Radio Prague International

Zprávy: Pondělí, 16. březen 2020

Hygienici uzavřeli Litovel a dalších 20 obcí. Zavřená je i Kynice na Havlíčkobrosku

Od pondělních 03:00 byla uzavřena oblast 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle. Podle informací ČTK vjezdy i výjezdy střeží od časného rána policie, armáda zatím nebyla potřeba. Uzavřenou oblast s extrémním výskytem případů koronaviru střeží policisté. Je tam až tisíc kontaktů s vazbou na pozitivní případy, potvrdil novinářům olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). O rozšíření uzavřených oblastí, například o Olomouc, se podle něj zatím neuvažuje. Právě rozsáhlou sítí kontaktů a vazeb odůvodnil hejtman i počet uzavřených obcí. V lokalitě bylo ráno 25 potvrzených případů nákazy koronavirem, Během pondělí přibylo v Uničově dalších šest nakažených.

Kvůli koronaviru je uzavřena také obec Kynice na Havlíčkobrodsku. V pondělí ráno byli v obci čtyři nakažení. Lidé nesmějí opustit území obce. Na příjezdových cestách jsou policejní hlídky, řekla mluvčí policie Dana Čírtková. Nařízení bude trvat do odvolání, minimálně však 14 dnů. V obci s asi 90 lidmi není lékař, škola ani obchod. Krizový štáb tvoří starostka a místostarosta.

Vláda zakázala volný pohyb lidí

V Česku je ode dneška zakázaný volný pohyb lidí s výjimkou cest do zaměstnání, nezbytných cest za rodinou, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Jako opatření proti šíření nového typu koronaviru to v neděli večer schválila vláda. Česko je tak po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která k tomuto kroku přistoupila. Kabinet také omezil provoz úřadů, zavedl vnitřní ochranu hranic s Německem a Rakouskem a rozhodl o aktivaci Ústředního krizového štábu.

Vláda také upravila dřívější omezení pro obchody a služby platná od sobotního rána. Nově mohou mít otevřeno autoservisy, prodejny stavebnin pro řemeslníky a zdravotních prostředků, jízdenkové pokladny, pohřební služby a květinářství nebo provozovny umožňující vyzvednutí objednaného zboží a zásilek. Vláda naopak zakázala prodej ubytovacích služeb s výjimkou léčebných lázní nebo studentských kolejí, provoz autoškol, provoz prodejen elektroniky a alternativních taxislužeb. Rozhodla o omezení prodeje nebaleného pečiva.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a další členové vlády na tiskové konferenci po jednání kabinetu apelovali na lidi, aby kontakt s jinými osobami omezili na nezbytně nutnou míru. Zákaz pohybu lidí ale není uvalen na neodkladné cesty na úřady, netýká se ani pobytu v přírodě nebo parcích, návratů do místa bydliště nebo pohřbů. Vláda zároveň doporučila zaměstnavatelům využívat co nejvíce práci na dálku, podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance. Lidé by podle kabinetu měli přednostně platit bezhotovostně.

Roste počet nakažených, téměř polovina nezná místo nákazy

Česko mělo v pondělí ráno 298 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. V neděli ráno bylo nakažených 214. U téměř poloviny případů (46 procent) hygienici neznají místo nákazy, třetina se nakazila v zahraničí, pětina v Česku. Data zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví k 7:00 na speciální stránce ke koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na noční tiskové konferenci po jednání vlády zmínil, že se hygienici stále snaží vyhledávat kontakty nakažených. Mezi zeměmi, ve kterých se Češi nakazili, nadále podle dat ministerstva převažuje Itálie se 76 případy, následuje Rakousko s 13 případy.

Z krajů má nejvíce nakažených Praha se 109 případy, následuje Olomoucký kraj s 33 nakaženými. Nejvíce nakažených je ve věku od 25 do 34 let a od 45 do 54 let, v obou kategoriích počet překračuje 50. Seniorů nad 65 let je nakaženo 49, dětí do 14 let 23. Podle informací z nedělního dopoledne je stav dvou pacientů vážný. Jde o dva taxikáře, jeden leží ve Všeobecné fakultní nemocnici a je připojen na mimotělní oběh, druhý je hospitalizovaný na Bulovce, má zavedenou plicní ventilaci.

Do MHD v Praze se nesmí bez zakrytého nosu a úst, v Královéhradeckém kraji se jezdí zdarma

Vedení Prahy zakázalo vstup do vozů MHD bez zakrytého nosu a úst. Nařízení primátora vstoupí v platnost od půlnoci na úterý 17. března. Novinářům to po jednání pražských radních řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). V Česku je akutní nedostatek roušek a respirátorů, které chybí i ve zdravotnictví. Dopravní podnik (DPP) rozmístil do vestibulů metra zásobníky s dezinfekcí a zintenzivnil čištění vozů. Omezen byl zatím pouze provoz autobusů MHD, metro a tramvaje jezdí podle běžných jízdních řádů.

Linková autobusová doprava v Královéhradeckém kraji bude kvůli boji s nemocí COVID-19 dočasně zdarma. Řidiči autobusů nebudou cestujícím prodávat jízdenky, nástup a výstup dveřmi u řidiče bude zakázán. Opatření začne platit od půlnoci z pondělí na úterý. Rozhodlo o tom vedení kraje. Cílem opatření je omezit kontakt mezi řidiči autobusů a cestujícími a sníží tak riziko přenosu koronaviru.

Ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyzvali lidi, aby si na veřejnosti kvůli šíření koronaviru zakryli ústa a nos. Pokud není podle Hamáčka k dispozici rouška, je lepší použít třeba šálu nebo šátek. Roušek je podle něj nedostatek, vláda je chce dovézt. Veškerá doporučení podle Vojtěcha říkají, že cokoli je lepší než nic.

Ochrana hranic s Německem a Rakouskem bude do půlnoci 4. dubna

Vláda v neděli rozhodla kvůli hrozbě koronaviru o zavedení vnitřní ochrany hranic s Německem a s Rakouskem s platností do půlnoci 4. dubna. Po nedělním mimořádném jednání kabinetu to pozdě večer řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet rozhodl také o tom, že policistům budou pomáhat vojáci a celníci. Vláda povolala k výkonu služby policie 2096 vojáků a 400 celníků, uvedl Babiš. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že budou zejména na hranicích. S dnešní půlnocí začal platit zákaz cestování českých občanů kamkoli do zahraničí. Cizinci naopak nesmí do České republiky. Pro obě restrikce budou existovat už zavedené výjimky.

"Režim na česko-polských hranicích a na česko-slovenských hranicích se řídí rozhodnutím Polska a Slovenska," řekl Hamáček. Polsko i Slovensko zavedlo hraniční kontroly a stanovily přechody, přes něž lze hranice přecházet a přejíždět. Podle Hamáčka proto není důvod reagovat stejným nařízením.

Na přechodu v Náchodě dlouhé kolony, Poláci zavedli kontroly

Před hraničním přechodem do Polska v Náchodě - Bělovsi se vytvořila mnohakilometrová kolona. Poláci na přechodu zavedli kontroly související s opařeními v boji s šířením nemoci COVID-19. Přechod v Náchodě zůstal také jediným v Královéhradeckém kraji, kde lze překročit česko-polskou hranici. Ostatní hraniční přechody jsou uzavřené, řekla ČTK mluvčí policie Eva Prachařová. Řada polských pracovníků, tzv. pendlerů, nestihla začátek pracovních směn v Česku. Kolona složená především z kamionů se vytvořila od hraničního přechodu přes celý Náchod.

Také na přechodu v Pomezí nad Ohří se ve směru do Německa tvoří kvůli kontrolám na hranicích dlouhá kolona. Kamiony stojí až před Chebem, několik kilometrů od přechodu. Lidé, kteří jedou do práce do Německa, mohou využít i přechody ve Vojtanově a nově i na Božím Daru. "Přechod Boží Dar - Oberwiesenthal je určen především pro pendlery a bude otevřen od 5:00 do 23:00," informovala v noci na dnešek ČTK krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Dosud bylo možné hranice překročit jen v Pomezí nad Ohří a Vojtanově.

Vojenský speciál odletěl do Číny pro rychlotesty

Z kbelského vojenského letiště odletěl vojenský speciál do Číny pro rychlé testy na nový typ koronaviru. ČTK to řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Zpět by se letadlo mělo vrátit v noci z úterý na středu. Premiér Andrej Babiš v neděli uvedl, že v Číně nabere 100.000 rychlotestů na koronavirus. "Testy jsou určené pro rychlou diagnostiku osob, které mají příznaky respiračního onemocnění a je u nich podezření pro nákazu koronavirem. Výsledky testů jsou k dispozici do 29 minut," napsal Babiš. Vojenští piloti do Číny letěli již na začátku března. Do Číny tehdy přepravili českou humanitární pomoc na boj proti koronaviru.

Odbory automobilek chtějí karanténu pro zaměstnance

Odbory automobilky Škoda Auto požadují 14denní karanténu pro všechny zaměstnance firmy. Zastavila by se tak výroba. Současná situace, která vzniká kvůli pandemii koronaviru, bude mít vliv na pracovní místa, řekl ČTK odborový předák Jaroslav Povšík. "Chci vyjednat 14denní karanténu pro lidi, aby se zjistilo, když budou v izolaci, že mají třeba nějaké příznaky a aby to někdo prověřil," řekl Povšík. Během karantény by firma podle něj vydezinfikovala všechna místa v závodu. Firma zároveň podle Povšíka musí sehnat dostatek dezinfekčních prostředků pro zaměstnance. Škodovka má prvního zaměstnance, u kterého se prokázala nákaza koronavirem. Pracuje mimo hlavní výrobní závod v Škoda Parts Center v Řepově, který s Mladou Boleslaví přímo sousedí.

Také odbory automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku požádaly firmu, aby na 14 dní kvůli zabránění šíření nákazy novým typem koronaviru přerušila výrobu. Zaměstnanci by mohli být doma v karanténě. ČTK to řekl předseda základní odborové organizace KOVO Hyundai Czech Patrik Fupšo. Přerušení výroby podle něj požadují sami zaměstnanci, kteří jsou připraveni po uklidnění situace výpadek výroby nadpracovat. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje. V Moravskoslezském kraji bylo dosud potvrzeno 14 případů nákazy, z toho polovina v okrese Frýdek-Místek, ve kterém se automobilka nachází a množství zaměstnanců bydlí. Mluvčí automobilky Pavel Barvík sdělil, že výroba bude pokračovat za přijetí dalších zpřísňujících hygienických opatření uvnitř závodu.

Pražská burza se dopoledne propadla nejníže od hospodářské krize

Pražská burza se dnes dopoledne propadla nejníže od doby celosvětové hospodářské krize v roce 2009. Index PX k 10:15 oslabil o 6,79 procenta. Na nižší úrovni byl naposledy v dubnu roku 2009. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Ztrácí také česká měna, která se dopoledne dostala k euru i dolaru na nejslabší úroveň od konce devizových intervencí na jaře roku 2017. Burza v Praze i česká měna ztrácejí podobně jako další akciové a měnové trhy již několik týdnů. Důvodem jsou podle analytiků obavy z dopadů šíření nového koronaviru.

ČEZ v Temelíně i Dukovanech zpřísnil kvůli viru opatření

Energetická společnost ČEZ přijala v jaderných elektrárnách Temelín, Dukovany a některých dalších provozech kvůli koronaviru další nová preventivní opatření. Nově měří tělesnou teplotu všem, kteří vstupují do areálů. V obou jaderných elektrárnách se to týká více než 2000 pracovníků. ČEZ také výrazně upravil provoz jídelen a bufetů v elektrárnách, prodloužil prodejní a výdejní dobu a rozšířil prostory, kde lze jíst. Z domova pracuje několik set zaměstnanců Temelína a Dukovan. Na dotaz ČTK to řekl vedoucí útvaru jaderná komunikace ČEZ Petr Šuleř. V obou jaderných elektrárnách pracuje kolem 3000 lidí. Nikdo ze zaměstnanců zatím nemoc COVID-19 nemá.

Ředitelé: Výuka na dálku je náročnější, ještě se dolaďuje

Ve školách kvůli situaci kolem koronaviru začala první týden fungovat výuka na dálku. Učitelé stále dolaďují způsob komunikace a práce s některými žáky a rodiči. Některé rodiny mají potíže s technickým vybavením nebo neumějí ovládat požadované počítačové programy. Na hodnocení toho, jak spolupráce funguje, je ale příliš brzo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi řediteli škol v Praze. Podle ministerstva školství mají rodiče povinnost na vzdělávání dětí dohlédnout.

Vláda rozhodla o uzavření škol kvůli koronaviru minulé úterý, zakázána je přítomnost žáků v nich od středy 11. března do odvolání. Ministerstvo školství doporučilo pokračovat ve výuce na dálku. Školy mohou využívat různé programy online, rodiny ale musí mít doma vhodné technické vybavení a fungující internetové připojení. "Zjišťujeme, že spousta rodičů a žáků komunikuje na úrovni facebooku nebo e-mailu, ale nejsou schopni pracovat v požadovaných programech," uvedl ředitel ZŠ Vratislavova Jiří Trunda. Učitelé jsou s nimi v kontaktu a snaží se to řešit. Problém je také podle Trundy to, že ministerstvo doporučilo výuku na dálku, ale nenařídilo ji. "My nejsme schopni přimět všechny děti, aby se do toho zapojily," řekl Trunda. Podle něj to znamená, že školy stejně budou muset novou látku později probrat znovu.

ČVUT vyvíjí prototyp respirátoru, žádá výzkumníky o spolupráci

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) vyvíjí nový prototyp respirátoru. Respirátor by mělo být možné vyrobit na 3D tiskárnách i vstřikováním plastu do připravených forem po celém světě. CIIRC tím chce pomoci překonat potíže s lokálním nedostatkem ochranných prostředků. Institut vyzývá další odborníky a firmy ke spolupráci a přípravě prototypu pro masovou výrobu. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Následně bude respirátor otestován na protivirovou propustnost a další důležité parametry.

CzechTourism: Dopad epidemie bude drtivý, řeší se, jak přežít

Dopad epidemie nového typu koronaviru na tuzemský cestovní ruch bude drtivý. V současném stavu podnikatelé tolik neřeší, jak minimalizovat ztráty, ale jak přežít. Například Praha v posledních dvou letech zaznamenala čilý turistický ruch v každém měsíci v roce. Dvě třetiny zahraničnch návštěvníků ČR přijíždí právě do hlavního města. Významně je nyní zasažen také Karlovarský kraj, jižní Čechy nebo jižní Morava. Budoucí vývoj nelze odhadovat. Po uklidnění situace by při obnově běžného režimu měli jako první pomoct domácí turisté. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel státní agentury CzechTourism Jan Herget.

Struktura českého cestovního ruchu je podle Hergeta velmi pestrá a vzájemně se doplňuje. V březnu zejména Praha přišla o školní zájezdy z Itálie, duben a květen patří konferencím, které mají pro cestovní ruch velký ekonomický přínos. Následně již přichází hlavní sezona. "Jaro je typické také pro městskou turistiku. Olomouc a Brno se staly módními městy, spousta Čechů nelétala do přeplněného Říma nebo Barcelony, ale vyjížděla právě do těchto měst," uvedl dále Herget. Ztrátu podle něj samozřejmě pocítí také cestovní ruch na horách a v lázních. Karlovarský kraj je podle něj na cestovním ruchu ze všech regionů nejvíce závislý, každá desátá koruna, která se tam vydělá je právě z tohoto odvětví, řekl. Příjmy z cestovního ruchu podle České národní banky loni činily 167 miliard korun. Podle CzechTourism tvoří cestovní ruch tři procenta hrubého domácího produktu ČR a zajišťuje na čtvrt milionu pracovních míst.

Houslista Pavel Šporcl nabízí přenosy koncertů ze svého obýváku

Houslista Pavel Šporcl po nařízení vlády o zrušení všech veřejných produkcí připravil pro veřejnost sérii koncertů ze svého obývacího pokoje. První z nich se uskutečnil již v pátek 13. března prostřednictvím houslistova oficiálního fanouškovského profilu na facebooku. Stream sledovalo téměř 2000 lidí. Příští přibližně pětačtyřicetiminutový živý přenos se bude konat ve středu 18. března. "Protože se nemůžeme vidět osobně na koncertě, využívám moderní techniky, abych svým fanouškům alespoň takto zprostředkoval koncertní vystoupení a zahrál své oblíbené skladby a styly. Přímo z mého obývacího pokoje, s pomocí mobilního telefonu. A pevně věřím, že jim touto cestou alespoň trochu zpříjemním těžké chvíle pro každého z nás," uvedl Šporcl.

Šporcl je známý netradičními projekty. Mimo jiné se souborem Romano Stilo Ensemble odehrál téměř 150 koncertů, které navštívilo přibližně 120.000 lidí. Jejich společná nahrávka Gipsy Way byla oceněna platinovou a zlatou deskou. Před osmi lety v Londýně nahrával s Londýnským filharmonickým orchestrem melodie z filmů o Jamesi Bondovi.

Počasí

Převážně polojasno, k večeru od severozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, v Čechách místy kolem 15 °C, v 1000 m na horách kolem 8 °C.

Odešla skutečná legenda, vzpomínají na Evu Pilarovou její přátelé

Jako na skvělou zpěvačku i člověka vzpomínají spolupracovníci a přátelé na Evu Pilarovou. O víkendu zemřela ve věku 80 let. Podle Jiřího Suchého, který s ní spolupracoval v divadle Semafor, byla dokonalou jazzovou zpěvačkou. Promotér Janis Sidovský na ni vzpomíná i jako na výbornou kuchařku a fotografku. Jak řekl, s Evou odchází velký pěvecký styl a skutečná legenda.

Z ulic se dočasně vytratil život

Pandemie způsobená koronavirem vyprázdnila ulice a památky v centrech měst. Turisté na snímku si užívají poslední příležitost k procházce po Karlově mostě, od pondělí 16. března začala totiž platit karanténní opatření, která omezují pohyb venku na nejnutnější případy.

Do práce a domů. Vláda zakázala volný pohyb lidí

Vláda zakázala volný pohyb osob. Zpřísňuje tak opatření kvůli koronaviru. Ministři to oznámili v neděli před půlnocí po téměř šesti hodinách jednání. Česko je tak po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která k tomuto kroku přistoupila. Kabinet také omezil provoz úřadů, zavedl vnitřní ochranu hranic s Německem a Rakouskem a rozhodl o aktivaci Ústředního krizového štábu.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radia Praha.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2020, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

www.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se