Bekijk de nieuwe YouTube uit de schatkamer van Andere Tijden over Nederlandse steun voor Israël. Tijdens de Zesdaagse oorlog van 1967 stond Nederland pal achter Israël. Deze week geen nieuwe tv-aflevering, maar wel weer een nieuwsbrief vol artikelen en tips over bijvoorbeeld de enige voetbalwedstrijd tussen Oost- en West-Duitsland, wonderbaarlijke bushokjes in de Sovjet-Unie en het illegale carnaval in Tilburg in de jaren zestig. Scrol door voor meer!
 
 

Toen Nederland nog pal achter Israël stond
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Toen Nederland nog pal achter Israël stond


 
Ga mee terug naar de tijd toen Nederland nog pal achter Israël stond. In 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, zamelde Nederland geld in, doneerde bloed en Nederlanders vlogen naar Israël om hulp te bieden. Wie de oorlog begon maakte Nederland niet uit, van links tot rechts stond iedereen pal achter Israël.
 
Bekijk online
 

Razzia in Rotterdam
 
Kijk deze uitzending nog eens terug

Razzia in Rotterdam

 

Artikelen

Klassenstrijd op het voetbalveld
 

Klassenstrijd op het voetbalveld

 
 
Herinnert u zich dit nog? De enige keer in de geschiedenis dat Oost- en West-Duitsland tegen elkaar speelden, tijdens het WK van 1974. Deze prestigeslag was veel meer dan een wedstrijd, het was oorlog. Een oorlog tussen het communistische Oosten en het kapitalistische Westen. Er gingen 1500 streng geselecteerde supporters mee naar Hamburg, onder wie 150 Stasi-spionnen. In deze Andere Tijden uit 2010 de ongelooflijke verhalen uit het DDR-voetbal.
 
Bekijk de uitzending
 
Illegaal carnaval in Tilburg

Illegaal carnaval in Tilburg

Dit weekend begint in het zuiden van het land het carnavalsseizoen. De viering van carnaval is niet altijd even geliefd geweest bij de kerk. In het streng katholieke Tilburg bestond een verbod op dit feest, daar probeerden feestvierder in de jaren zestig een einde aan te maken. Tegen de eerste illegale carnavalsoptochten in 1963 en 1964 trad de politie streng op. Tegenwoordig wordt in Tilburg, oftewel Kruikenstad, hard gefeest tijdens carnaval. Hoe is Tilburg een ware carnavalsstad geworden?

Bekijk de uitzending
President Soekarno

President Soekarno

Op 13 november 1945 werd Soekarno tot president van de Republiek Indonesië uitgeroepen. Het land was vrij, Indonesia merdeka, vrij van de Nederlandse onderdrukker. Voor veel Nederlanders was Soekarno na de Tweede Wereldoorlog staatsvijand nummer 1. Voor veel Indonesiërs de vader des vaderlands. Wie was deze man en wat dreef hem? Bekijk de aflevering uit 2001 over president Soekarno.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 12 november - 10.00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Kweekje #2: We praten niet
Om meer te weten te komen over de oorsprong van kweekjes duikt journalist Nicole Terborg in de migratiegeschiedenis van Afro-Surinamers in Nederland. Als ze het gesprek wil aangaan over de ervaringen binnen haar familie stuit Nicole op weerstand. Het is namelijk een stille regel dat je over familiezaken niet openlijk hoort te praten. Aanstaande zondag, aflevering 2 van de zesdelige podcast in Het Spoor Terug: Kweekje, mi kwekipikin.
Aanstaande zondag is de eerste aflevering van de zesdelige podcastserie te beluisteren in Het Spoor Terug: Kweekje.

Onder andere in de uitzending:
• Een politieke geschiedenis van Hamas
• de poppenspeler van Mengele
• Middeleeuwse moordzaken
• De miniserie 'fellow travellers' over McCarthyism en the lavender scare
• Historische boeken

En meer...

Vorige uitzending:
• Het kleedje voor Hitler
• De geschiedenis van de make-over movie
• De oorsprong van het begrip ecocide
• Historische boeken
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
De verkiezingen komen eraan!


Waarom is het belangrijk om vrouwen in de politiek te hebben?
In 1918 komt Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer. Ruim 100 jaar later vinden we steeds meer vrouwen in de politiek. Waarom is het belangrijk dat er vrouwen in de politiek zitten? En hoe zorgen we ervoor dat er nog meer vrouwen in politieke functies komen? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Het ideale naakt

Het ideale naakt

Het ideale naakt, te zien in Museum Paul Tétar van Elven, onthult de modeltekeningen uit de jeugd van kunstschilder Paul Tétar van Elven. Deze tekeningen bieden niet alleen een inzicht in negentiende-eeuwse kunstopleidingen, maar ook in de toenmalige schoonheidsidealen. Ga op bezoek in dit sfeervolle Delftse grachtenpand en ontdek perfect bloot.

Meer informatie
 

Soviet Bus Stops NPOStart

Soviet Bus Stops NPOStart

In de Sovjet-Unie werd alles centraal gepland en uniform gefabriceerd. Alles, behalve de bushokjes, die mochten de meest wonderbaarlijke vormen aannemen. Canadees fotograaf Christopher Herwig maakte een documentaire over de soms bizar uitziende bushokjes.

Bekijk op NPO Start
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.