Vandaag weer een nieuwe YouTube uit de schatkamer van Andere Tijden. Tijdens pakjesavond van 1957 pakten kinderen in Nederland hun cadeautjes uit, terwijl in Indonesië koffers werden ingepakt. 50.000 Nederlanders kregen op 5 december te horen dat ze het land moesten verlaten. We blijven nog even in de Sinterklaassfeer met een artikel over Sinterklaas in oorlogstijd en de herkomst van Zwarte Piet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog arriveerde hij niet per stoomboot, maar per pantserwagen!
 
 

Nederlanders uit Indonesië gezet
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Nederlanders uit Indonesië gezet


 
Pakjesavond 1957: In Nederland werd uitgepakt, terwijl in Indonesië werd ingepakt. De regering van president Soekarno verklaarde op die dag alle Nederlanders staatsgevaarlijk, nationaliseerde alle Nederlandse bedrijven en zette hen het land uit. Het werd een overhaaste massale uittocht van 50.000 mensen.
 
Bekijk online
 

Het Venlo-incident: nepnieuws in oorlogstijd
Podcast NPO Radio 1

Het Venlo-incident: nepnieuws in oorlogstijd


 
Op 9 november 1939, even na drieën, vindt in Venlo een gebeurtenis plaats die rechtstreeks uit een spionagethriller lijkt te komen. Een incident waarbij twee Britse en één Nederlandse spion in een val van de Gestapo worden gelokt en er een dode valt. Een incident dat vervolgens wordt ingezet voor spinning, framing en propaganda; en dat voor Nederland het verloop van de geschiedenis bepaalt. Wat gebeurde daar aan de grens?
 
Luister online
 

Zendtijd voor politieke partijen
 
Kijk deze uitzending nog eens terug

Zendtijd voor politieke partijen

 

Artikelen

Zie ginds komt de pantserwagen
 

Zie ginds komt de pantserwagen

 
 
Gister vond de landelijke intocht van Sinterklaas plaats in Gorinchem. Ook dit jaar wordt Sinterklaas weer in meerdere steden onthaald. Sinterklaas komt, wat er ook gebeurt. Zo ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvallen breken er moeilijke tijden aan voor het land, maar het Sinterklaasfeest wordt op creatieve wijze volgehouden. Wel nazificeerde de openbare viering van Sinterklaas snel. Zo wordt hij in Amsterdam onthaald door de jongerenbeweging van de NSB. Maar aan de andere kant van het kanaal wordt Sinterklaas in Engeland blij ontvangen door leden van de Prinses Irene-brigade. Hij arriveert daar per pantserwagen, om de soldaten een hart onder de riem te steken. Weten hoe het Sinterklaasfeest er verder uitzag aan het begin van de Tweede Wereldoorlog?
 
Kijk en luister verder
 
Een jonge en een oude president

Een jonge en een oude president

Op 20 november viert de Amerikaanse president Joe Biden zijn 81ste verjaardag. Hij is de oudst verkozen president ooit. Tijdens zijn verkiezingen in 2021 was hij al 77 jaar. Het is niet ongebruikelijk om pas op latere leeftijd verkozen te worden. De gemiddelde leeftijd van Amerikaanse presidenten ligt dik in de vijftig. Laten we dan eens naar de jongste president ooit kijken: John F. Kennedy. Hij was pas 43 toen hij werd verkozen en betrad met frisse moed the oval office. Een jonge president ready for a change. Hoe verschillen de jongste en oudste presidenten van de Verenigde Staten van elkaar? Kijk de Andere Tijden over John F. Kennedy terug.

Bekijk de uitzending
Kiezen in crisistijd

Kiezen in crisistijd

We bevinden ons in een tijd van crisis: een klimaatcrisis, een vluchtelingencrisis en wereldwijd meerdere oorlogen. De 22ste gaan we stemmen. Verkiezingen in crisistijd, hoe verlopen die en waar gaan die over?
Andere Tijden keerde terug naar verkiezingen in crisistijd, dé crisis van de jaren 30. Toen waren er nog geen livedebatten op televisie en online campagnes, maar er werd wel degelijk campagne gevoerd. Luidsprekers op straathoeken, affiches en pamfletten verkondigden de standpunten van partijen. Het was de vraag hoe de kiezers gegrepen konden worden in een tijd van crisis en oorlog. Laten kiezers zich van hun stuk brengen door de moeilijke tijden of stemmen ze uiteindelijk toch volgens de patronen van de ontzuiling?

Bekijk hier de uitzending
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 19 november - 10.00 uur - NPO Radio 1

OVT-verkiezingsspecial
Met de verkiezingen in aantocht voorzien we in OVT een aantal punten uit de verschillende verkiezingsprogramma’s van de broodnodige historische context. Wat is er nieuw en wat juist jaren oud? En hoe hebben die standpunten zich in de loop van de geschiedenis ontwikkeld? We bespreken het districtenstelsel van Pieter Omtzigt, het migratiestandpunt van de VVD, de intensieve landbouw bij BBB en het milieustandpunt van GroenLinks/PvdA.

Onder andere in de uitzending:
• Historische boeken met Lotfi El Hamidi
• De column van John Jansen van Galen
• Het Spoor Terug: Kweekje, mi kwekipikin #3: ontworteld

En meer...

Vorige uitzending:
• Een politieke geschiedenis van Hamas
• de poppenspeler van Mengele
• Middeleeuwse moordzaken
• De miniserie 'fellow travellers' over McCarthyism en the lavender scare
• Historische boeken
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Sint staat te zwaaien met Piet aan zijn zij. Alle kindertjes zijn ó zo blij. Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Waar komt Zwarte Piet vandaan?
Het Sinterklaasfeest is omgeven met tradities. De stoomboot, de liedjes, cadeaus en de Pieten. Jarenlang is Piet helemaal zwart. Dit uiterlijk leidde regelmatig tot felle discussies. Waarom zag Piet er zo uit? En is dat uiterlijk een verwijzing naar ons slavernijverleden? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Godvergeten - NPO Start

Godvergeten - NPO Start

Deze indrukwekkende documentaire vertelt het verhaal van tientallen Belgische mannen en vrouwen die als kind seksueel misbruikt en mishandeld werden door een katholieke priester of pater. De documentaire toont de enorme schaal waarop kindermisbruik plaatsvond in België en gaat in op de jarenlange fysieke en mentale gevolgen voor slachtoffers. Het misbruik kwam veel vaker voor dan eerst verondersteld werd.

Bekijk op NPO Start
 

Een fraay Huys

Een fraay Huys

Op Kasteel Amerongen zijn de fraaiste kamers weer geopend. Tot en met 17 december zijn de koningskamer en bibliotheek van dit oude landhuis na lange tijd weer te bewonderen. De tentoonstelling, Een fraay Huys: zuinigheid met vlijt, adellijke duurzaamheid, vertelt het verhaal over 350 jaar lang het zou mooi mogelijk maken en houden van Kasteel Amerongen. Dit ging voornamelijk tijdens de Franse bezetting niet gemakkelijk...

Meer informatie
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.