NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Winst Euronav explodeert
 
De Belgische tankerrederij Euronav heeft zijn winst in het eerste kwartaal zien exploderen als gevolg van de run op olietankers, die de huurprijzen in sommige gevallen opjoeg tot meer dan 300.000 dollar per dag voor een very large crude carrier (vlcc).
 
 
 
#
 
Haven Keulen koopt binnenvaarttak Imperial
 
De Europese binnenvaartactiviteiten van Imperial Logistics komen waarschijnlijk in handen van de beheerder van de Keulse haven, Häfen und Güterverkehr Köln AG (HGK). Dat meldt het Duitse havenbedrijf op haar website. De verwachte overnameprijs is 176,1 miljoen euro.
 
 
 
(advertentie)
#  
Vermijden van douanevalkuilen
 
Het vermijden van douanevalkuilen is essentieel en toch ook eenvoudig als u zich aan bepaalde regels houdt. Dit eBook beschrijft de top 5 douanevalkuilen en nog belangrijker, hoe u deze kunt wegnemen'.

Verder lezen...
 
 
 
#
 
Liebherr: schade kraancatastrofe Rostock tientallen miljoenen
 
De schade van het bezwijken van de Liebherr-kraan op het nieuwe installatieschip ‘Orion’ van het Belgische Deme in het Duitse Rostock loopt in de tientallen miljoenen.
 
 
 
POPULAIR
 
#
 
Tarieven binnenvaart zwaar onder druk
 
Binnenvaartschippers zien hun beloning per uur hard achteruitgaan door de coronacrisis. Het gemiddelde uurloon in de binnenvaart daalde volgens de binnenvaartorganisatie ASV in april tot 4 euro per uur, terwijl dat op de top van de markt 38 euro per uur bedroeg. Ook commerciële samenwerkingsverbanden van schippers zijn somber over de huidige markt.
 
 
 
#
 
Shell wil waterstoffabriek op Maasvlakte bouwen
 
Shell wil op de Maasvlakte een waterstoffabriek bouwen met een vermogen van 200 megawatt, die gevoed wordt door elektriciteit uit een nieuw offshore windpark.
 
 
 
#
 
Air France-KLM ziet vrachttonnage met slechts 10% krimpen
 
Air France-KLM zag het vrachtvervoer over het eerste kwartaal van dit jaar met slechts 10% afnemen naar 242.000 ton. Daarmee viel de schade door covid-19 in tegenstelling tot het passagiersvervoer voor de vrachtactiviteiten nog mee.
 
 
 
#
 
Commentaar – Gewaagde overname
 
De biedingsoorlog om de grote Europese binnenvaartvloot van Imperial kent een verrassende uitkomst. Niet een buitenlandse of binnenlandse investeerder, of de Duitse concurrent Rhenus gaat met de buit aan de haal, maar het regionale overheidsbedrijf Häfen und Güterverkehr Köln AG (HGK).
 
 
 
#
 
Onenigheid tussen Van den Bosch en chauffeurs blijft voortwoekeren
 
De al jarenlang voortslepende rechtszaak tussen transportbedrijf Van den Bosch en enkele buitenlandse chauffeurs blijft de gemoederen bezighouden. In deze zaak gaf een advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie donderdag het advies dat de Detacheringsrichtlijn ook voor het wegvervoer geldt. Maar de meningen verschillen over wat dit precies betekent voor Van den Bosch.
 
 
 
#
 
Examens en rijlessen voor vrachtwagenchauffeurs weer opgestart
 
Het CBR wil op korte termijn weer starten met de theoretische nascholing en de theorie-examens voor beroepschauffeurs. Dat maakte de organisatie woensdagavond bekend, nadat het kabinet had besloten om de coronamaatregelen te versoepelen. Andere diensten worden later weer opgestart. Ook rijlessen mogen vanaf maandag weer plaatsvinden.
 
 
 
#
 
Oud-transportondernemer Piet Koopman overleden
 
Voormalig directeur en eigenaar Piet Koopman van transportbedrijf Koopman Logistics is zaterdag 2 mei op 89-jarige leeftijd overleden. Dat blijkt uit een rouwadvertentie in Dagblad van het Noorden.
 
 
 
#
 
Vrachtwagenfabrieken weer in bedrijf na coronapauze
 
Vrachtwagenfabrikanten hebben hun productie na een wekenlange coronapauze voorzichtig hervat. Met een gevoel van opluchting, maar ook vol onzekerheid over de toekomst. De verkopen van vrachtwagens zijn in het eerste kwartaal van het jaar fors ingezakt, en daarmee ook de winsten van de fabrikanten.
 
 
 
#
 
Nieuwe Incoterms… Toch niet zo eenvoudig?
 
Elke 10 jaar komt er een nieuwe – aan de steeds veranderende omstandigheden aangepaste – versie van de Incoterms-regels. Het verantwoord kiezen en – daarna – toepassen is, zo blijkt elke keer weer, zeker geen sinecure.
 
 
#
 
3 miljoen jaar oud walvisskelet gevonden in haven van Antwerpen
 
Antwerpibaleana liberatlas. Zo heet de misschien wel oudste ‘inwoner’ van Antwerpen. Het gaat uiteraard niet om een mens, maar om een drie miljoen jaar oud skelet van een tot voor kort onbekende walvissoort, gevonden bij werkzaamheden in de haven.
 
 
 
#
 
CMA CGM schaft zwaveltoeslag af
 
CMA CGM schaft de zwaveltoeslag, ofwel low sulphur surcharge (lss), per 1 juni af op al zijn routes. Reden is de spectaculaire prijsdaling van laagzwavelige stookolie.
 
 
 
#
 
E-commerce nestelt zich rond binnenvaartterminals
 
Alle binnenhavens in Nederland zijn samen goed voor een directe toegevoegde economische waarde van 7,7 miljard euro en bieden aan 65.000 mensen werk. En het belang van de havens neemt toe, vooral dankzij de containervaart. Dat blijkt uit de jaarlijkse Binnenhavenmonitor van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.
 
 
 
#
 
PostNL in het rood ondanks meer pakjes
 
Door een stevige volumegroei van ruim 11% in maart is de pakketdivisie van PostNL nu de brievenpost definitief voorbijgestreefd als grootste inkomstenbron van Tante Pos. Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal. Die groei heeft overigens niet tot de gewenste resultaatsverbetering geleid. PostNL sloot de eerste drie maanden van het jaar af met...
 
 
 
#
 
Koolmees: ‘Geen extra miljoenen voor afhandelaars Schiphol’
 
Het kabinet zal op korte termijn de vijf grondafhandelaars op Schiphol geen extra steunpakket van 25,5 miljoen euro verstrekken om de bedrijfstak, goed voor zo’n 6.000 banen op de luchthaven, door de coronacrisis te helpen. Ook komt er geen onderzoek naar een nieuwe marktinrichting voor de afhandeling op Schiphol met minder concurrentie.
 
 
 
#
 
Opinie – Werkgelegenheid na het coronatijdperk
 
Het coronavirus slaat genadeloos toe in Europa. Het is niet alleen een aanslag op de volksgezondheid maar ook op de economie. Er staat ons nog een enorme klap te wachten. Dat zegt Niek Stam, bestuurder FNV Havens en kandidaat-voorzitter van vakbondskoepel FNV.
 
 
 
#
 
Video’s: Kraan op Deme-schip ingestort
 
Op een schip van Deme in de haven Rostock is zaterdag een kraan ingestort. Hierbij zijn enkele mensen lichtgewond geraakt. De politie schat de schade op een bedrag van 50 tot 100 miljoen euro.
 
 
 
#
 
ONE boekt ondanks corona-uitbraak ruime winst
 
ONE heeft in het afgelopen boekjaar een winst behaald van 105 miljoen dollar, dit ondank de covid-19-pandemie. Dat resultaat was stukken beter dan in het jaar ervoor, toen een verlies van 568 miljoen dollar werd geboekt. Ook de omzet pluste in het voorbije jaar.
 
 
 
#
 
Ministerie houdt deur grotendeels dicht voor Qatar Cargo
 
Qatar Airways Cargo profiteert amper van de twee weken geleden door het ministerie van Infrastructuur aangekondigde versoepeling van de luchtvaartrechten voor vrachtmaatschappijen op Schiphol. Van de extra geplande zeventien wekelijkse vluchten van Qatar op de luchthaven werden er door Den Haag maar vijf goedgekeurd, bevestigen bronnen rond de maatschappij.
 
 
 
#
 
287 miljoen euro verlies voor Damen in 2019
 
Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft over 2019 een verlies geleden van 287 miljoen euro, het grootste in de 93-jarige geschiedenis van het familiebedrijf. Dat meldt het Financieele Dagblad.
 
 
 
 
POLL
 
  Door de gekelderde brandstofprijzen is een zwaveltoeslag niet meer uit te leggen.  
 
 
stem Eens. De toeslag is overbodig geworden.
stem Eens. Rederijen hebben al genoeg toeslagen.
stem Oneens. Zwavelarme brandstof is nog altijd duurder dan hoogzwavelige brandstof.
stem Oneens. De hele keten moet meebetalen aan verduurzaming van de lijnvaart.
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam