Zee van Tijd voorjaar 2016

2 years ago


Text only:

is deze mail moeilijk leesbaar? klik hier voor de webversie
Nieuws van het
zeeuws archief
maart 2016
CollectieArchieven Kapelle naar Zeeuws ArchiefPer 1 januari jl. heeft de gemeente Kapelle zijn archieven over-gebracht naar het Zeeuws Archief. De gemeentelijke, kerkelijke, particuliere en bedrijfsarchieven, zoals die van v/h Koninklijk Kweekbedrijf en Zaadhandel Van der Have bijvoorbeeld, kunt u nu inzien in de studiezaal alhier.
Momenteel worden de Kapelse archieven met bijbehorende scans -voor zover aanwezig- tevens geüpload naar het online zoeksysteem waar u ze digitaal kunt raadplegen en in www.zeeuwengezocht.nl komen de genealogische bronnen.
Lees meerNieuwHistorisch tijdschriftOnlangs verscheen de eerste titel in een 12-delige reeks van Uitgeverij Optima over het leven in Middelburg vanaf het midden van de negentiende eeuw. In 2016 en 2017 verschijnen telkens 6 themanummers. Optima brengt eenzelfde serie over het leven in Vlissingen. Elke editie is voor € 5,95 te koop bij de Drvkkery en bij het Zeeuws Archief.
Lees meer Verzameling Veere De goudschat van SerooskerkeIn of kort na het jaar 1622 moet in het Walcherse dorp Serooskerke iemand hebben rondgesjouwd met een kapitaal aan gouden munten. Nadat de onbekende rijkaard de schat verstopt had werd er tot 1965 niet naar omgekeken. In januari 2016 was het precies vijftig jaar geleden dat de vondst van de eeuw werd gedaan. De vijftig meest interessante munten bevinden zich nu in de verzamelingen van de gemeente Veere en worden beheerd door het Zeeuws Archief.
In 1965 werd aan de Dorpsstraat in Serooskerke een aantal huizen gesloopt en op het vrijgekomen terrein een preiveld aangelegd. Bij het bewerken van de grond kwamen 118 munten naar boven en bij het oogsten van de prei in 1966 nog eens meer dan duizend. De vinder van de eerste 118 munten had zijn schat illegaal verkocht, er een boot van gekocht en die de naam ‘De gouden reaal’ gegeven. De eerlijke vinders van 1966 moesten de buit delen met de eigenaar van de grond, de gemeente Serooskerke. Die liet er een medisch centrum van bouwen en een openluchtzwembad met de toepasselijke naam ‘De Goud-vijver’.
De vraag is waarom de munten destijds verborgen zijn en door wie? Het verbergen van spaargeld in de grond was toen een gebruikelijke manier om geld veilig te bewaren. Maar was het wel de spaarpot van een rijkaard? Of was het misschien toch de verborgen buit van een zeerover...?
Lees meer OnderzoekArchiefstukken online reserverenVeel historisch onderzoek gebeurt tegenwoordig online. Echter, niet van alle archiefstukken zijn al scans online beschikbaar. In dat geval kunt u naar onze studiezaal komen om de originelen te bekijken. Er is tenslotte niks mooier dan dat, oog in oog staan met zo'n soms wel eeuwenoud origineel. Wilt u tijd besparen, dan kunt u de gewenste archief-stukken thuis alvast online reserveren, dan weet u zeker dat ze voor u klaar liggen wanneer u komt. Klik hier naar de website, scroll naar beneden en lees daar hoe u dat doet, online reserveren.e-DepotDigitaal archiverenSinds december 2015 heeft het Zeeuws Archief een eigen e-depotvoorziening in de landelijke infrastructuur van het Nationaal Archief. Anderen, zowel overheden als particuliere instellingen, kunnen gebruik maken van deze voorziening. Een werkgroep van Zeeuwse overheden onderzoekt nu welke e-depots er nog meer zijn en vergelijkt ze onderling om een goede keuze te kunnen maken. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort verwacht.   Lees meer
 
 
www.zeeuwsarchief.nl
© 2013 Zeeuws Archief
wilt u liever geen nieuws meer ontvangen? klik dan hier
Deze e-mailing is verzorgd met MailingLijst

Zeeuwsarchief.nl

Categories: History
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018