolucci (1987). Vienne staat bekend om haar bedwelmende, toverachtige en tegelijk verontrustende producties. Zij maakte in 2013 haar debuut op het Holland Festival met de hallucinerende voorstelling The Pyre. In 2018 volgde de choreografie Crowd die verwijst naar de rave-cultuur uit de vroege jaren 90.
Het Holland Festival is heel blij dat Fonds 21 zich voor volgend jaar weer als hoofdbegunstiger aan het festival heeft verbonden. Fonds 21 is het fonds van de 21e eeuw en steunt projecten en initiatieven op het gebied van Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij. Fonds 21 ‘onderschrijft de ambitie van het Holland Festival om met kwalitatief aanbod een nieuw en vooral ook jonger publiek bij het festival te betrekken. De inspanningen die het festival wil doen op het gebied van educatie en de verdieping van het programma om een nieuw publiek te bereiken, sluiten goed aan bij de uitgangspunten van Fonds 21.'
De première van de remake van Herman Heijermans' Op hoop van zegen stond gepland voor 11 juni in het Holland Festival. Vanwege corona werd het eind september, en de titel veranderde in Flight 49. De Australische regisseur Simon Stone vervangt in deze productie het vissersdorp uit de oer-Hollandse klassieker door de aankomsthal van een internationale luchthaven. Hier wachten familie en vrienden op de terugkeer van hun dierbaren, maar het vliegtuig blijkt te zijn neergestort. 'Flight 49 is vooral een eigentijdse schets van persoonlijke groei die rouw kan losmaken, al helen de wonden nooit. Weergaloos verwoord in uitstekend spel. Mondkapjes op en gáán.' (het Parool)
Flight 49 was uitverkocht na de succesvolle première, maar voor januari zijn nu nog tickets te bestellen.
meer dan 50 uitvoeringen van Calliope Tsoupaki's Thin Air
Nadat in juni op het Holland Festival het spits werd afgebeten door gitarist Wiek Hijmans, trekt Festivals for Compassion als een estafette de wereld over. Op festivals in binnen- en buitenland wordt, als blijk van compassie en solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door corona, de solo-compositie Thin Air van Calliope Tsoupaki uitgevoerd op een instrument naar keuze. Eind november zullen meer dan vijftig festivals, waaronder Edinburgh International Festival, Helsinki Festival, Festival Oude Muziek Utrecht en het Canadese festival Music on Main, aan de estafette hebben deelgenomen. Op de website van Festivals for Compassion, een initiatief van Festival Wonderfeel, zijn de verschillende uitvoeringen te bewonderen.
Was je ook zo geïntrigreerd door het werk van Raquel van Haver in de Amsterdamse abri's tijdens het Holland Festival 2.0-2.0? Het werk is afkomstig uit de serie Amo a la Reina, die nu te zien is in het Bonnefantenmuseum als onderdeel van Say It Loud, een internationale groepstentoonstelling met hedendaagse kunstenaars over diversiteit, het koloniale verleden, de beeldvorming of de interpretatie hiervan. Overige deelnemers zijn onder anderen Kent Chan, Brian Elstak en Quinsy Gario.
Vorig jaar was de Britse schrijver/fotograaf Johny Pitts in het Holland Festival te gast bij het symposium Afropean dat kennisoverdracht tussen generaties in de zwarte diaspora behandelde. In fotografiemuseum Foam is nu Pitts' expositie Afropean: Travels in Black Europe te zien, waarin hij al reizend door Europa het leven van de zwarte gemeenschap onderzoekt.
Het Holland Festival zoekt per direct een enthousiaste en gedreven perscoördinator. Kom jij ons team versterken? Kijk voor meer informatie op onze website.