Radio Prague International

Zprávy: Čtvrtek, 10. červen 2021

Zdeňka Kuchyňová

Zeman by uvítal otevření Českého domu ve Vídní, řekl při návštěvě Rakouska

Český prezident Miloš Zeman by uvítal otevření Českého domu ve Vídni. Řekl to dnes na společné tiskové konferenci s rakouským kolegou Alexanderem Van der Bellenem po jejich schůzce ve Vídni. Oba prezidenti se vyslovili pro posílení dopravního spojení mezi oběma zeměmi a pochvalovali si ekonomickou spolupráci ČR a Rakouska.

"Já jsem se v poslední době vrhl na otevírání Českých domů. Otevřel jsem Český dům v Jeruzalémě, pak jsem otevřel Český dům v Bratislavě a letos na podzim pojedu otevírat Český dům do Bělehradu. Bylo by krásné, kdybychom časem měli Český dům i ve Vídni, protože ve Vídni byla tak velká česká menšina, že se o Vídni říkalo, že je to druhé největší české město," řekl Zeman. Rakouský prezident se vyslovil pro budování vysokorychlostního železničního spojení obou zemí. Ocenil, že i v době koronavirové krize pokračovaly ekonomické kontakty Česka a Rakouska a že epidemická situace se zlepšuje. Rakouský prezident také podpořil Česko v diplomatické roztržce s Ruskem.

Prezident Miloš Zeman popřel dřívější informace tisku, že žádal odvolání velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové. Prezident Zeman kritizoval Červenkovou v roce 2019 za to, že mu poskytla špatné informace o financování českojazyčné školy ve Vídni. Prezident kvůli tomu tehdy při návštěvě Rakouska kritizoval někdejšího vídeňského starostu Michaela Häupla.

Evropský parlament odsoudil střet zájmů Andreje Babiše

Evropský parlament dnes jasnou většinou hlasů odsoudil střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert, podpořilo 505 zákonodárců. Proti bylo 30 europoslanců a hlasování se jich zdrželo 155. Výsledky středečního večerního hlasování dnes na parlamentním plénu oznámila místopředsedkyně EP Dita Charanzová, která spolu s dalšími poslanci zvolenými za Babišovo hnutí ANO hlasovala proti.

Usnesení podpořila drtivá většina europoslanců z nejsilnějších skupin evropských lidovců a socialistů včetně jejich českých členů. Jednomyslně pro rezoluci hlasoval klub evropských zelených včetně tří českých pirátských europoslanců. Pro byla i značná část konzervativců, mezi něž se řadí čeští občanští demokraté. Ti ovšem nehlasovali jednotně.

Schválený text je reakcí na dubnové zveřejnění konečné auditní zprávy Evropské komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá holding Agrofert i poté, co jej vložil do svěřenských fondů. Firma proto nemá podle komise nárok na dotace ze strukturálních fondů EU. Babiš s tímto závěrem nesouhlasí a tvrdí, že převedením firmy do fondů vyhověl českému zákonu o střetu zájmů. Dnes premiér uvedl, že je rezoluce zasahováním do vnitřních věcí Česka a poslanci se snaží ovlivnit říjnové sněmovní volby v zemi. "My jsme svrchovaná země a je tady politický souboj. Budou volby a EP se snaží ty volby ovlivnit. No a samozřejmě ta iniciativa přichází z české opozice, která to tam (v EP) organizuje," řekl v Olomouci novinářům Babiš, který dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů

Čeští opoziční politici považují střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) za jasný, takže je nepřekvapuje usnesení, ve kterém jej odsoudil Evropský parlament (EP). Předsedové opozičních stran ČTK sdělili, že Babiš by měl záležitost řešit, v současnosti je totiž mimo jiné příčinou špatné pozice České republiky u partnerů v zahraničí. Premiér by podle nich měl odejít z politiky, nebo zajistit, aby holding Agrofert z jeho svěřenských fondů nepobíral dotace.

Ve středu přibylo o sto méně případů než před týdnem, incidenční číslo je 19

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 248 případů koronaviru, zhruba o sto méně než před týdnem. Denní přírůstky nových případů ve všední den zůstávají nejnižší od konce srpna. Dál klesá také takzvané incidenční číslo, na 100.000 obyvatel připadá za uplynulý týden 19 nakažených. Nejvyšší je nyní počet případů nákazy na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní v Jihočeském kraji s 37 případy a nejnižší v Královéhradeckém a Karlovarském kraji, kde je pod pěti. Z okresů je nejhorší situace na Českokrumlovsku, kde incidenční číslo činí 88.

Další vývoj epidemie covidu je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška třeba sledovat po okresech či obcích. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví dosahuje počet nových případů na 100.000 obyvatel za týden na Českokrumlovsku 88, na Klatovsku a Českobudějovicku 63 a v okrese Prachatice 57. Nad 25 má incidenční číslo 14 okresů. Podle Duška je třeba se zaměřit zejména na okresy Český Krumlov a Klatovy.

Průzkum: Zaplatit si PCR test kvůli dovolené je ochotno 26 pct Čechů

Zaplatit si PCR test kvůli dovolené je podle průzkumu společnosti Kalkulátor.cz ochotno 26 procent Čechů, 41 procent lidí by za něj dalo do 1000 korun. Raději by však Češi cestovali s tzv. covid pasem, jeho zavedení vítá 56 procent respondentů. Čeští cestovatelé jsou připraveni na nutnost nosit respirátory v hotelech, na pláži by ale takové nařízení snesla jen desetina turistů. Lidé také myslí na pojištění, "covidové" spojené s hrazením nákladů v případě karantény si chce rozhodně zajistit 32 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Za překážku při trávení dovolené 48 procent lidí nepovažuje nošení roušky nebo respirátoru v hotelu. Pokud by ale lidé museli v cílové destinaci nastoupit do preventivní karantény, vycestovaly by tak jen tři procenta Čechů. Pro usnadnění cest jsou lidé ochotni se nechat očkovat, v případě mužů je to 44 procent, ženy by kvůli cestování k očkování svolily v 37 procentech případů. O připojištění proti nákladům spojeným s umístěním do karantény uvažuje 71 procent lidí. Průzkum pro Kalkulátor.cz provedla v květnu agentura InsightLab mezi 600 respondenty.

Aktivistky obsadily rypadla na Teplicku a Chomutovsku, práce byly zastaveny

Aktivistky dnes brzy ráno obsadily dvě skrývková rypadla v uhelných dolech Bílina na Teplicku a Nástup-Tušimice na Chomutovsku. V Bílině jich proti těžbě uhlí protestuje šest, v Tušimicích čtyři. Žádají rychlý a spravedlivý konec těžby uhlí. Podle jejich vyjádření pro má ČTK každým dnem, kdy se uhlí těží, uniká příležitost lidem v uhelných regionech zajistit důstojnou budoucnost. Severočeské doly, kterým velkostroje patří, musely na obsazených strojích zastavit práce. ČTK to řekl mluvčí společnosti Lukáš Kopecký.

Aktivistky dodaly, že razantně odmítají plány vlády. Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí do roku 2038, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale už dříve řekl, že zásadní odklon od využívání uhlí k výrobě elektřiny a tepla očekává už do roku 2030. Policie je na místě a situaci sleduje. Ekologičtí aktivisté protestovali proti těžbě uhlí naposledy loni začátkem září, a to na dvou místech v Ústeckém kraji.

Ministerstvo podalo trestní oznámení kvůli informacím o výměnách velvyslanců

Ministerstvo zahraničí podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření na únik utajovaných informací v souvislosti se zprávami o výměnách velvyslanců. Na dnešním zasedání sněmovního zahraničního výboru to řekl ministr Jakub Kulhánek (ČSSD). Výbor následně zasedal v uzavřeném režimu. Server IHNED.cz minulý týden napsal, že vláda odvolala 21 českých velvyslanců a zároveň na většinu z těchto postů schválila v utajeném režimu nové kandidáty. Změny se podle serveru týkají pětiny šéfů ambasád, ne všech 21 ale bude vystřídáno už letos. Podle České televize chce ministerstvo zahraničí letos obměnit celkem 26 velvyslanců a stejný počet také v příštím roce.

Místopředseda zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti) dnes navrhoval, aby se v uzavřeném režimu jednalo pouze o nominacích, avšak veřejně o informacích o odvolání některých velvyslanců. Kulhánek ale nesouhlasil.

Inflace v létě zůstane podle analytiků kolem tří pct., nejistotou je rozvolnění

V dalších měsících lze podle analytiků oslovených ČTK čekat nadále inflaci kolem tří procent. Nejistá je reakce obchodníků na rozvolňování opatření, což by mohlo být spojeno se zvyšováním cen. Od podzimu by pak měla inflace podle ekonomů postupně klesat. Dnes zveřejněná květnová data jsou podle nich překvapivá především kvůli vývoji cen potravin, analytici totiž většinou čekali nárůst nebo stagnaci inflace.

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně stouply o 2,9 procenta. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,2 procenta. Na růstu cen se podepsalo hlavně zdražování pohonných hmot, naopak řada potravin meziročně dále zlevňovala. "Zřejmě zásadní odchylku od očekávání na trhu představovalo překvapivé prohloubení poklesu cen potravin," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Plný dopad rozvolnění opatření do cen, pokud vůbec bude patrný, by se podle něj měl ukázat spíš až v červnových číslech.

Senát: Zastavování bezvýsledných exekucí se má týkat i starších případů

Zastavování dlouhodobých bezvýsledných exekucí by se mělo týkat podle Senátu i starších případů, nikoli jen nových. Novelu exekučního řádu dnes horní komora vrátila i s dalšími změnami k opětovnému projednání poslancům.

Předloha má zavést šestiletou lhůtu, po jejímž uplynutí by exekutor bezvýslednou exekuci při splnění určitých podmínek zastavil. Bezvýsledná exekuce by se mohla ještě dvakrát prodloužit, mohla by trvat nejdéle 12 let. Senátor Tomáš Goláň (ODS) upozornil na to, že první exekuce by se mohly zastavovat vzhledem k navrhované účinnosti novely až v roce 2028. Senát navrhl, aby se nynější šestileté a delší exekuce mohly zastavovat už v roce 2023.

Z vymožených peněz by se podle dalších návrhů Senátu měla splácet nejprve jistina dluhu, teprve potom úrok, následně úrok z prodlení a nakonec náklady věřitele. Ze sněmovní verze předlohy tato změna pořadí splácení dluhu údajně legislativním omylem vypadla. Senát upravil také omezení vymáhání dluhu prodejem movitých věcí. Mělo by se týkat jen fyzických, nikoli i právnických osob. Zpeněženy by mohly být luxusní věci, například šperky nebo sbírky obrazů. Podle sněmovní verze by dlužník mohl odvrátit prodej movitých věcí v případě, že by nad rámec zákonných srážek z příjmů dobrovolně hradil aspoň 1500 korun.

Stát má zaplatit Marešové odškodnění 1,57 milionu, rozhodl soud

Stát má zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové odškodné zhruba 1,57 milionu korun za nezákonné stíhání. Rozhodl o tom dnes soud. Žena, kterou soudy zprostily obžaloby z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici, se po ministerstvu spravedlnosti domáhala celkem pěti milionů. Stát před dnešním verdiktem více než milion korun uznal a uhradil.

Odškodnění, které žena vysoudila, podle soudkyně Zdeňky Burdové značně převyšuje soudem běžně přiznávané částky za trestní stíhání. Případ Marešové podle ní nemá obdoby. "Došlo k neúměrnému zásahu do pracovního i rodinného života žalobkyně," dodala soudkyně. Trestní stíhání podle Burdové poškodilo Marešové pověst a doživotně jí ztížilo možnost pracovat v jejím oboru. Přispěla k tomu i značná medializace případu.

Marešová kritizuje i roli, jakou v jejím případu sehrála média. Loni podala žaloby na několik mediálních společností, po každé požaduje odškodné v řádu milionů korun. Poukazuje na to, že novináři nerespektovali presumpci neviny, když ji například nazývali "sestra smrt".

Bulovka podala pacientovi s HIV inovativní lék, dostupné léky mu nezabíraly

Fakultní nemocnice Bulovka podala pacientovi s HIV inovativní lék, který mu snížil hladinu viru v těle. U pacienta už dříve propukla nemoc AIDS a léky, které jsou nyní k dispozici, už mu nezabíraly. ČTK o tom dnes informovala mluvčí nemocnice Eva Libigerová. Podle nemocnice jde o prvního pacienta, kterému byl v Evropě tento lék podán mimo klinické studie.

Podání léku pacientovi vyjednali s výrobcem pracovníci HIV/AIDS centra na Bulovce, které pečuje asi o 1840 pacientů s HIV. Výrobce pacientovi daroval lék na jeden rok zdarma. Léčivo letos v únoru schválila Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) a zatím není hrazeno ze zdravotního pojištění. Nový lék funguje tak, že se naváže na vir, a tím brání jeho průniku do krevních buněk. Infekci HIV nevyléčí zcela, ale pomáhá udržet množství viru v těle na nízké úrovni. "Výsledky posledních testů jsou výborné. Díky novému léku má náš pacient po dlouhé době nulovou virovou nálož," uvedl Ladislav Machala, vedoucí HIV/AIDS centra.

Vojtěch: Děti testované PCR se nebudou muset po týdnu tábora testovat znovu

Děti před odjezdem na letní tábor negativně testované na covid-19 PCR metodou se nebudou muset po sedmi dnech tábora znovu testovat. U testovaných antigenními testy povinnost zůstane. Změnu opatření, které kritizovali pořadatelé táborů, na twitteru oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na společném jednání sněmovních výborů pro zdravotnictví a školství už ji připustila pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ještě v podvečer ministr v rozhovoru pro Radiožurnál deklaroval, že od testování na táborech ustoupit nehodlá. Svrčinová přísné podmínky hájila tím, že loni bylo na táborech několik ohnisek nákazy.

Vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson se nebudou očkovat mladší 60 let

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo, aby se vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovali lidé mladší 60 let. Uvedlo to v tiskové zprávě s odkazem na stanovisko České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kdo už dostal první dávku látky AstraZeneca, bude jí i doočkován. K podobným věkovým omezením již dříve přistoupily další evropské země, Česko se k nim tehdy nepřipojilo.

V Česku se očkuje vakcínami od čtyř výrobců, od společnosti AstraZeneca bylo podáno asi 600.000 dávek a od Johnson & Johnson zhruba 56.000 dávek. Celkově jich bylo aplikováno přes šest milionů. Důvodem věkového omezení u těchto takzvaně vektorových vakcín je velmi vzácný nežádoucí účinek zaznamenaný u obou látek, takzvaný syndrom trombózy s trombocytopenií (TTS), kdy vznikají krevní sraženiny především v mozku. Podle údajů Evropské lékové agentury (EMA) se výskyt odhaduje u 0,01 procenta očkovaných, většinou v mladším věku.

Neuroložka: Nošení respirátorů může být spouštěčem migrény

Nošení respirátorů, které je kvůli epidemii covidu-19 na některých místech dosud povinné, zhoršuje bolesti hlavy a může být spouštěčem migrény. Novinářům to dnes řekla neuroložka Eva Medová z centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy vinohradské nemocnice. Z dnes představeného průzkumu také vyplývá, že 60 procent pacientů s migrénou omezuje jejich nemoc v hledání práce. Pro těžké migreniky je podle Medové v ČR dostupná biologická léčba hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Dosud ji získalo několik set pacientů.

Migrénou v Česku podle odborníků trpí asi milion lidí, asi 300.000 z nich má více než čtyři záchvaty do měsíce. Podle Medové nemoc má asi 17 procent žen a šest procent mužů, nejčastěji se vyskytuje mezi 30. a 40. rokem života.

Archeologové na Rychnovsku objevili pravěký sídelní komplex zřejmě s obětištěm

Archeologové v trase budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku odkryli pozůstatky několika sídlišť z období zemědělského pravěku. Za nejpozoruhodnější označili objev sídelního komplexu ze starší doby železné, jehož součástí bylo s největší pravděpodobností obětiště. Mělo by jít o první objev svého druhu ve východních Čechách a jeden z prvních v ČR. ČTK to řekli archeologové z Univerzity Hradec Králové (UHK) a rychnovského muzea.

Součástí sídelního komplexu ze starší doby bronzové byly také zemědělské dvorce a studny na vodu na oválném půdorysu hluboké více než metr. "Zatím jsme prozkoumali tři studny. Zajímavé na tom je, že byly opatřeny výpletem. Dochovalo se totiž zakotvení výpletů do dna studní," řekla ČTK archeoložka Martina Beková z rychnovského muzea.

V Brně vystaví nejstarší reportážní snímek, zachycuje slavnost na Zelnému trhu

Muzeum města Brna výjimečně a nakrátko vystaví 180 let starou daguerrotypii Bedřicha Franze. Zachycuje slavnost Božího těla na Zelném trhu v Brně a podle muzejníků jde o nejstarší reportážní snímek na světě dochovaný v originále. Daguerrotypii zájemci zhlédnou od pátku do neděle v hranolové věži hradu Špilberk. Od 14. června ji nahradí novodobý záběr pořízený historickou technologií ze stejného místa.

Snímek slavnostního průvodu pořídil vědec, fotograf, profesor fyziky, kněz a premonstrát Franz 10. června 1841. Fotografoval z okna divadla Reduta - musel počkat, až se průvod zastaví k modlitbě. K expozici totiž potřeboval několik minut. Daguerrotypii jako první fotografickou metodu použitelnou v praxi vynalezl Francouz Louis Daguerre. Sláva daguerrotypie trvala sice jen několik málo let, ale ve své době se stala vášní pro mnoho průkopníků včetně Franze.

V zoo Dvůr Králové se po šesti letech narodil dikdik Kirkův, antilopa s malým chobotem

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se po šesti letech narodilo mládě miniaturní africké antilopy dikdik Kirkův. Antilopa v dospělosti váží tři až šest kilogramů a dorůstá výšky 30 až 40 centimetrů. Vyznačuje se malým chobotem, kterým se přizpůsobila k životu v horkých a suchých polopouštích. ČTK to dnes řekl mluvčí zoo Michal Šťastný. Safari park chová dikdiky od roku 2002. Dikdikové patří k nejmenším antilopám světa, menší jsou pouze lesní antilopky rodu Neotragus. V zoologických zahradách nejsou k vidění.

Stovka lidí přišla na Petřín sledovat částečné zatmění Slunce, počasí přálo

Zhruba stovka návštěvníků dnes dorazila na Štefánikovu hvězdárnu v Praze pozorovat částečné zatmění Slunce. ČTK to sdělili zástupci hvězdárny. Počasí sledování jevu přálo. Dnešní částečné zatmění Slunce bylo nejvýše položené do roku 2179 a prvním ze série sedmi částečných zatmění pozorovatelných z Česka do roku 2030.

Úkaz v Praze začal v 11:42. Nástup zatmění provázelo lehké napětí. Slunce se totiž schovalo. Nakonec se ale vyčasilo a prostor kopule v pravidelných intervalech zalévala sluneční zář. V kopuli byla i projekce mapující, jak se do Slunce "zakusuje" Měsíc. Další částečné zatmění Slunce viditelné z Česka bude 25. října 2022. Další takové úkazy nastanou v letech 2025, 2026, 2027, 2029 a 2030.

Počasí na pátek

Většinou oblačno. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C.

Po šedesáti letech je k vidění výjimečný obraz Antonína Slavíčka Léto

Ozdobou předaukční výstavy v Praze je obraz s názvem Léto od význačného českého impresionisty Antonína Slavíčka. Naposledy byl vystavený na souborné Slavíčkově výstavě v Jízdárně Pražského hradu v roce 1961.

Fotky neznámých tváří z terezínského ghetta: historici odhalují první jména

Už několik měsíců historici pátrají po totožnosti lidí na fotografiích, které byly pořízeny v Ghettu Terezín pravděpodobně v rozmezí srpna 1942 až září 1944. V té době tam pobýval Milan Weiner, v jehož pozůstalosti se snímky našly. Podle posledních informací se zdá, že se podařilo tváře dvou z nich identifikovat.

CZECH MADE - Moser

Sklárny Moser. Z jejich křišťálu prý i voda chutná lépe

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se