Op YouTube deze week terug naar een opmerkelijk verhaal uit de Tweede Wereldoorlog: een Nederlandse kunstvervalser die Göring oplicht! Verder zitten we midden in een nieuwe serie, met alweer de derde aflevering van Jan Janszoon, piraat van de wereld. Ook in deze nieuwsbrief: het bombardement op Nijmegen, een Nederlandse bokser tegen The Greatest: Muhammad Ali, met buitenkantje links en meer...
 
 

De man die de nazi’s oplichtte
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

De man die de nazi’s oplichtte


 
Tijdens de bezetting koopt Herman Göring een zeventiende-eeuwse Vermeer voor 1,65 miljoen gulden. Een week na de bevrijding bekent meestervervalser Han van Meegeren dat hij het schilderij heeft gemaakt en niet Vermeer. Het is een vervalsing gemaakt door de meester zelf!
 
Bekijk online
 

Van piraat tot diplomaat
Vrijdag 23 februari om 22:20 op NPO2

Van piraat tot diplomaat


 
In de derde aflevering van de serie wordt de gewone Haarlemse jongen Jan Janszoon admiraal van de haven van Salé (nu Rabat) in Marokko. Hij blijkt ook een aardig diplomaat te zijn: hij onderhandelt met de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden over het bevrijden van Nederlanders, maar of het lukt? Kijk de aflevering terug via de link.
 
Meer informatie
 

De Aarde Beeft
 
De serie over Groningen gemist? De aarde beeft. Een serie niet alleen over gas en aardbevingen, maar ook over de geschiedenis van de provincie en de Groningers zelf. Kijk hier terug!

De Aarde Beeft

 

Artikelen

Vergissingsbombardement
 

Vergissingsbombardement

 
 
Afgelopen donderdag liepen honderden mensen langs de brandgrens in Nijmegen. Die brandgrens ligt langs het gebied dat op 22 februari 1944 werd getroffen werd door het bombardement. Het is 80 jaar geleden dat 773 mensen daardoor om het leven kwamen en een groot deel van de binnenstad werd verwoest. Anders dan in Rotterdam was dit geen gericht bombardement van de Duitsers, maar een vergissingsbombardement, uitgevoerd door Amerikanen. De grote vraag is nog altijd: hoe had dit kunnen gebeuren? Was het inderdaad een vergissing of stomme pech? Of had de Nederlandse regering in ballingschap toestemming gegeven, zoals de Duitsers beweerden? De meningen zijn tot op de dag van vandaag verdeeld. Duik met de aflevering van Andere Tijden eens in het verhaal van het Bombardement van Nijmegen.
 
Bekijk de aflevering
 

Boksen tegen een legende

Boksen tegen een legende

Het is vandaag 60 jaar geleden dat The Greatest: Muhammad Ali, zijn wedstrijd tegen de bokser Sonny Liston won en zichzelf wereldkampioen mocht noemen. Ook in Nederland ontpopte zich in die tijd een talent. De 19-jarige Rudi Lubbers uit Heerhugowaard begon furore te maken in Europa. Op 20 oktober 1973, in Jakarta, Indonesië, ontvouwde zich een historisch gevecht tussen de twee zwaargewichten. Hoe liep het af en hoe verliep het leven van Rudi verder? Andere Tijden interviewde hem in deze YouTube video.

Bekijk de video
De Kromme

De Kromme

Uit duizenden te herkennen: de karakteristieke Willem van Hanegem werd deze week 80 jaar. Zijn ongepolijste stijl in zowel het voetballen als in zijn uitspraken maakten hem een lopend contrast. Het ruwe en het fijne, het stoere en het kwetsbare. De vraag die bij veel mensen bleef hangen was: Waarom houden wij toch van die ‘klootzak’? Het flauwe antwoord is natuurlijk: zijn buitenkantje links. In dit portret duikt Andere Tijden Sport in de voetbalcarrière van de Kromme om die vraag voor eens en altijd te beantwoorden.

Bekijk de uitzending
 

Andere Tijden tipt

Leven in Mariupol

Leven in Mariupol

Zaterdag was er in Nederland een solidariteitsactie voor Oekraïne: het is namelijk twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel. De nieuwe documentaire 20 days in Mariupol, gemaakt door een Oekraïense journalist, werpt een indringende blik op het schokkende dagelijkse leven van mensen in de stad. Te bekijken via de link.

Bekijk de documentaire
 
Schepping van de Wetenschap

Schepping van de Wetenschap

Nieuw! In Catharijneconvent Utrecht is een tentoonstelling over de schepping van de wetenschap geopend. De evolutie van kennis en ontdekkingen staat centraal en nodigt bezoekers uit om de intrigerende reis van de wetenschap te verkennen.

Meer informatie
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 25 februari 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

Volendam als kunstenaarswalhalla
Een bruisend kunstenaarsoord, die woorden link je misschien niet direct aan Volendam. Maar eind negentiende eeuw was dit heel anders; in totaal streken daar zo’n 1400 kunstenaars neer, waaronder 200 vrouwen. Wat trok hen aan: de Volendamse mens? Het uitzicht op de Zuiderzee?
In zijn zojuist verschenen boek De ontdekking van Holland schetst Jan Brokken deze verdwenen wereld. Hij is te gast.

Verder in OVT:
• Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #4
• De column van John Jansen van Galen
En meer...

Vorige aflevering in OVT:
• Stonehenge en de opstandige druïdes
• Het einde van de klimaattwijfellobby?
• Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #3
• De column van Sana Valiulina
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe machtig is Poetin?

Vladimir Poetin is al bijna een kwart eeuw aan de macht in Rusland. Hij ontwikkelt zich in de afgelopen jaren steeds meer tot dictator. Zo mogen politieke tegenstanders niet deelnemen aan presidentsverkiezingen en worden uitdagers na schijnprocessen zelfs opgesloten in strafkampen. Zijn grootste criticus Aleksej Navalny overleed in 2024 in een zwaar strafkamp in Siberië. Wie is Poetin eigenlijk en hoe kwam hij aan de macht? Je leest en bekijkt het bij NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.