Zee van Tijd oktober 2015

3 years ago


Text only:

is deze mail moeilijk leesbaar? klik HIER voor de webversie
Nieuws van het
zeeuws archief
oktober 2015
Workshop voor kinderenMaak je eigen schriftjeTijdens de Rabo Museum Kidsweek kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar op woensdagmiddag 21 oktober a.s. in ons restauratieatelier een workshop 'schriftjes maken' doen. 
Deelname is gratis, maar van tevoren opgeven verplicht want de ruimte is beperkt. Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 20 oktober 2015 per e-mail via s.rietbergen@zeeuwsarchief.nl onder vermelding van naam, leeftijd en telefoonnummer.
Lees meeropen dagBevrijd & VerdronkenNa de bevrijding van Walcheren, 8 november 1944, volgde een chaotische tijd voor de inwoners. Geallieerde bombardementen op de zeedijken zetten het eiland grotendeels onder water. Sommige inwoners werden gedwongen te evacueren, andere mochten blijven. 
De droogmaking vorderde langzaam en niet zonder tegenslagen. De woningnood was hoog en veel goederen, waaronder eerste levensbehoeften, waren op de bon. Ook communicatiemiddelen waren schaars. Ondertussen stortten overheid én bevolking zich op de wederopbouw van Walcheren. 
Tijdens de open dag 'Bevrijd & Verdronken' hoort en ziet u tijdens rondleidingen door de ondergrondse depots een aantal onthutsende én opmerkelijke verhalen uit archiefstukken van die tijd...
Lees meer VriendenlezingOp zoek naar de waarheidDat is de titel van de lezing die Alexander Münninghoff geeft tijdens de open dag van het Zeeuws Archief op zaterdag 7 november 2015. Alexander Münninghoff (Posen 1944) is journalist, oud-Ruslandcorrespondent en oud-oorlogsverslaggever. In zijn bestseller ‘De stamhouder, een familiekroniek’ (2014) vertelt hij het verbijsterende verhaal van zijn familie. Zijn Nederlandse grootvader was één van de rijkste mannen van Letland, zijn grootmoeder een Russische gravin. Zijn vader vocht in de Tweede Wereldoorlog in dienst van de Waffen SS tegen de Russen. In opdracht van zijn grootvader werd Alexander op 7-jarige leeftijd in Duitsland gekidnapt. 
 
Foto: Willy Slingerland
"Voor mijn boek heb ik onderzoek gedaan in het Nationaal Archief. Daar vond ik ‘boevenfoto’s’ van mijn vader – en face en en profil. Ik ben pleitbezorger van het behoud van de originele authentieke documenten, al dan niet gedigitaliseerd. De kennis over het verleden wordt onderschat. Ik vind dat je niet goed kunt leven als je niet weet wat er in het verleden gebeurd is. Je moet de bouwstenen kennen. Ik heb al heel vroeg geconcludeerd dat er nooit sprake is van één enkele waarheid. De verhalen die ik op school hoorde over de oorlog vertelde ik aan mijn vader, die vervolgens als ooggetuige zijn kant van het verhaal vertelde. Zo werd ik op jonge leeftijd al gedwongen een oordeel te vellen. En ik had begrip voor mijn vaders keuze voor de SS. Zijn doel was het terugwinnen van zijn verloren jeugd in Riga en de bezittingen daar. Maar dat kon ik als schooljongen niet vertellen. Dat was best moeilijk.”
Belangstelling voor de lezing van Alexander Münninghoff? Tickets kosten € 5,-- p.p. Voor Vrienden van het Zeeuws Archief en hun introducés is de lezing gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en in de voorverkoop via e-mail info@zeeuwsarchief.nl of tel 0118 678 800.
Lees meer Zeeuwse verhalenMensen van weleer...
Zeer lieve dogter!
In 1787 krijgt de dan negenjarige Sara Constantia de Beveren (Middelburg 1778) een brief van haar vader. De brief begint met ‘Zeer lieve Dogter!’ maar de eerste vermaningen volgen snel. Vader schrijft ‘wat zoude ik dubbel verblijd zijn, als ik dan ook vernemen mogt, dat gij altijd zoet, gehoorzaam zijt en naarstig leert, maar al dikwijls verneem ik het tegendeel en dat bedroefd mij zeer.’ 
Gelukkig eindigt de brief wel met omhelzingen en laat vader weten dat ‘wij dagelijks van U spreken’. 
Hoe Hans Fraem zijn been verloor
In de rubriek 'Zeeuwse Verhalen' op onze website vindt u een artikel over de ‘Tachtigjarige oorlog’ en de wederwaardigheden van ruiter Hans Fraem die in Zeeuwse zeedienst zijn been verliest tijdens het beleg van Zaltbommel in de strijd tegen de Spanjaarden (1599). Met dank aan vrijwilliger Jan-Willem Besuijen die het archiefonderzoek deed en de transcripties maakte.
AgendaActiviteitenOpen dag 7 november
Dit jaar brengen we een gevarieerd programma rond het thema 'Bevrijd & verdronken' over nut en noodzaak van de inundatie van Walcheren.
Cursusprogramma 2015-2016
Wat staat daar? Hoe doe ik digitaal onderzoek? Wat is de geschiedenis van mijn monumentenpand?
Vragen waarop u antwoord krijgt in het cursusprogramma van deze winter.
--------------------------------------------------
Extra nieuws:
Er wordt hard gewerkt aan een e-depot voor de Zeeuwse overheden. Hierover leest u meer in het speciale e-Depot Nieuws.
 
 
www.zeeuwsarchief.nl
© 2013 Zeeuws Archief
wilt u liever geen nieuws meer ontvangen? klik dan HIERDeze e-mailing is verzorgd met MailingLijst

Zeeuwsarchief.nl

Categories: History
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018