Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Wordt de tijdelijke gevechtspauze in Gaza verlengd?

De ruil tussen Israëlische en Palestijnse gijzelaars loopt vandaag, 27 november, op zijn einde. Of er een verlenging komt van deze gevechtspauze zal onder andere afhangen van de vraag of Hamas tijdig andere gijzelaars weet te lokaliseren, want naast Hamas zijn er ook nog andere verzetsgroepen in het spel.

Lees verder

"Betogen tegen betogingsverbod heeft effect niet gemist"

Na PS en Ecolo, heeft ook Groen laten weten het wetsvoorstel rond een betogingsverbod voor ‘amokmakers’ niet goed te keuren. Het wetsvoorstel is nog niet definitief van tafel, maar zonder de betogingsacties vanuit de vakbonden en het middenveld was het allang gestemd geweest. We vroegen enkele van de organisaties die gezamenlijk enkele maanden geleden de mobilisatie opstartten hoe ze naar deze eerste stap in de (mogelijke) overwinning kijken.

Lees verder

Israëlisch leraar geschiedenis vervolgd en ontslagen voor Facebook-verzet tegen vermoorden Palestijnen

Op 9 november arresteerde de Israëlische politie de Joods-Israëlische leraar geschiedenis- en maatschappijleer Meir Baruchin uit Jeruzalem, nadat hij een bericht op Facebook had geplaatst over zijn verzet tegen het doden van onschuldige Palestijnse burgers. DemocracyNow! sprak met hem over de manier waarop hij werd behandeld en hoe dat verschilt met de mishandeling van Palestijnse gevangenen.

Lees verder

DeWereldMorgen.be zoekt video-vrijwilligers

  Ben jij in opleiding of net afgestudeerd als video-maker? Of heb je al een tijdje ervaring als video-maker (als...

Lees verder

#22: Brussel-Zuid: niet opkuisen maar oplossen!

Cijfers tonen aan dat steeds meer mensen op straat belanden. Deze zomer werden de dak- en thuislozen die verbleven rond treinstation Brussel-Zuid met veel vertoon door de politie ‘opgekuist’. Repressie lijkt even te helpen, maar verplaatst het probleem. Het is ontwrichtend voor wie het meemaakt en duur voor de samenleving. Wat is er aan de hand? En hoe kunnen we dak- en thuislozen wel op een duurzame manier helpen? Daarover spreekt Ng Sauw Tjhoi met Christa Matthys van Brussel Platform Armoede.

Lees verder

Amnesty: Wie abortus verdedigt wordt nog te vaak gecriminaliseerd

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. “We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan”, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.

Lees verder

Waarom steunen de VS het Israëlische leger zo onvoorwaardelijk?

Gaat deze oorlog enkel over Israël en Gaza of is hier veel meer aan de hand? Ben Norton en Michael Hudson plaatsen het conflict in een ruimer perspectief en zien deze wraakoorlog samen met de oorlog in Oekraïne als een poging van de VS om de hele wereld opnieuw te domineren, mogelijk ook als de start van een veel groter conflict.

Lees verder

Een mogelijke weg naar vrede in Israël en Palestina, stop deze dance macabre

Professor (em.) internationale betrekkingen en vredesonderzoek Luc Reychler ziet vier redenen waarom het geweld niets oplost en somt zeven mogelijke stappen op naar een duurzame vrede. "De meeste mensen willen behoren tot de groep die iets wil veranderen".

Lees verder

Dominique de Villepin: “Kritiek op Israël of steun voor Palestina is géén antisemitisme”

Voormalig Frans eerste minister Dominique de Villepin noemt zijn eigen land 'un très petit pays' wegens de recente verregaande inbreuken op de vrijheid van meningsuiting als het over Israël gaat. “Men is geen antisemiet omdat men kritiek heeft op Israël en steun betoont aan het Palestijnse volk.”

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De emmer van Theo Francken is vol

Lees verder

Enkele bedenkingen bij de overwinning van Wilders

Hoe komt dat de PVV van Wilders in de week voor de verkiezingen plots haar gepeild zetelaantal op de stembusdag kon verdubbelen tot 37?

Lees verder

Gaza: diepgeworteld

Ondanks de brute Israëlische agressie en moordmachine zijn de Palestijnen diepgeworteld in Gaza en weigeren ze de catastrofe "Nakba" van 1948 en de gedwongen verplaatsing te herhalen.

Lees verder

Pleidooi voor onafhankelijke juristen

  Hieronder mijn tussenkomst bij de mooie herdenking die vrienden van de onlangs overleden Koen Verhofstadt zaterdagmiddag 25 november organiseerden in Kessel-Lo. Ik zou in dit kort eerbetoon aan Koen Verhofstadt willen focussen op het...

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium