Radio Prague International

Zprávy: Pondělí, 7. září 2020

Zdeňka Kuchyňová

Menzelův pohřeb nebude veřejný, rodina respektuje jeho přání

Veřejné poslední rozloučení se zesnulým režisérem Jiřím Menzelem se konat nebude. Jeho asistentka Míla Řádová ČTK řekla, že Menzel si to tak přál. Pokud se uskuteční nějaký pietní akt, stane se tak podle ní zřejmě až s delším časovým odstupem. Oscarový filmový režisér, divadelní tvůrce i herec zemřel v sobotu ve věku 82 let. Jeden z mála českých tvůrců, kteří získali sošku americké filmové akademie, proslavil českou kinematografii už na začátku své kariéry. Oscara dostal za film z roku 1966 Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala. Podle Hrabalových knih točil Menzel i později, další náměty, které vedly k divácky úspěšným a dodnes hraným filmům, mu poskytoval Zdeněk Svěrák.

V letech 1958 až 1962 studoval Menzel u Otakara Vávry v silném ročníku, který je dnes považován za osu československé filmové nové vlny 60. let - mimo jiné s Věrou Chytilovou nebo Evaldem Schormem. Jak dnes řekl ČTK ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, lze v Menzelově kariéře zahlédnout i tradici první Československé republiky, totiž Menzela jako tvůrce, který myslel v první řadě na své diváky, usiloval o jejich přízeň a dovedl vycítit, co od něj očekávají.

V neděli přibylo 411 případů, po sobotě nejvíce o volném dni

V neděli přibylo v Česku 411 potvrzených případů nákazy koronavirem. Po sobotě, kdy laboratoře zaznamenaly přes 500 pozitivních testů, je to druhý nejvyšší denní nárůst ve volném dni od začátku epidemie. Aktuálně nakažených je rekordních 8667 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků. V nemocnicích je nyní 204 nakažených, 52 z nich v těžkém stavu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od začátku března, kdy epidemie v zemi vypukla, se nákaza v zemi potvrdila dohromady u 28.156 lidí, z nich se více než 19.000 vyléčilo a 436 zemřelo. Od půlky srpna zvolna přibývá hospitalizovaných i nemocných ve vážném stavu, je jich ale výrazně méně než v jarních měsících během nouzového stavu a mimořádných restrikcí. Rostoucí počet případů souvisí s častějším a cílenějším testováním. Od úterý do čtvrtka se denní počet testů pohyboval kolem 11.000, v pátek laboratoře zpracovaly více než 12.900 vzorků, což je dosavadní maximum. O víkendu se většinou testuje méně. Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Pelhřimovsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 98 nových případů covidu-19. Nákaza se tam potvrdila mimo jiné v domově pro seniory v Humpolci.

Hygienikům v Praze budou s trasováním pomáhat kolegové z krajů

Pražským hygienikům budou s vyhledáváním kontaktů lidí nakažených covidem-19 pomáhat nevytížení pracovníci hygienických stanic z jiných krajů. Dohodl se na tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s řediteli krajských hygienických stanic. Hygienici by si podle něj měli takto pomáhat na dálku pomocí takzvané chytré karantény. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v pátek uvedla, že v hlavním městě se daří jen obtížně trasovat kontakty nemocných s covidem-19. Přes mimořádné nasazení hygieniků a pomoc od mediků či armády není podle ní při současném počtu nemocných možné kontaktovat všechny v řádu hodin, jak by si úřady v ideálním případě představovaly.

Jágrová ČTK řekla, že pražská hygienická stanice má kolem 200 odborných pracovníků. Koronaviru se nyní věnují v zásadě všichni, zhruba 100 lidí se přitom podílí na vyhledávání kontaktů nakažených. Někteří ředitelé hygienických stanic podle ní nabídli pražským hygienikům pomoc již o víkendu. Zmínila stanice v Ostravě, Ústí nad Labem nebo Brně. "Podle mě tak 30 případů by nám dokázali vzít každý den," řekla.

Loni v ČR ubylo sebevražd, při pandemii covid-19 jich může přibýt

Sebevražd loni v ČR meziročně ubylo o desetinu, při pandemii covid-19 může jejich počet narůst, ukazují dosavadní výsledky výzkumu vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Bránit růstu počtu sebevražd má Národní akční plán prevence sebevražd, který mimo jiné pomůže se zprostředkováním lepší dostupnosti péče pro lidi procházející krizí. Například jde o zvýšení kapacity krizových linek, informoval ČTK mluvčí NUDZ Jan Červenka.

Aktuální údaje odborníků ukazují, že pandemie a s ní související omezující opatření mají negativní vliv na duševní zdraví lidí. Odborníci proto apelují, aby byl na prevenci sebevražd kladený vyšší důraz. Nouzový stav také ukázal zvýšenou potřebu takzvaných distančních služeb. Z analýzy Rady vlády pro duševní zdraví vyplynulo, že krizové linky a též informační linky 1212 využívaly v době nouzového stavu desetitisíce občanů ČR. Problémem byl nedostatek personálu, proto nebyla část volajících obsloužena. Podle analýzy se také ukázala důležitost chatových služeb, například u domácího násilí, protože telefonát může slyšet i ten, kdo oběť ohrožuje, a vzniká tak další riziko.

Havlíček: Odchodu tepláren od uhlí pomohou evropské peníze

Transformaci teplárenství, tedy odchodu tepláren od využívání uhlí, pomohou peníze z evropských fondů. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chystá systematickou podporu této přeměny. Na tiskové konferenci to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Sdělil, že Česko má na transformaci energetiky připraveno víc než 100 miliard korun, do teplárenství mají jít desítky miliard Kč.

Havlíček připomněl, že na teplárny a centralizované zásobování tepelnou energií je napojeno 1,6 milionu tuzemských domácností, tedy zhruba čtyři miliony obyvatel ČR. Více než polovinu výroby tepla zajišťuje uhlí. Ministerstvo plánuje, že do budoucna bude minimálně 60 procent dodávek pocházet z vysoce účinných zdrojů, které spolu s teplem vyrábějí i elektřinu.

Analytici: Český průmysl si v červenci vedl nejlépe za pět měsíců

Český průmysl zaznamenal v červenci nejlepší meziroční výsledek za pět měsíců, shodli se analytici oslovení ČTK. Jeho propad za celý rok by mohl podle nich činit jen sedm procent. Ovšem nejistotu vnáší další vývoj epidemie covidu-19. Průmyslová výroba v červenci zmírnila meziroční pokles na pět procent z červnových 10,5 procenta. Detailní informace za červenec svědčí o zmírnění propadu průmyslových tržeb a v porovnání s předchozími měsíci si vedly relativně dobře i nové zakázky, pokud se vezme v úvahu vliv počtu pracovních dní, doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Zahraniční obchod ČR v červenci skončil v přebytku 13,4 miliardy korun, meziročně tak byl o 15,2 miliardy vyšší a ve sledovaném měsíci dosáhl nejvyšší hodnoty. K vyššímu přebytku opět přispěl pokles dovozu. Propad stavební výroby v Česku mírně zpomalil. V červenci se reálně meziročně snížila o 10,4 procenta. Stavebnictví podle analytiků reaguje se zpožděním na vývoj celé ekonomiky, která se potýká s dopady koronavirové epidemie.

Stát se musí omluvit za Zemanovy výroky o jeho bývalém poradci

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání ministerstva financí, které žalobě nynějšího člena Rady České televize čelilo, uvedl server Seznam Zprávy. Přímo hlavu státu zažalovat nelze. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě. Ministerstvo ČTK sdělilo, že rozhodnutí soudu respektuje a neprodleně se omluví. Podle dřívějších informací musí do sedmi dnů zaslat Šarapatkovi doporučený dopis s omluvou.

Šarapatka byl poradcem tehdejšího premiéra Zemana v době takzvané kauzy Olovo, kdy v okruhu Zemanových poradců vznikl dokument s plánem diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni Sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Výpověď podle své žaloby Šarapatka zdůvodnil ztrátou důvěry v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj Zemana ve vztahu ke kauze Olovo.

Havlíček se vrací do úřadu, i druhý test měl negativní

Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) se po zhruba týdenní karanténě vrací do úřadu. I druhý test na onemocnění covid-19 měl negativní. Havlíček to napsal na twitteru. První test prodělal na počátku minulého týdne, kdy nastoupil do karantény kvůli člověku pozitivnímu na koronavirus, jenž se krátce vyskytoval na ministerstvu průmyslu. Druhý test podle dřívějších informací ministr absolvoval v neděli.

Také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) měl negativní test na koronavirus a po domácí izolaci se vrátí k programu. Petříček se rozhodl minulý týden pro preventivní izolaci vzhledem k několika pozitivním případům na ministerstvu. Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové je v karanténě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nedávno se koronavirus potvrdil i v Poslanecké sněmovně. Pozitivně byla testovaná bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a zhruba desítka poslanců byla v karanténě.

Na Comic-Con Prague přijedou Christopher Lambert a Julian Glover

Herci Christopher Lambert a Julian Glover a komiksový tvůrce Jason Aaron budou příští rok v únoru hosty druhého ročníku festivalu Comic-Con Prague, který se zaměřuje na filmy, seriály, hry, komiksy a knihy v žánru sci-fi, fantasy a hororu. ČTK to dnes oznámili pořadatelé akce, jejíž první ročník letos v únoru navštívilo 23.000 lidí. Stejně jako letos i příští rok je akce naplánovaná do pražského O2 Universa, ve středu 9. září začne předprodej vstupenek.

Festival má příští rok od 12. do 14. února v programu vedle setkání a besed s filmovými herci a dalšími tvůrci také promítání, workshopy, soutěže, výstavy, kostýmové hry cosplay nebo hraní videoher a deskových her. "Prozradit mohu například návštěvu herce Christophera Lamberta, kterého fanoušci znají především díky rolím Connora MacLeoda ve filmové sérii Highlander a lorda Rydena ve filmu Mortal Kombat. Dále přivezeme herce Juliana Glovera, kterého proslavily role ve Star Wars: Impérium útočí, ve filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava nebo v seriálu Hra o trůny," uvedl programový ředitel festivalu Václav Pravda.

Dražba klapek na zlínském festivalu vynesla 2,649 milionu korun

Dražba umělecky ztvárněných filmových klapek na zlínském filmovém festivalu vynesla 2,649 milionu korun. Své majitele našlo všech 132 klapek. Nejúspěšnějším dílem byla klapka autora komiksu Čtyřlístek Jaroslava Němečka nazvaná S námi do pohádky, která byla vydražena za 124.000 korun. Penězi získanými z letošní aukce podpoří Nadační fond FILMTALENT vybrané projekty studentů a mladých tvůrců. Do letošní aukce filmových klapek se zapojilo 132 výtvarníků, mezi nimi třeba Kristian Kodet, Ludmila Zemanová, Jaroslav Němeček či Kateřina Miler.

Salon filmových klapek za svých 23 ročníků vydražil dohromady 2624 klapek a celkový výnos činí 38,237 milionu korun. Nejúspěšnější byla za celou dobu existence projektu klapka Libora Vojkůvky nazvaná "Touhy plná, klapka rozevřená", kterou zájemce v roce 2008 zakoupil za 199.000 korun.

V nominaci na Skotsko je 20 nováčků, tým povede Holoubek

Ve třiadvacetičlenné nominaci české fotbalové reprezentace na pondělní zápas Ligy národů se Skotskem je hned 20 úplných nováčků. Narychlo složené mužstvo, které nahradilo původní výběr, v němž se objevil koronavirus, povede místo kouče Jaroslava Šilhavého trenér národního týmu do 18 let David Holoubek. V nově vytvořeném výběru si dosud start za národní A-tým připsali jen dva hráči - jeden z pěti povolaných slávistů Stanislav Tecl a jeden z olomoucké pětice Roman Hubník, který bude kapitánem. Už v minulosti byl do A-mužstva povolán Václav Jemelka, ale zápas nehrál.

"Situace, která nastala, byla velice zvláštní. Dostali jsme úkol sestavit tým na zápas se Skotskem. Měli jsme na to zhruba pět hodin. Bylo to velice dynamické, rychlé. Chtěl bych poděkovat všem klubům a trenérům, kteří mi umožnili, abychom vůbec byli schopni nominovat tyto hráče," řekl Holoubek při online tiskové konferenci."Chtěl bych poděkovat hráčům, kteří v tu dobu měli volné víkendy, s nominací nepočítali a přijížděli sem ze všech koutů republiky. Jejich odezva byla velice pozitivní. Mají chuť, ochotu a touhu hrát za Českou republiku. Myslím si, že ač je Skotsko zřejmě favorit, nenecháme nikomu nic zadarmo," dodal.

Sport - výsledky

Tenistka Petra Kvitová nevyužila čtyři mečboly a na grandslamovém US Open skončila v osmifinále. Turnajová šestka prohrála za dvě hodiny a 39 minut s domácí Shelby Rogersovou po boji 6:7, 6:3 a 6:7. Poslední českou zástupkyní v soutěži je Karolína Muchová.

Počasí

Oblačno až polojasno, na horách ojediněle přeháňky.  Večer vyjasnění. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.

Prezident ke zrušení superhrubé mzdy: Jde o pokus o nabourání díry do státního rozpočtu

Prezident Miloš Zeman je proti zavedení 15procentní daně z příjmu, jak se na tom dohodla koalice ANO a ČSSD v souvislosti s plánovaným zrušením superhrubé mzdy. Jde o pokus o nabourání díry do státního rozpočtu, řekl. Proti stejnému záměru se vyslovila i řada ekonomů. Podle nich spíše než daně by se měly snižovat odvody.

„Natočil i to, co je nefilmovatelné.“ Zemřel režisér Jiří Menzel

Oscarový film Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Vesničko má středisková, Na samotě u lesa. To jsou nezapomenutelné filmy režiséra Jiřího Menzela, který zemřel ve věku 82 let.

Havlovy hry, které musíte vidět

Václav Havel patří  mezi celosvětově nejznámější Čechy. Může za to jeho politická role, ale nejenom to. Havel totiž také je jedním z nejhranějších českých dramatiků.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radia Praha.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2020, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se