bekijk de webversie
juni 2021 | nummer 12
Nieuws
 
Aantal overvallen op maaltijdbezorgers daalt drastisch door bodycams
 
Een pilot en project met bodycams bij maaltijdbezorgers in Nijmegen waren succesvol. Er deden zich geen overvallen op pizzakoeriers voor én de bezorgers voelden zich veiliger. Onder andere de gemeente Nijmegen, Domino’s en het CCV voerden de proef en het project samen uit. In dit artikel blikt het CCV terug met Ferdi Overeem van de gemeente Nijmegen en Marianne Kemps van Domino’s. 
 Lees het artikel
 
Nieuw onderzoek: WhatsApp-fraude komt veel voor in Nederland
 
WhatsApp-fraude bestaat nog niet als zelfstandige fraudevorm in slachtoffer-enquêtes. Dus er is weinig zicht op het aantal slachtoffers en de gevolgen van deze fraudevorm. De Haagse Hogeschool heeft dit nu in samenwerking met I&O Research in kaart gebracht. Susanne van ’t Hoff-de Goede en Rutger Leukfeldt van de Haagse Hogeschool schrijven over de uitkomsten van het onderzoek op Secondant.
 Bekijk de uitkomsten
 
Zomerserie deel 2: Het uitgaansleven komt op gang
 
Vanaf aanstaande zaterdag mogen alle uitgaansgelegenheden weer open, ook clubs en discotheken. Deel 2 van de zomerserie over de veilige heropening van het uitgaansleven gaat vooral over wat de nieuwe versoepelingen betekenen voor het uitgaanspubliek en medewerkers in de horeca en beveiliging. En hoe zij zich kunnen voorbereiden, want een goede voorbereiding is het halve werk.
 Lees de nieuwe aflevering
 
Junior Cyber Agents cyberweerbaar door Hackshield
Met HackShield wordt jongeren tussen de 8 en 12 jaar op een speelse manier geleerd zich te wapenen tegen digitale ervaringen. Door de game worden zij ‘Junior Cyber Agents’ en gestimuleerd om het geleerde ook over te brengen op hun ouders en grootouders.
 
Dit project behoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime en staat vermeld in de CCV-database lokale cyberprojecten. Inmiddels doen 90 gemeenten mee. Het doel is om een landelijk dekkend netwerk van Junior Cyberagents op te zetten. De resultaten van de pilot HackShield zijn inzichtelijk gemaakt. Bekijk ze via de linkjes in de factsheet en kijk of HackShield ook iets is voor jouw gemeente.
 Bekijk de factsheet
 
 
Gemist? Kijk het webinar over online monitoring terug
 
Tijdens het CCV-webinar ‘Monitoring van online aangejaagde ordeverstoringen’ van 9 juni, vertelde Willem Bantema over zijn onderzoek naar het online monitoren door gemeenten. Heb je het webinar gemist of wil je het toch nog eens terugzien? Dat kan! Meer informatie over online aangejaagde ordeverstoringen vind je terug in het CCV-webdossier Online aangejaagde ordeverstoringen.
 Bekijk webinar
 
 
Actieplan Amsterdam: Foute overnames goed aangepakt
 
In het actieplan ‘Foute overnames goed aangepakt’ voert gemeente Amsterdam een aantal concrete acties uit om te voorkomen dat zaken in verkeerde handen vallen. Meer informatie hierover vind je in de Keuzewijzer Veilig Uitgaan. Heb je ook een nieuwe aanpak voor in de Keuzewijzer? Neem dan contact op met Marike van Deventer: marike.vandeventer@hetccv.nl
 Bekijk het actieplan van Amsterdam
 
TV-programma Radar over malafide slotenmakers
 
CCV/PKVW-adviseur Susanne Schat is door presentator Fons Hendriks van het tv-programma Radar geïnterviewd over malafide slotenmakers. Helaas zijn er na de verwijderde Google-advertenties nog steeds malafide slotenmakers actief. Radar zoekt uit wie en wat er achter deze netwerken schuil gaat. Op 30 juni wordt de aflevering uitgezonden. Op de CCV-website vind je snel een betrouwbare slotenmaker bij jou in de buurt.
 Vind een betrouwbare slotenmaker
 
Festivalseizoen van start: geweld op de loer?
 
Festivals staan te springen om weer van start te gaan. Maar hoe verminder je als organisatie eventueel geweld en overlast? Werk samen met gemeente, horeca, handhavers en politie. Maar ook de inrichting van een festivalterrein en getraind horecapersoneel helpen hierbij. Dit en meer vind je in de 360 gradenvideo ‘Veilig uitgaan door goede samenwerking’.
 Bekijk de video
 
OV-verbod bij wapenbezit in Rotterdam
 
Reizigers die in de voertuigen of stations van de RET worden aangetroffen met een wapen, kunnen een OV-reisverbod opgelegd krijgen. Het verbod is in lijn met de aanpak van wapengeweld van gemeente Rotterdam. In de Toolbox Wapens en Jongeren lees je hoe RET-boa’s en de politie te werk gaan. Je vindt er ook andere praktijkvoorbeelden.
 Ga naar de toolbox
 
Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zetten in op veilig buitengebied
 
In het gemeentehuis in Kollum is 17 juni een intentieverklaring getekend voor een veiliger buitengebied. Het doel is om mensen alert te maken op signalen die kunnen wijzen op criminaliteit. 
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân zijn de eerste gemeenten in Noord-Nederland die zich hiervoor inzetten. Ze worden hierbij geholpen door het CCV. (foto: Sake Beerstra)
 Lees meer
 
Vierde KVO-ster voor winkelcentrum Giesen-Bautsch Heerlerbaan
 
Winkelcentrum Giesen-Bautsch in Heerlen heeft de vierde 'Keurmerk Veilig Ondernemen'-ster (KVO) ontvangen. Dit is een waardering voor een goede samenwerking op het gebied van veilig ondernemen tussen ondernemers, politie, brandweer, buurtorganisatie SBOH en de gemeente. Op 22 juni ontving winkelcentrum de Struytse Hoeck In Hellevoetsluis de vijfde ster. Het CCV begeleidde de samenwerkingen. Meer weten? 
 Keurmerk Veilig Ondernemen
 
Gemak en routine inzetten om gedrag te sturen
 
Uit onderzoek blijkt dat mensen geneigd zijn dingen te doen die weinig moeite kosten, uit routine of omdat dit het gemakkelijkste is. In deze animatie over gedragsverandering komt dit onbewuste proces aan bod. Hoe je dit gedragsmechanisme kunt inzetten om burgers en bedrijven te verleiden tot gewenst gedrag, leer je tijdens de incompany training Gedragsverandering. 
 Schrijf je nu in met je collega's
 
Al 1.000 professionals gingen je voor! Ga ook naar het nieuwe dossier voetbalvandalisme en ernstige overlast
 
Zo’n 1.000 professionals bezochten sinds de lancering het dossier over de Wet maatregelen voetbalvandalisme en ernstige overlast. Deze wet staat ook wel bekend als de voetbalwet of de overlastwet. Met name de pagina’s over de bevoegdheden voor gemeenten zijn populair. Je vindt hier informatie over de maatregelen die het OM, de rechterlijke macht, de politie, de KNVB en betaalde voetbalorganisaties kunnen nemen. 
 Check het dossier
 
CCV-deskundigenpanel Veiligheid en Zorg: van samen tegen corona naar verdeeldheid
 
De overgrote meerderheid van de leden van het CCV-deskundigenpanel Veiligheid en Zorg geeft aan dat zij het idee hebben dat er sprake is van polarisatie in het gebied waar ze werken. De samenhorigheidsgevoelens die in het voorjaar van 2020 overheersten, hebben plaatsgemaakt voor verdeeldheid.  Dat blijkt uit de meest recente peiling over polarisatie. 
 Bekijk de uitkomsten
 
Hoe houden gemeenten jongeren op het goede pad?
De Backbone Academy en gemeente Eindhoven werken nauw samen om jongeren op het goede pad te houden. Zaanstad doet dit met hun project ‘Be On Track’. En Arnhem heeft met burgemeester Marcouch een ijzersterke persoonlijkheid om jongeren aan te spreken. 8 gemeenten deelden afgelopen week hun kennis en ervaring in de preventieve aanpak om jonge aanwas uit de criminaliteit te houden, onder leiding van het CCV. Meer weten?
 Neem contact op met CCV-adviseur Lilian Tieman
 
 
Nieuw: handreiking do’s en don’ts Wet aanpak woonoverlast
 
Wat moet je doen en vooral nalaten bij de dossieropbouw, handhaving en naleving van een gedragsaanwijzing die opgelegd is vanuit de Wet aanpak woonoverlast? In een eerste overlastlab deelden experts uit 12 gemeenten en het Zorg- en Veiligheidshuis Twente hun ervaringen. Deze vatte het CCV samen in een rapport: do’s en don’ts Wet aanpak woonoverlast.
 Download het rapport
 
Crisishulp: voorbij de grenzen van het werk denken
 
“Het gat dat er vaak valt tussen onze hulp en de vervolghulp, zorgt er soms voor dat de problematiek van de cliënt weer verergert." Aan het woord is Inge Klanker, ambulant hulpverlener Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg, bij XONAR. Op platformmultiproblematiek vertelt zij over wat er nodig is om gezinnen echt verder te helpen.
 Lees het artikel
 
Burgemeester Zandvoort legt gebiedsverboden op aan relschoppers
 
De burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh, heeft gebiedsverboden opgelegd aan 32 relschoppers. Zij zorgden 16 juni voor ongeregeldheden op het strand. Meer weten over het opleggen van gebiedsverboden? Ga naar het dossier 'Wet bestrijding voetbalvandalisme en overlast' van het CCV.
 Bekijk het dossier
 
Aanpak ondermijning op vakantieparken in steeds meer gemeenten prioriteit
 
De leerkring ‘Aanpak ondermijning op vakantieparken’ kwam 17 juni weer bij elkaar. De deelnemers werden bijgepraat over het digitaal nachtregister. Ook werden ze meegenomen in een praktisch onderzoek naar de stand van zaken op de vakantieparken in een gemeente in Midden-Nederland. De aanpak van ondermijning op vakantieparken blijkt in steeds meer gemeenten prioriteit te hebben.
 Lees meer over deze leerkring
 
Veel acties op European Focus Day
 
De European Focus Day van 2021 was een succes. Op 16 juni waren veel acties in het land om inwoners te voorzien van tips om woninginbraak te voorkomen. Ook online werd er aandacht besteed aan de Europese dag tegen woninginbraken. Op Instagram maakten politie-eenheden, buurtpreventieteams en gemeenten met de hashtags #EUfocusday en #Europeanfocusday burgers bewust van het onderwerp.
 Lees meer
 
VAR-campagne maakt mkb-ers waakzaam voor online criminaliteit
 
De campagne van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam 'MKB-Echt-Nep' informeert MKB-ers in de sector verblijfsrecreatie over cyberweerbaarheid. De campagne heeft als doel ze meer bewust te maken van de risico’s van cybercrime. Op de Echt-Nepwebsite leren ze via een quiz valse mails, advertenties en informatie op internet te herkennen.
 Ga naar de website
 
Zo kan AI ook toezichthouders zélf dienen
 
Artificial intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. Ook voor toezichthouders is AI van groeiend belang. Omdat hun ondertoezichtstaanden ermee werken, maar ook omdat zij er zélf hun toezicht mee kunnen aanscherpen. Emeritus hoogleraar Frans Leeuw zet op ToeZine.nl uiteen hoe AI de capaciteit van toezichthouders vergroot, evaluaties verbetert en risicogericht toezicht versterkt.
 Lees verder
 
Nieuws uit ons netwerk
 
Publicaties
Secondant: Uitvoerders van liquidaties, wat is hun profiel?
ToeZine: 6 handvatten voor toezicht op artificial intelligence
Agenda
Vragenuurtje Wet aanpak woonoverlast
30 juni 2021
Online congres Handhaving en Gedrag
28 september 2021
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact