Partij van de Arbeid
Nieuwsbrief

Beste partijgenoot,

Het was het zoveelste bericht over de kritieke staat van de zorg afgelopen week: het AD meldde dat bijna de helft van de mensen die werken in de ouderenzorg niet rondkomt. Het artikel vertelt het pijnlijke verhaal van zorgverleners die iedere maand worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Mensen die bij hun ouders gaan eten, of hun eigen zorg uitstellen, omdat ze hun vaste lasten anders simpelweg niet kunnen betalen. Tijdens de coronapandemie stonden ze in de frontlinie, met gevaar voor hun eigen gezondheid. Ze verloren familieleden en vrienden, raakten fysiek en emotioneel uitgeput, en ze zijn er nog steeds: klaar om de zorg te bieden die wij nodig hebben. Vaak ook nog eens met weinig middelen en onvoldoende personeel.

Het is schrijnend om te zien dat sommigen afhankelijk zijn van voedselhulp. Dat juist zij die hun uiterste best doen om anderen te helpen, structureel ondergewaardeerd worden. Dat is onacceptabel.

Ons Tweede Kamerlid Julian Bushoff riep vorige week op tot hogere compensatie voor mensen met een cruciaal beroep die long covid hebben opgelopen tijdens de coronapandemie. Daarnaast vroegen we het kabinet eerder al om met maatregelen te komen om inkomens te verhogen en het aantal mensen in armoede terug te dringen.

De staat van de zorg in Nederland is een afspiegeling van hoe we kijken naar onze samenleving. We moeten er dus voor zorgen dat we de mensen die ons dagelijks verzorgen, beschermen en genezen, de erkenning en waardering geven die ze verdienen. Dat kan als we een eerlijke bijdrage vragen van vermogenden en winstgevende bedrijven. Zo worden verdere bezuinigingen voorkomen. 

We moeten investeren in onze zorgprofessionals, zodat ze zich gewaardeerd voelen en niet gedwongen worden iets anders te gaan doen. Het is dus hoog tijd dat de regering zich volledig inzet voor fatsoenlijke lonen en arbeidsvoorwaarden in de zorgsector.  Alleen zo kunnen we de beste mensen aantrekken en behouden in de zorg. En daar worden we uiteindelijk allemaal beter van. 
 

Dat verklaar en beloof ik! Vorige week werden de veertien Eerste Kamerleden voor onze nieuwe GroenLinks-PvdA-fractie geïnstalleerd. De komende 4 jaar gaan we de wetgeving kritisch beoordelen. Zo maken we Nederland duurzamer en socialer! Benieuwd naar hoe de samenwerking er achter de schermen uitziet? Volg ons op Instagram

Stel je voor: er is een ongeluk gebeurd. Terwijl de hulpdiensten toesnellen, worden ze ernstig gehinderd door ramptoeristen die – met hun telefoon in de hand – filmpjes maken om te verspreiden op internet. Deze “vreselijke sensatiedruk” moet maar eens afgelopen zijn, vinden ons Tweede Kamerlid Songül Mutluer en collega Anne Kuik (CDA). Daarom dienen ze vandaag een wetsvoorstel in om het verspreiden van beelden van slachtoffers strafbaar te stellen.

Buitenlandstichting FMS viert deze week haar 10-jarig bestaan! In de afgelopen tien jaar zetten ze zich in voor democratisering in de buurlanden van de EU, een eerlijker Nederlands en EU-beleid ten aanzien van ontwikkelingslanden, en stimuleerden ze het publieke debat over deze thema’s in Nederland. Aanstaande maandag gaan ze daarmee verder tijdens het politieke online café: De onrust en gevolgen in Tunesië

En verder:

Ondertussen in de Tweede Kamer: Attje Kuiken diende samen met CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg een motie in voor behoud en verbetering van openbaar vervoer in de regio. Iedereen heeft namelijk recht op goed bereikbaar werk, onderwijs en zorg. Ze pleit in het NRC ook voor daadkracht van het kabinet in hoe we als Nederland omgaan met China als economische grootmacht.
Nieuws uit de provincies: Inmiddels hebben we in twee provincies een coalitieakkoord ondertekend: in Zuid-Holland en Limburg. Verder blijft het nog even spannend. We zijn in maar liefst vijf provincies nog in gesprek. Drenthe en Overijssel verwachten daar volgende maand meer over te kunnen vertellen. We houden je op de hoogte! 
Linkse Zomer in Amsterdam: Op maandag 26 juni is het laatste landelijke ledengesprek in het Skatecafé in Amsterdam. Er is een panelgesprek met Ester Gould, Sieger Sloot en Hielke Ploeg, we kijken waar iedereen staat met 'Over de Lijn', en indieband 4B2M sluit de avond feestelijk af. Meld je hier nog aan!
Tim S' Jongers' visie op de Nederlandse politiek: In het Belgische blad Knack deelt WBS-directeur Tim 'S Jongers wat hij vindt van de huidige staat van de Nederlandse verzorgingsstaat, de sociaal-democratie, en de kloof tussen arm en rijk in ons land. "Sociaal-democratische partijen moeten ervoor zorgen dat de brede middenklasse doorkrijgt dat solidariteit met de onderklasse hét cruciale punt is en dat we daarin moeten investeren."
Zwangerschapsverlof voor Europarlementariërs: Lara Wolters pleit in Linda voor het veranderen van de stemregels voor het Europees Parlement. Het is voor Europarlementariërs nu niet mogelijk om op afstand te stemmen, een stem over te dragen of vervangen te worden. Hierdoor kunnen vrouwen niet met zwangerschapsverlof en is het voor hen veel minder aantrekkelijk om zich kandidaat te stellen. Wolters: "Hoog tijd dus om het Europees Parlement de 21e eeuw in te slepen."

Agenda

24 juni: Ledengesprek over linkse samenwerking (Leeuwarden) 
24 juni: Digital Summit 2023 (Utrecht)
24 juni: Veteranendag
26 juni: Ledengesprek De Linkse Zomer (Amsterdam)
26 juni: Politiek Café: De onrust en gevolgen in Tunesië (online)
   1 juli: Keti Koti
15 aug: Nationale Indiëherdenking
 2 sept: Ella Vogelaarlezing (Utrecht)

Kijk voor alle activiteiten, ook van lokale afdelingen, op PvdA.nl/kaart

relatienummer: 283574

Je ontvangt deze email omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van deze nieuwsbrief. Wil je je voorkeuren aanpassen of afmelden: klik dan op onderstaande link E-mailvoorkeuren.