Politie
07 November 2023

Beste John ,

Het zijn pittige tijden vanwege vele oorlogen en conflicten wereldwijd. Deze raken de mensen in de betrokken regio’s en hebben ook hun weerslag in Nederland. Protesten op straat en onderlinge spanningen kunnen het gevolg zijn. Wellicht maak je dit ook mee in jouw werk voor de politie. 
Hoe ga je met politiestudenten in gesprek over democratische kernwaarden? Wissel hierover van gedachten met andere praktijkbegeleiders en docenten op onze inspiratiedag. In deze nieuwsbrief vertellen we je hier meer over. Verder delen we nog twee leestips: een rapport over racisme in Europa en een praktijkboek met handvatten bij ethische dilemma's in je werk. 

Inspiratiedag praktijkbegeleiders en docenten

Op donderdag 23 november organiseren wij een inspiratiedag voor praktijkbegeleiders en docenten van de politieacademie. Hoe ga je in dialoog met aspiranten over democratische kernwaarden? Hoe kan de geschiedenis helpen bij het omgaan met hedendaagse gebeurtenissen? Tijdens de inspiratiedag ga je met andere deelnemers hierover in gesprek, bezoek je het Anne Frank Huis en maak je kennis met ons nieuwe lespakket 'De Straat op!', over demonstraties en politiewerk.

De inspiratiedag vindt plaats in het Anne Frank Huis in Amsterdam. Kosten voor deelname zijn 35 euro.
Meld je aan via politie@annefrank.nl

Praktijkboek macht en moed

Heb je wel eens last van gewetensvragen of zie je ethische dilemma’s in je werk? Hoe houd je de waarden van onze rechtsstaat hoog en bied je als ambtenaar weerwoord aan bestuurders? Zelfreflectie, tegenspraak  en kritische feedback zijn nodig om in onze rechtsstaat evenwicht te bereiken. Het praktijkboek ‘Macht en Moed’ bevat adviezen en werkvormen voor de ambtenarij die ‘goed werk’ bevorderen. Lees over de socratische methode of over aanbevelingen die gebaseerd zijn op het gedachtengoed van Hannah Arendt.
 
Download het praktijkboek

Museumbezoek met reflectie voor politie

De nieuwe (tijdelijke) tentoonstelling in het Anne Frank Huis vertelt het verhaal van de familie Frank in Frankfurt tegen de achtergrond van de economische, sociale en politieke problemen in Duitsland. Belicht worden de machtsovername van Hitler en hoe Duitsland verandert in een dictatuur. Hoe ging de Nederlandse politie om met de bezetting? Wat kunnen we vandaag de dag leren van de manier waarop de politie omging met dillema's rond loyaliteit, discriminatie en morele weerbaarheid? Speciaal voor (basis)teams van de politie is er nu de mogelijkheid om het Anne Frank Huis te bezoeken en na afloop samen te reflecteren. 

Praktische informatie
Museumbezoek en reflectiesessie: 16.30 tot 19.00 uur. 
Aantal deelnemers: maximaal 25

Interesse? Neem dan contact op via politie@annefrank.nl

Boek een reflectiesessie

Racisme in de EU

Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten doet al een aantal jaar onderzoek naar racisme. Het longitudinale onderzoek laat zien dat racisme in de EU toeneemt. Uit de resultaten blijkt dat 34% van de respondenten van Afrikaanse herkomst in het afgelopen jaar een discriminatie-ervaring had op grond van huidskleur, etnische (migratie-)achtergrond of op grond van religie. Dit is een stijging van 10% ten opzicht van 2016. In het rapport ‘Being Black in the EU’ staat dat racisme-ervaringen het vertrouwen in de overheid ondermijnen. Zo rapporteerden de respondenten die zich gediscrimineerd voelden, gemiddeld genomen, minder vertrouwen in de politie te hebben dan de respondenten die deze ervaring niet hadden.
Bekijk het volledige rapport
Facebook
Twitter
YouTube
Link
Copyright 2023 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

Ons postadres is:
Anne Frank Stichting
Westermarkt 10
1016 DK, Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Anne Frank Stichting · Postbus 730 · Amsterdam, 1000 AS · Netherlands