Nieuwe tentoonstellingen: Alles elektrisch, Parallel Worlds, De Gouden Eeuw in Teylers
Alles elektrisch
Uitvinders, wetenschappers en kunstenaars zijn al eeuwenlang gefascineerd door elektriciteit. Hoe deze oerkracht ons leven bepaalt, is te zien in de familie-tentoonstelling Alles elektrisch, die op dinsdag 25 juli opent. Aan de hand van ruim 100 objecten vertelt Alles elektrisch het verhaal van onze relatie met elektriciteit. Te zien is hoe elektriciteit wordt opgewekt en hoe de alledaagse consumptie ervan via apparaten zo groot is dat een fall out ons ernstig in de problemen zal brengen. Toonaangevende kunstenaars Camille Henrot, John Gerrard en Bill Morrison maakten speciaal voor deze tentoonstelling kunstwerken, die te zien zijn in ruimtes die normaal gesloten zijn voor het publiek. Bezoek deze even verrassende als herkenbare tentoonstelling die laat zien hoe we elektriciteit hebben getemd en toepasbaar gemaakt. Alles elektrisch was eerder te zien in de Wellcome Collection in Londen en zal in 2018 doorreizen naar het Museum of Science and Industry in Manchester.
Naast Alles elektrisch is ook Doe het electrisch! te zien. Doe het electrisch! toont hoe het Nederlandse huishouden in de eerste helft van de 20ste eeuw werd overgenomen door elektrische apparaten. Deze presentatie is samengesteld uit de collectie van NEMO Science Museum in Amsterdam.
Parallel Worlds - Tetsuji Seta
Op 6 juli 2017 ontving de Japanse kunstenaar Tetsuji Seta (1960) uit handen van directeur Marjan Scharloo de Jaap van der Veen / Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal, groot €10.000. Zijn verstilde kunstwerken van edelmetaal hebben een bijzondere vorm. Een presentatie van zijn werk is nog tot en met 28 januari te zien in de penningvitrine in Teylers.
Tekeningen zijn kwetsbaar en mogen maar beperkt worden getoond. Dat Teylers een fantastische collectie bezit, blijkt maar weer uit De Gouden Eeuw in Teylers, te zien in het Prentenkabinet. Te zien zijn liefst 54 tekeningen, van beroemde kunstenaars als Jacob van Ruisdael, Hendrick Avercamp, Paulus Potter, Jan van Goyen, Pieter Saenredam en Rembrandt.