Een van de twee is beter
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Niet leesbaar? Bekijk online
 
Afbeelding
 

Hoe ging de eerste voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal?

Deze vrijdag speelt het Nederlandse mannenelftal tegen Frankrijk. Laten we hopen dat die wedstrijd iets soepeler verloopt dan hun allereerste match in 1905. Toen durfden de spelers nog nauwelijks te koppen en zorgde een merkwaardig misverstand voor een eigen doelpunt. Maar of tegenstander België daar toen echt van kon profiteren...

Een spannende pot
 
 
 
Afbeelding
 

Quest Kort: wetenschapsnieuwtjes voor bij de koffie

Hoe kan een Post-it steeds opnieuw plakken?

Als je erover nadenkt is het best knap: als je een Post-it van je computerscherm plukt en in je agenda plakt, blijft het stukje papier gewoon zitten. Zelfs na tientallen keren opnieuw plakken, verliest het zijn grip niet. Dat hoef je met stickers niet te proberen. Hoezo blijft de Post-it plakken?

Een ingenieuze uitvinding
 
 
 
Afbeelding
 

Weer lopen door een computer in je hersenen

Deze week sprak Quest-redacteur Mare op een internationaal gezondheidscongres waar 2000 artsen samenkwamen. Op het podium interviewde ze de eerste patiënt die weer kan lopen na een dwarslaesie dankzij een computerchip in zijn brein. Benieuwd hoe dat precies werkt? Ontdek het in Mare's verhaal over brain computer interfaces.

Hoe werkt zo'n hersenchip?
 
 
 
Afbeelding
 

Uitgedokterd: jouw dosis medische wetenschap van Mare

Hoeveel ziekten kun je voorkomen met een plantaardig dieet?

Ja, er is weer een nieuwe dieethype: het Planetary Health Diet. Een voornamelijk plantaardig dieet dat heel goed zou zijn voor de mens. Quest-lezer Wouter Mullen vraagt zich af in hoeverre zo'n claim echt klopt. Hij wil weten of je ziektes nou werkelijk voorkomt met een veganistisch dieet.

En kan het ook ongezond zijn?
 
 
 
Afbeelding
 

Moet je glazen ondersteboven in de kast zetten of rechtop?

Net als de ophangrichting van de toiletrol is de wegzetstand van glazen een potentiële splijtzwam in een relatie. Check bij een nieuwe geliefde altijd even in het keukenkastje of diegene op dezelfde lijn zit als jij. Dat voorkomt een langdurige loopgravenoorlog.

Welke methode is superieur?
 
 
 
Afbeelding
 

Het best gelezen artikel van vorige keer

Slik. Waar komt die brok in je keel vandaan?

Soms overvalt het je: bij een verdrietige film, vlak voor een grote presentatie, of wanneer je zoontje zijn eerste doelpunt scoort op het voetbalveld. Je probeert het weg te slikken, maar dat gaat niet zo makkelijk. Hoe ontstaat deze brok in je keel?

En hoe kom je ervan af?